Πρώην καγκελάριος της Γερμανίας έγινε πρόεδρος του πετρελαϊκού κολοσσού Rosneft

Πρώην καγκελάριος της Γερμανίας έγινε πρόεδρος του πετρελαϊκού κολοσσού Rosneft

Ο λόγος για τον Γκέρχαρντ Σρέντερ ο οποίος συνδέεται με φιλία χρόνων με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, παλιός φίλος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, εξελέγη σήμερα πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft.

Μετά την ψηφοφορία των μετόχων της εταιρείας και την εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο απαρτίζεται από 11 μέλη, ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, εξέφρασε την ικανοποίηση του για τα νέα του καθήκοντα στην Rosneft και ευχαρίστησε «τους μετόχους που τον τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους.

Αναφερόμενος στην εκλογή του και στις συζητήσεις που γίνονταν για το αν πρέπει να δεχθεί την πρόταση να συμμετάσχει στο Διοικητικό Συμβούλιο της Rosneft, είπε χαρακτηριστικά: «Παντού γίνονταν συζητήσεις για το αν θα πρέπει να δεχθώ ή όχι. Όμως αποφάσισα να ασχοληθώ με αυτό (να γίνω μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Rosneft). Αποφάσισα να συνεισφέρω με την εμπειρία μου την οποία κατάφερα να αποκτήσω στον πολιτικό και οικονομικό τομέα, και νομίζω πως είναι σημαντική, για το καλό της εταιρείας». Τέλος είπε ότι εξελέγη πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Rosneft.

Πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας των μετόχων ο Διευθύνων σύμβουλος της Rosneft Ίγκορ Σέτσιν είχε δηλώσει ότι ο όμιλος είχε προτείνει να διευρυνθεί η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου, ώστε να γίνει και πάλι μέλος του ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ, ενώ αναφερόμενος στον Γκέρχαρντ Σρέντερ είχε πει ότι είναι ένας γνωστός και έμπειρος πολιτικός που έχει κάνει πολλά για να προωθήσει την στρατηγική συνεργασία μεταξύ της Γερμανίας, της Ευρώπης και της Ρωσίας» και πως «προσπαθεί να ενισχύσει τους δεσμούς της Γερμανίας με την Ρωσία».

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, υπήρξε ένας από τους Γερμανούς πολιτικούς που είχαν ασκήσει κριτική στον Σρέντερ, όταν είχε προταθεί ως υποψήφιο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Rosneft.

Μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Rosneft έγιναν ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ, ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Αντρέι Μπελαούσοφ, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Rosneft Ίγκορ Σέτσιν, ο καθηγητής της Ανώτατης Σχολής Οικονομίας Όλεγκ Βιούγκιν, ο διευθυντής της εταιρείας Nord Stream-2 Ματίας Βάρινγκ, ο πρόεδρος του ομίλου της BP Ρόμπερτ Ντάντλι, το πρώην κορυφαίο διευθυντικό στέλεχος της BP Γκιγέρμο Κιτνέρο, το πρώην κορυφαίο διευθυντικό στέλεχος της Exxon Mobil Ντόναλντ Χαμφρέιζ, ο πρόεδρος της Glencore Άοιβαν Γκλάζενμπεργκ και ο πρόεδρος της Qatar Foundation Αλ Σουβαιντι Φαιζάλ.