Η Goldman Sachs «βλέπει» τις τιμές πετρελαίου να ξεπερνούν τα 100 δολάρια ανά βαρέλι

Η Goldman Sachs «βλέπει» τις τιμές πετρελαίου να ξεπερνούν τα 100 δολάρια ανά βαρέλι
Photo: pixabay.com
Η συλλογική "πείνα" του κόσμου για τον μαύρο χρυσό δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη.

Η τιμή του αργού πετρελαίου θα μπορούσε να εκτιναχθεί σε τριψήφια νούμερα μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Παρά την αυξανόμενη συνειδητοποίηση των κινδύνων που ενέχει η ακραία κλιματική αλλαγή, η συλλογική πείνα του κόσμου για τον μαύρο χρυσό δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη. Σύμφωνα με την τελευταία πρόβλεψη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, η ζήτηση αναμένεται να φτάσει φέτος σε νέο υψηλό ρεκόρ των 102 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα.

Σε ένα σημείωμα προς τους πελάτες, αναλυτές της Goldman Sachs προβλέπουν τώρα ότι οι εθελοντικές περικοπές παραγωγής από τους μεγάλους εξαγωγείς πετρελαίου Σαουδική Αραβία και Ρωσία θα μπορούσαν να ωθήσουν την τιμή του Μπρεντ στα 107 δολάρια το βαρέλι τον επόμενο Δεκέμβριο.

«Πιστεύουμε ότι η ομάδα παραγωγών είναι απίθανο να επιδιώξει τιμές πολύ πάνω από τα 100 δολάρια/βαρέλι» ανέφερε σε έκθεσή της, αναφέροντας μεταξύ άλλων την πολιτική σημασία των τιμών της βενζίνης στις ΗΠΑ.

Το κλειδί είναι κατά πόσο εννέα από τις χώρες εξαγωγής πετρελαίου του ΟΠΕΚ+, οι οποίες περιλαμβάνουν τις δύο αναδυόμενες οικονομίες, αποφασίσουν να επεκτείνουν μέχρι το υπόλοιπο του 2024 τις περικοπές του καρτέλ κατά 1,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα που ανακοινώθηκαν τον Απρίλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τότε που έπεσε σχεδόν στα 70 δολάρια το βαρέλι τον Ιούνιο εν μέσω συνομιλιών για το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ, το Μπρεντ ανέκαμψε στα 90 δολάρια για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο την Τρίτη. Αυτό συνέβη αφότου η μοναρχία της Σαουδικής Αραβίας προειδοποίησε τις αγορές ότι θα διατηρήσει τη δική της μονομερή μείωση της παραγωγής του Ιουλίου κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα πάνω από ό,τι συμφώνησε το καρτέλ, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Η Ρωσία προσθέτει άλλα 300.000 βαρέλια σε αυτόν τον αριθμό.

Εάν η πιο ζοφερή πρόβλεψη της επενδυτικής τράπεζας αποδειχθεί αληθινή – αντί της βασικής της εκτίμησης στα 93 δολάρια για το τέλος του έτους 2024 – τότε αυτό θα μπορούσε γρήγορα να εξελιχθεί σε κρίσιμο ζήτημα στην προεκλογική εκστρατεία του επόμενου έτους στις ΗΠΑ.

Χάρη στο χαμηλό μερίδιο του φόρου στις τιμές της βενζίνης στις ΗΠΑ, στην υψηλή κατανάλωση των αμερικανικών αυτοκινήτων -που αποτελούνται κυρίως από pickup φορτηγάκια και SUV– και στις μεγαλύτερες καθημερινές μετακινήσεις τους, οι Αμερικανοί αισθάνονται την αύξηση των τιμών του πετρελαίου πιο έντονα από αλλού.

Επιπλέον, οι τιμές ορισμένων άλλων βασικών εμπορευμάτων ενέργειας τείνουν να καθορίζονται από το αργό, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου θέρμανσης, του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας.

Η αύξηση του κόστους του αργού έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή για τους καταναλωτές των ΗΠΑ.

Οι αποταμιεύσεις της εποχής της πανδημίας που λειτουργούσαν ως χρηματοοικονομικό μαξιλάρι έχουν πλέον εξαντληθεί σε μεγάλο βαθμό και τον Οκτώβριο οι απόφοιτοι πανεπιστημίου αναμένεται να αρχίσουν να εξυπηρετούν το ομοσπονδιακό φοιτητικό τους χρέος για πρώτη φορά μετά τον COVID. Αυτή η συγκυρία κάνει τους οικονομολόγους να προβλέπουν ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να διολισθήσουν σε τεχνική ύφεση ήδη από το τέταρτο τρίμηνο.

Κι ούτε η κυβέρνηση Μπάιντεν μπορεί πιθανότατα να καταφύγει στην εξάντληση των στρατηγικών αποθεμάτων της χώρας, τουλάχιστον όχι με τον ίδιο ρυθμό όπως το περασμένο καλοκαίρι. Τα επίπεδα έχουν πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com