Προσωρινή ανάκαμψη της τουρκικής λίρας μετά τη νίκη Ερντογάν

Προσωρινή ανάκαμψη της τουρκικής λίρας μετά τη νίκη Ερντογάν

Το νόμισμα ενισχύθηκε κατά 1,2% στις 4,6229 λίρες έναντι του δολαρίου στις 11:45 το πρωί στη Σιγκαπούρη, έχοντας προηγουμένως ενισχυθεί έως και κατά 1,9%.

Η λίρα έχει αποδυναμωθεί σε ποσοστό άνω του 18% φέτος έναντι του δολαρίου, καθώς ο Ερντογάν πολέμησε με την ίδια την κεντρική του τράπεζα, επιμένοντας κατά της οικονομικής ορθότητας ότι τα επιτόκια έπρεπε να μειωθούν, έστω και αν ο πληθωρισμός ανέβαινε.

Το νόμισμα ενισχύθηκε κατά 1,2% στις 4,6229 λίρες έναντι του δολαρίου στις 11:45 το πρωί στη Σιγκαπούρη, έχοντας προηγουμένως ενισχυθεί έως και κατά 1,9%. Ο Ερντογάν κέρδισε το 53% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές, έναντι 31% του μεγαλύτερου αντιπάλου του, του Μουχαρέμ Ιντζέ του κοσμικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Ανορθόδοξες πρακτικές

Η λίρα αναμένεται να έχει βραχυπρόθεσμα οφέλη έναντι του αμερικανικού δολαρίου σαν αντανακλαστική αντίδραση στον απόηχο της νίκης του Ερντογάν. Η αγορά αξιολογεί τη “σταθερότητα και τη συνέχεια” περισσότερο από την αβεβαιότητα για την αλλαγή ενός καθεστώτος. Η λίρα θα μπορούσε να ανέβει στα 4,55-4,60 έναντι του δολαρίου.

Ωστόσο, μία αλλαγή προς την οικονομική και πολιτική ορθοδοξία είναι πολύ απίθανο να συμβεί μετά τη νίκη του Ερντογάν, επομένως μην περιμένετε τα κέρδη της λίρας να διατηρηθούν. Η λίρα είναι πιθανό τελικά να επανέλθει στην αρνητική της τροχιά.