Προς ναυάγιο η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Προς ναυάγιο η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Δικαστική αγωγή της Calamos έναντι της Exin πυροδοτεί εξελίξεις που μπορεί να ανατρέψουν τα σημερινά δεδομένα της πώλησης.

Πιθανό ναυάγιο ή τουλάχιστον σοβαρές καθυστερήσεις στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής βλέπει η αγορά, κρίνοντας τις εξελίξεις στο πεδίο της επενδυτικής συμμαχίας Exin- Calamos Group που κατέθεσε προσφορά για την εξαγορά της ασφαλιστικής.

Αν και η πώληση πρέπει να θεωρείται δεδομένη, καθώς αποτελεί μνημονιακή δέσμευση για τη μητρική Εθνική Τράπεζα, η νέα δικαστική διαμάχη ανάμεσα στους δύο επενδυτές που από κοινού διεκδικούν την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής, αλλάζει το τοπίο.

Συγκεκριμένα, η Calamos Family Partners κατέθεσε δικαστική αγωγή εναντίον της EXIN Financial Services Holdings BV, δηλαδή εν προκειμένω του επενδυτικού της εταίρου για τη διεκδίκηση της ασφαλιστικής.

Η αγωγή αφορά άμεσα εξοφλητέα απαίτηση της Calamos ύψους 41 εκατ ευρώ από την Exin. Όπως επισημαίνεται, σύμφωνα με τη δανειακή σύμβαση που είχαν υπογράψει μεταξύ τους, το ποσό θα έπρεπε να είχε πληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2017 αλλά πλέον είναι σε αθέτηση.

Μεταξύ άλλων, η δικαστική αγωγή υποστηρίζει ότι η EXIN έχει επανειλημμένα αποτύχει να παρέχει τις απαιτούμενες οικονομικές καταστάσεις και άλλες χρηματοοικονομικές, λογιστικές και κανονιστικές πληροφορίες, όπως απαιτείται από τις δανειακές συμβάσεις. Στο μεταξύ, πάλι μέσω δικαστικής οδού, θα αναζητηθεί το πώς η EXIN χρησιμοποίησε το δάνειο που παρείχε η Calamos.

Αναφορικά με την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής , θεωρητικά τόσο η μητρική της Εθνική Τράπεζα, όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος, περιμένουν έως τα τέλη Μαρτίου την κατάθεση εκ μέρους της  Calamos-Exin του πλήρους φακέλου με το ποιοι ακριβώς μέτοχοι θα μπουν σαν επενδυτές στην εταιρία. Αρχικά ο στόχος της ολοκλήρωσης της πώλησης ήταν μέχρι τέλους του 2017, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό, λόγω ελλιπών στοιχείων του φακέλου.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Εταιρία θα πρέπει να πωληθεί, καθώς αυτό αποτελεί δέσμευση , μη αναστρέψιμη, της Εθνικής Τράπεζας , όπως προέκυψε μετά την τελευταία ανακεφαλαιοποίησή της. Το πότε θα γίνει και με ποιούς αγοραστές, μένει να αποδειχθεί.

Πηγή: News247.gr