Προς νέα τριμερή Τσίπρα – Μέρκελ – Νταβούτογλου

Προς νέα τριμερή Τσίπρα – Μέρκελ – Νταβούτογλου

Ποιοι είναι οι στόχοι της ελληνικής πλευράς.

Τριμερής συνάντηση κορυφής μεταξύ Ελλάδας-Γερμανίας -Τουρκίας ετοιμάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, τη Δευτέρα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το προσφυγικό.

Έτσι, ο Αλέξης Τσίπρας, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου θα συζητήσουν σχετικά με το το προσφυγικό με φόντο τη σκληρή στάση που κρατούν χώρες όπως αυτές των δυτικών Βαλκανίων και η Αυστρία. Σημειώνεται ότι η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ Λάιτνερ προχώρησε σε έναν απίστευτο ισχυρισμό, ότι ο κ. Μουζάλας της είπε πως «η Ελλάδα δεν μπορεί να φυλάξει τα σύνορά της», με τον υπουργό να απαντάει σε υψηλούς τόνους. Η κα Λάιτνερ εκτοξεύει σε μόνιμη βάση εναντίον της Αθήνας κατηγορίες ενώ εντονότατη ήταν η κριτική που άσκησε στη στάση της Βιέννης απέναντι στην Ελλάδα, και ειδικότερα στην Αυστριακή υπουργό Εσωτερικών ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Υπενθυμίζουμε πως σε συνέντευξή του στο στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse am Sonntag, εξέφρασε μάλιστα ανησυχίες πως η πολιτική της Αυστρίας θα μπορούσε να προωθήσει τη διάσπαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στόχος της ελληνικής πλευράς από την εν λόγω τριμερή είναι να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της, ενώ θα τεθεί και το θέμα του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο καθώς η Άγκυρα δε δείχνει διάθεση συνεργασίας, επιχειρεί να εκμεταλλευθεί την παρουσία του ΝΑΤΟ για να προβάλλει τις δικές της αξιώσεις στο Αιγαίο.

Επίσης, η επαναπροώθηση στην Τουρκία και το θέμα των φτηνών αεροπορικών προς Κωνσταντινούπολη από χώρες όπως το Μαρόκο με αποτελεσμα να περνούν έτσι μετανάστες στη γείτονά είναι δύο ακόμη θέματα προς συζήτηση.

Σημειώνεται πως η προηγούμενη τριμερής είχε αναβληθεί καθώς απουσίαζε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου λόγω της τρομοκρατικής επίθεσης που η Άγκυρα συνέδεσε με τους Κούρδους της Συρίας.

Πηγή: news247.gr