Προς ΑΜΚ η Εθνική Τράπεζα

Προς ΑΜΚ η Εθνική Τράπεζα

Ανοιχτό το ενδεχόμενο η τράπεζα να βγει στις αγορές για να καλύψει μέρος των αναγκών της.

Εκτάκτως συνεδριάζει την Μεγάλη Τρίτη το Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας, όπου θα συζητηθούν όλα τα θέματα που αφορούν στο κεφαλαιακό πλάνο της τράπεζας, αλλά και ενδεχόμενες κινήσεις ενίσχυσης.

Η ΕΤΕ πρέπει να καταθέσει το capital plan για την κάλυψη των 2,18 δισ. ευρώ κεφαλαιακών αναγκών, που προέκυψαν από τα stress tests, έως τις 15 Απριλίου.

Το ενδεχόμενο να προχωρήσει η ΕΤΕ σε ΑΜΚ για να εξασφαλίσει μέχρι και 2,5 δισ. ευρώ παραμένει ανοιχτό και το πιο ισχυρό. Οι κινήσεις αυτές, ακόμη και αν τελικά προκριθούν, δεν συνδέονται με το capital plan, αλλά θα έχουν συμπληρωματικό χαρακτήρα.

Την Παρασκευή ο διοικητής της ΤτΕ, κ. Γ. Προβόπουλος σε συνέντευξη του στον ΣΚΑΪ, εκτίμησε ότι αν η Εθνική αποφάσιζε να βγει στις αγορές θα είχε τεράστια επιτυχία.

Αναφορικά με τα stress tests, ο κ. Προβόπολος είπε ότι στις ελληνικές τράπεζες δεν υπάρχουν σκελετοί και άρα δεν θα υπάρξουν και νέοι σκελετοί στην άσκηση της ΕΚΤ και πρόσθεσε ότι η Blackrock, η οποία μέτρησε τις «πληγές» των ελληνικών τραπεζών είναι διεθνούς κύρους και χαίρει παγκόσμιας εκτίμησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο διοικητής της ΤτΕ δήλωσε για ακόμα μία φορά απόλυτα σίγουρος για τα αποτελέσματα των εγχώριων stress tests και τόνισε ότι δεν φοβάται τη νέα αξιολόγηση του ελληνικού τραπεζικού κλάδου.

Σε ερώτηση για τη διαφωνία με το ΔΝΤ σε ό,τι αφορά το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών ο κ. Προβόπουλος είπε ότι η ΤτΕ είχε μια απόλυτα τεκμηριωμένη θέση, ενώ οι όποιες ενστάσεις του ΔΝΤ δεν τεκμηριώθηκαν.

Διαβάστε ακόμη: Eurobank: Προς αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 2,863 δισ. ευρώ