Προϋπολογισμός 2020: Συνεχίζεται η κόντρα κυβέρνησης- αντιπολίτευσης

Προϋπολογισμός 2020: Συνεχίζεται η κόντρα κυβέρνησης- αντιπολίτευσης
(Ξένη δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει στην Ολομέλεια της Βουλής, Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019. Πραγματοποιείται στη Βουλή η συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Διευκόλυνση άσκησης εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας και τροποποίηση εκλογικής διαδικασίας». ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Συνεχίζεται στη Βουλή για τρίτη ημέρα η συζήτηση για τον προϋπολογισμό ο οποίος ψηφίζεται το βράδυ της Τετάρτης.

Χθες, οι βουλευτές κυβέρνησης και αντιπολίτευσης διασταύρωσαν τα ξίφη τους με φόντο τα μεγέθη του προϋπολογισμού αλλά και τις ελαφρύνσεις που έχει ανακοινώσει η κυβερνητική πλειοψηφία.

«Στον προϋπολογισμό του 2020 ενσωματώνονται όσα είχε πει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, αποκαθιστώντας έτσι την αξιοπιστία του πολιτικού προσωπικού στα μάτια των Ελληνίδων και των Ελλήνων», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ Διονύσης Σταμενίτης.

Ο βουλευτής της ΝΔ επισήμανε πως, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, το σχέδιο του εθνικού προϋπολογισμού δεν περιέχει πρόσθετα μέτρα, αλλά αντίθετα, περιλαμβάνει ελαφρύνσεις για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις συνολικού ύψους 1,18 δισεκατομμυρίου ευρώ.

«Ο πρώτος προϋπολογισμός της κυβέρνησης θέτει στο επίκεντρο τους πολίτες και τις ανάγκες τους, εφαρμόζοντας πολιτικές ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής», ανέφερε η βουλευτής της ΝΔ Νόνη Δούνια. «Ο προϋπολογισμός του 2020 έχει πάνω από όλα κοινωνικό πρόσημο με παρεμβάσεις για την οικογένεια και την υπογεννητικότητα, όπως η παροχή επιδόματος 2.000 ευρώ στις νέες οικογένειες, για κάθε παιδί που γεννιέται από την 1η Ιανουαρίου, με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια που καλύπτουν πάνω από το 90% των οικογενειών, αλλά και με την υπαγωγή των ειδών βρεφικής ηλικίας στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ του 13%» σημείωσε η κ. Δούνια.

Το κοινωνικό σκέλος του προϋπολογισμού είναι αυξημένο κατά 6% είπε η υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου σημειώνοντας ότι οι προνοιακές δαπάνες αυξάνονται κατά 236 εκ ευρώ. Εκπληρώνεται η δέσμευση του πρωθυπουργού ότι καμία επιδοματική πολιτική δεν καταργείται ή περικόπτεται, αλλά και η βούληση της κυβέρνησης για πιο διευρυμένη στήριξη των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, συμπλήρωσε η κα Μιχαηλίδου.

Τσακαλώτος: Η ΝΔ μείωσε τον ΕΝΦΙΑ μόνο 63 εκ. ευρώ

Στο βήμα της Βουλής από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε χθες, ο τέως υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Η συμβολή της ΝΔ στη μείωση του ΕΝΦΙΑ, είπε χαρακτηριστικά, είναι μόλις 63 εκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Τσακαλώτος  ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μείωσε τον ΈΝΦΙΑ κατά 260 εκατομμύρια ευρώ σημειώνοντας υπό τη μορφή ερωτήματος προς τον Θόδωρο Σκυλακάκη: «Η ΝΔ έκανε μείωση κατά 205 εκ. το 2019 και έχει προϋπολογίσει αύξηση 142 εκ. για το 2020, άρα η δική της συμβολή είναι μόνο 63 εκ. ευρώ;»

Ο κ. Τσακαλώτος σχολίασε τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ δηλώνοντας πως για το ότι η συμβολή της ΝΔ στην μείωση του ΕΝΦΙΑ είναι μόλις 63 εκ. η απάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν «Τι κάνεις Γιάννη; Κουκιά σπέρνω…».

Κεραμέως: Νοικοκύρεμα στα οικονομικά- Αντικειμενικά κριτήρια και κριτήρια ποιότητας στην κρατική χρηματοδότηση των πανεπιστημίων

«Ο προϋπολογισμός του υπουργείου Παιδείας για το 2020 αυξάνεται κατά 102 εκατομμύρια ευρώ», είπε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, στη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή. «Η αύξηση επί της ουσίας είναι ακόμα μεγαλύτερη», ανέφερε η υπουργός, εξηγώντας ότι «η αύξηση είναι κατά 113 εκατομμύρια ευρώ, αν συνυπολογίσει κανείς και το νέο πρόσθετο ειδικό αποθεματικό που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση της ΝΔ για την εξυπηρέτηση δαπανών σε ευαίσθητους τομείς στους οποίους περιλαμβάνεται και ο τομέας της Παιδείας».

Ιδίως για το ζήτημα των προσλήψεων, που έχει ανάγκη ο τομέας της Παιδείας, η κ. Κεραμέως επισήμανε ότι ο προϋπολογισμός του 2020 περιλαμβάνει τους διορισμούς 4.500 μόνιμων εκπαιδευτικών, ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού, ειδικού βοηθητικού προσωπικού, στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια ειδική αγωγή και εκπαίδευση. Περιλαμβάνει, επίσης, τους διορισμούς 5.250 μόνιμων εκπαιδευτικών στη γενική εκπαίδευση.

Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων αναφερόμενη στη διαχείριση της προηγούμενης κυβέρνησης, τόνισε: «Το μέλημα της κυβέρνησης του χτες ήταν πως θα μοιράζει μια μίζερη πίτα, το στενό πορτοφόλι του ελληνικού δημοσίου, χωρίς σχέδιο και λογική. Η δική μας κυβέρνηση, αντίθετα, μεριμνά πως θα μεγαλώσει αυτή η πίτα, ώστε όλο και περισσότεροι πολίτες να βιώνουν τα οφέλη στην καθημερινότητά τους». Υπογράμμισε πως το Υπουργείο έχει και τη βούληση και τη γνώση να νοικοκυρέψει τα οικονομικά βήμα-βήμα.

Η κ. Κεραμέως ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία για τις ενέργειες που έχει αναλάβει το Υπουργείο ως προς την επισκόπηση των δαπανών του υπουργείου Παιδείας. Ανέφερε ειδικότερα ότι:

-Δρομολογείται ο προγραμματισμός των προμηθειών και εργασιών των υπηρεσιών του υπουργείου, σε ετήσια βάση, στο πλαίσιο της αποτελεσματικής και χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης.

-Εξορθολογίζονται οι δαπάνες προμήθειας επιστημονικών συγγραμμάτων για τους φοιτητές. Ήδη έχει συγκροτηθεί ομάδα εργασίας, με αυτό το αντικείμενο.

-Σχεδιάζεται η εντατικοποίηση και περαιτέρω βελτίωση ήδη εφαρμοζόμενων δράσεων, όπως η ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων και εγκαταστάσεων.

– Αποτελεσματικότερη διαχείριση των πιστώσεων για τη διάθεσή τους σε παραγωγικές δραστηριότητες.

-Έχει ήδη προχωρήσει σημαντική περιστολή των καθημερινών δαπανών φιλοξενίας για τις ανάγκες των γραφείων της πολιτικής ηγεσίας

-Ενισχύονται τα πανεπιστήμια ήδη από ίδιους πόρους του υπουργείου. Τα ποσά που δόθηκαν ως έκτακτη επιχορήγηση στα πανεπιστήμια προέκυψε από την ορθολογική διαχείριση των πιστώσεων του τρέχοντος προϋπολογισμού. Ήδη έχουν εισαχθεί αντικειμενικά κριτήρια στη χρηματοδότηση των ανώτατων ιδρυμάτων σε αντίθεση με την προηγούμενη πολιτική ηγεσία που αποφάσιζε την κατανομή της κρατικής χρηματοδότησης κατά το δοκούν. Η κυβέρνηση φέρνει νόμο για την εισαγωγή αντικειμενικών κριτηρίων και κριτηρίων ποιότητας αναφορικά με την κρατική χρηματοδότηση των πανεπιστημίων και ήδη, προτού καν ψηφιστεί ο νόμος, η τελευταία έκτακτη επιχορήγηση στα πανεπιστήμια έγινε στη βάση αντικειμενικών κριτηρίων.

-Το τρέχον έτος, το 2019, εξοφλήθηκε το μεγαλύτερο ποσό της τελευταίας 6ετίας, από τον τακτικό προϋπολογισμό του υπουργείου.

-Το υπουργείο προχωράει στον εξορθολογισμό του μητρώου δεσμεύσεων. «Νοικοκυρεύουμε τις οφειλές που μας κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός.

-Προχώρησε η καταβολή της επιχορήγησης στα πανεπιστήμια για την κάλυψη δαπανών πρόσληψης εκπαιδευτικού προσωπικού, νωρίτερα από κάθε άλλη φορά.