Προσωρινό φρένο στην απόφαση Τραμπ να απαγορεύσει το downloading του TikTok

Προσωρινό φρένο στην απόφαση Τραμπ να απαγορεύσει το downloading του TikTok
pexels
Η απόφαση του δικαστή ήρθε σε μια περίοδο που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό των όρων μιας προκαταρκτικής συμφωνίας ώστε οι Walmart και Oracle να αποκτήσουν μερίδια σε μια νέα εταιρεία, την TikTok Global, η οποία θα επιβλέπει τις δραστηριότητες στις ΗΠΑ.

Δικαστής στις ΗΠΑ μπλόκαρε προσωρινά διάταγμα της κυβέρνησης Τραμπ το οποίο απαγόρευε στις Apple και Google να προσφέρουν από τις 11:59 μ.μ. της Κυριακής προς download την εφαρμογή TikTok.

Ο δικαστής Carl Nichols στην Ουάσιγκτον εξέδωσε την προκαταρκτική απόφαση ασφαλιστικών μέτρων αργά χθες Κυριακή, όπως μεταδίδει το Reuters, αρνούμενος «στην παρούσα φάση» να μπλοκάρει τους περιορισμούς που αναμένεται να τεθούν σε ισχύ στις 12 Νοεμβρίου για τους τεχνικούς και επιχειρηματικούς διακανονισμούς που είναι κρίσιμης σημασίας για τη σωστή λειτουργία της εφαρμογής.

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή του ανέφερε πως «θα συμμορφωθεί με την απόφαση ασφαλιστικών μέτρων και έχει λάβει άμεσα μέτρα ώστε να το πράξει», χωρίς να αναφέρει εάν θα ασκηθεί έφεση.

Η απόφαση του δικαστή ήρθε σε μια περίοδο που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό των όρων μιας προκαταρκτικής συμφωνίας ώστε οι Walmart και Oracle να αποκτήσουν μερίδια σε μια νέα εταιρεία, την TikTok Global, η οποία θα επιβλέπει τις δραστηριότητες στις ΗΠΑ. Μάλιστα ο Τραμπ έχει δηλώσει πως έχει «δώσει την ευχή του» για τη συγκεκριμένη συμφωνία.

Όμως βασικοί όροι της- όπως το ποιος θα έχει το πλειοψηφικό ποσοστό- δεν έχουν ξεκαθαριστεί, ενώ η ΒyteDance έχει δηλώσει πως η όποια συμφωνία πρέπει να έχει την έγκριση της Κίνας και το Πεκίνο έχει αναθεωρήσει την λίστα των τεχνολογιών στις οποίες επιβάλλει απαγόρευση εξαγωγής, με τρόπο τέτοιον που του δίνει λόγο στην όποια συμφωνία για την TikTok.

Η TikTok από την πλευρά της δήλωσε ικανοποιημένη από την απόφαση του δικαστή, προσθέτοντας πως θα συνεχίσει τον «διάλογο με την κυβέρνηση για να μετατραπεί η πρότασή μας, για την οποία ο πρόεδρος έδωσε την προκαταρκτική έγκρισή του την περασμένη εβδομάδα, σε συμφωνία».

Χθες ο John E. Hall, ένας από τους νομικούς εκπροσώπους της TikTok, είχε πει πως η απαγόρευση είναι «πρωτοφανής» και «παράλογη», καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις.