Προς τρίτο γύρο οδεύουν οι συνομιλίες για τη Συρία

Προς τρίτο γύρο οδεύουν οι συνομιλίες για τη Συρία

Ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι προγραμματίζεται τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων, χωρίς να ορίσει όμως το χρόνο.

Ο διεθνής μεσολαβητής Λάχνταρ Μπραχίμι δήλωσε σήμερα πως οι πρώτοι δύο γύροι των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για τη Συρία δεν σημείωσαν αρκετή πρόοδο, αλλά είπε πως οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ημερήσια διάταξη ενός τρίτου γύρου σε ημερομηνία που δεν προσδιορίστηκε.

Είπε πως η τελευταία σύνοδος του δεύτερου γύρου των συνομιλιών ήταν «τόσο επίπονη όπως και όλες οι συναντήσεις που είχαμε, αλλά συμφωνήσαμε σε μια ημερήσια διάταξη για τον τρίτο γύρο όταν γίνει», αναφερόμενος στα σημεία που θα συζητηθούν και που περιλαμβάνουν τη βία και την τρομοκρατία, το μεταβατικό κυβερνητικό σώμα, τους εθνικούς θεσμούς και την εθνική συμφιλίωση.

«Ζητώ συγγνώμη γιατί αυτοί οι δύο γύροι δεν απέφεραν πολλά», είπε, προσθέτοντας πως η συριακή κυβέρνηση αρνήθηκε την εισήγησή του στον επόμενο γύρο των συνομιλιών οι δύο πλευρές να ασχοληθούν με την καταπολέμηση της «τρομοκρατίας» την πρώτη ημέρα και με το μεταβατικό κυβερνητικό σώμα τη δεύτερη.

Διαβάστε ακόμη: Πάνω από 136.000 νεκροί στη Συρία από την αρχή της κρίσης

Νωρίτερα το μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας της αντιπολίτευσης, Άχμαντ Τζακάλ, δήλωνε ότι δεν έχει επιτευχθεί καμία συμφωνία σχετικά με την ημερομηνία ενός τρίτου γύρου ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Συρία στη Γενεύη κατά τη διάρκεια μιας τελευταίας συνόδου ανάμεσα στις αντιπροσωπείες της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο ΟΗΕ θα ορίσει μια ημερομηνία.

Υπολογίζεται ότι από τις 22 Ιανουαρίου, οπότε ξεκίνησαν οι συνομιλίες, πάνω από 5.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Συρία.

Όσον αφορά το μείζον ζήτημα της καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, το καθεστώς Άσαντ έχει παραδώσει μέχρι στιγμής μόλις το 11% των χημικών όπλων σε τρία φορτία και φαίνεται να χάνει την προθεσμία που εκπνέει στα μέσα του έτους για την πλήρη καταστροφή του οπλοστασίου, ανέφεραν στο Reuters πηγές προσκείμενες στη διαδικασία.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters