Προειδοποιήσεις για τον πληθωρισμό από τον καινούργιο πρόεδρο της Bundesbank

Προειδοποιήσεις για τον πληθωρισμό από τον καινούργιο πρόεδρο της Bundesbank
Incoming German Central Bank head Joachim Nagel poses after his officially appointment at the presidential Bellevue palace in Berlin on January 7, 2022. (Photo by Britta Pedersen / POOL / AFP) / ALTERNATIVE CROP Photo: AFP

O νέος επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (Μπούντεσμπανκ), Γιόαχιμ Νάγκελ, προειδοποίησε για τον υψηλό πληθωρισμό, μιλώντας σήμερα στην τελετή ανάληψης των καθηκόντων του, μία ένδειξη ότι θα συνεχίσει τη μάχη του προκατόχου του, Γενς Βάιντμαν, για μία λιγότερο χαλαρή νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στο επίπεδο – ρεκόρ του 5% τον Δεκέμβριο, αλλά η ΕΚΤ υποβάθμισε την εξέλιξη αυτή, αποδίδοντάς τη στο ενεργειακό κόστος και επιμένοντας ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί κάτω από τον στόχο της 2% στο τέλος του έτους.

Ο Νάγκελ αμφισβήτησε το αφήγημα αυτό, σημειώνοντας ότι η αύξηση του πληθωρισμού δεν είναι απλά προσωρινή και προειδοποιώντας ότι οι αυξήσεις των τιμών μπορεί να συνεχίσουν να είναι υψηλότερες από τις προβλεπόμενες.

«Είναι αλήθεια ότι τα υψηλά ποσοστά του πληθωρισμού μπορεί να αποδοθούν σε ειδικούς παράγοντες που θα εκλείψουν αυτόματα. Αλλά όχι πλήρως. Βλέπω τον κίνδυνο ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να παραμείνει υψηλός περισσότερο από το αναμενόμενο», είπε ο Νάγκελ.

Τόνισε ότι θα υπάρξει συνέχεια με την πολιτική του Βάιντμαν, ο οποίος αποχώρησε από επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ πέντε χρόνια πριν τη λήξη της δεύτερης θητείας του, αφού καταπολέμησε ανεπιτυχώς την πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ για μία δεκαετία, και προειδοποίησε ότι ο πληθωρισμός πλήττει τους φτωχότερους.

«Ο γερμανικός λαός δικαίως περιμένει από την Μπούντεσμπανκ να είναι διαπρύσιος υποστηρικτής της κουλτούρας της σταθερότητας. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω: αυτό θα παραμείνει έτσι», είπε.

Μιλώντας στην ίδια τελετή, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, είπε ότι οι πολίτες της Ευρωζώνης, που ανησυχούν για τις αυξήσεις των τιμών, μπορούν να εμπιστεύονται την ΕΚΤ ότι θα σταθεροποιήσει τις τιμές.

«Κατανοούμε ότι οι αυξήσεις των τιμών ανησυχούν πολλούς ανθρώπους και παίρνουμε αυτή την ανησυχία πολύ σοβαρά. Αλλά ο κόσμος μπορεί να εμπιστευτεί ότι η δέσμευσή μας για σταθερότητα των τιμών είναι ακλόνητη, κάτι που είναι κρίσιμης σημασίας για τη σταθεροποίηση των πληθωριστικών προσδοκιών και για την εμπιστοσύνη στο νόμισμα», είπε η Λαγκάρντ.

Νωρίτερα σήμερα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, υποστήριξε ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί πολύ φέτος και θα κινείται κάτω από τον στόχο 2% της τράπεζες τόσο το 2023 όσο και το 2024.

Ο Λέιν απέρριψε όσους προειδοποιούν για κίνδυνο αύξησης του πληθωρισμού, υποστηρίζοντας ότι οι μισθολογικές αυξήσεις, που αποτελούν προϋπόθεση για να έχει διάρκεια ο πληθωρισμός, παραμένουν αναιμικές, κάτι που δείχνει ότι οι εταιρείες δεν αλλάζουν τη συμπεριφορά τους όσον αφορά τον καθορισμό των τιμών και των μισθών.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ