Προκλήσεις και προοπτικές στη ναυτιλία: Σε ιστορικά χαμηλά οι απώλειες παρά τους αυξανόμενους κινδύνους

Προκλήσεις και προοπτικές στη ναυτιλία: Σε ιστορικά χαμηλά οι απώλειες παρά τους αυξανόμενους κινδύνους
epa11040954 A Mediterranean Shipping Company (MSC) container ship crosses the Suez Canal towards the Red Sea in Ismailia, Egypt, 22 December 2023. On 18 December, the US Department of Defense announced a multinational operation to safeguard trade and to protect ships in the Red Sea, amid the recent escalation in Houthi attacks originating from Yemen, according to a press release from the U.S. Department of Defense. These attacks in recent weeks had prompted major shipping companies to reroute their operations and raised concerns of prolonged disruptions to global trade. EPA/MOHAMED HOSSAM Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τι αποκαλύπτει η έκθεση της Allianz Commercial για το 2024.

Με δεδομένο ότι έως και το 90% του διεθνούς εμπορίου διακινείται μέσω των ωκεανών, η ασφάλεια στη ναυτιλία είναι ζωτικής σημασίας, ειδικά εν μέσω αυξανόμενης αστάθειας και αβεβαιότητας που προκαλούνται από πολέμους και γεωπολιτικά γεγονότα, τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, καθώς και από τους συνεχιζόμενους κινδύνους που προκύπτουν από την τάση για μεγαλύτερα πλοία. Αυτοί οι παράγοντες απαιτούν από τον τομέα της ναυτιλίας να καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για να διατηρήσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στο μέλλον, σύμφωνα με την Έκθεση Ασφάλειας και Ναυτιλίας 2024 της Allianz Commercial.

«Η ταχύτητα και η έκταση της αλλαγής του προφίλ των κινδύνων που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι πρωτοφανείς στη σύγχρονη εποχή. Συγκρούσεις όπως αυτή στη Γάζα και στην Ουκρανία αναδιαμορφώνουν την παγκόσμια ναυτιλία, επηρεάζοντας την ασφάλεια των πληρωμάτων και των πλοίων, τις αλυσίδες εφοδιασμού, τις υποδομές και το περιβάλλον. Η πειρατεία βρίσκεται σε άνοδο, με μια ανησυχητική επανεμφάνιση στα ανοιχτά του Κέρατος της Αφρικής. Η συνεχής αναστάτωση που προκαλεί η ξηρασία στη Διώρυγα του Παναμά δείχνει πώς η αλλαγή του κλίματος επηρεάζει τη ναυτιλία, σε μια εποχή που πρέπει να αντιμετωπίσει την πιο σημαντική πρόκληση, την απεξάρτηση από τον άνθρακα», αναφέρει ο Rahul Khanna, Global Head of Marine Risk Consulting, Allianz Commercial.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η έκθεση σημειώνει επίσης ότι τα τρία χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η σταδιακή αυστηροποίηση των διεθνών κυρώσεων στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη ενός σημαντικού σκιώδους στόλου δεξαμενόπλοιων, που κυμαίνεται μεταξύ 600 και 1.400 πλοίων. «Πρόκειται κυρίως για παλαιότερα, συχνά κακοσυντηρημένα πλοία που λειτουργούν εκτός διεθνών κανονισμών, συχνά χωρίς κατάλληλη ασφάλιση. Αυτή η κατάσταση παρουσιάζει σοβαρούς περιβαλλοντικούς και ασφαλιστικούς κινδύνους», σημειώνει ο Justus Heinrich, Global Product Leader, Marine Hull, Allianz Commercial.

Τα πλοία αυτά έχουν εμπλακεί σε τουλάχιστον 50 περιστατικά μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένων πυρκαγιών, βλαβών στις μηχανές, συγκρούσεων, απώλειας πηδαλίου και διαρροών πετρελαίου. «Το κόστος αντιμετώπισης αυτών των περιστατικών συχνά βαραίνει τις κυβερνήσεις ή τους ασφαλιστές άλλων πλοίων εάν κάποιο από αυτά εμπλακεί σε περιστατικό».

Παρά τους αυξανόμενους κινδύνους, τα στοιχεία της έκθεσης δείχνουν ότι οι απώλειες παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: