Πρόσθετα μέτρα θα λάβει η Βρετανία για να αντιμετωπίσει τα «τέρατα»

Πρόσθετα μέτρα θα λάβει η Βρετανία για να αντιμετωπίσει τα «τέρατα»

Ο Βρετανός πρωθυπουργός εξέφρασε τη δέσμευση της κυβέρνησής του να καταστρέψει το Ισλαμικό Κράτος μετά τη νέα εκτέλεση Βρετανού αιχμαλώτου από τους τζιχαντιστές.

«Δεν είναι μουσουλμάνοι, είναι τέρατα» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων Cobra που συνεδρίασε για να συντονίσει την αντίδραση της βρετανικής κυβέρνησης μετά και τη νέα αποτρόπαια εκτέλεση ενός Βρετανού ομήρου από το Ισλαμικό Κράτος.

Ο Κάμερον επιβεβαίωσε σήμερα την αποφασιστικότητά του να «λάβει όλα τα απαραίτητα πρόσθετα μέτρα» εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους μετά την εκτέλεση του αιχμαλώτου Ντέιβιντ Χέινς, χωρίς να διευκρινίσει, ωστόσο, το είδος των πρόσθετων μέτρων που εξετάζονται.

«Θα εντοπίσουμε τους υπευθύνους και θα τους οδηγήσουμε στη Δικαιοσύνη, όσος χρόνος και αν χρειαστεί. Οι ΗΠΑ έχουν εξαπολύσει μια άμεση στρατιωτική επιχείρηση. Εμείς τις στηρίζουμε. Βρετανικά (καταδιωκτικά αεροσκάφη) Τορνέιντο και αεροσκάφη που θα αναλάβουν αναγνωριστικές αποστολές έχουν προσφέρει βοήθεια. Όμως δεν υπάρχει θέμα να αναπτύξουμε χερσαίες στρατιωτικές δυνάμεις», προσέθεσε ο Κάμερον.

«Βήμα βήμα, θα τους αναχαιτίσουμε, θα τους εξαρθρώσουμε και τελικά θα καταστρέψουμε το Ισλαμικό Κράτος και ό,τι αυτό αντιπροσωπεύει» τόνισε. «Θα αντιδράσουμε με τρόπο ήρεμο, με ουσιώδη τρόπο, αλλά και με μία άκαμπτη αποφασιστικότητα. Δεν θα δράσουμε μεμονωμένα, θα εργαστούμε σε συνεργασία με τους συμμάχους μας, όχι μόνο στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, αλλά επίσης και στην περιοχή» συνέχισε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Στη συνεδρίαση της επιτροπής Κόμπρα που συγκλήθηκε πριν από λίγες ώρες συμμετείχαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του στρατού και των υπηρεσιών πληροφοριών.

Η αντίδραση του Λονδίνου αναμένεται ακόμα πιο έντονη καθώς το Ισλαμικό Κράτος απειλεί ότι θα σκοτώσει ένα δεύτερο Βρετανό όμηρο στο βίντεο με τον αποκεφαλισμό του Ντέιβιντ Χέινς, τον οποίο ο Ντέιβιντ Κάμερον χαρακτήρισε «Βρετανό ήρωα».

Κι ενώ η παγκόσμια κοινή γνώμη παραμένει συγκλονισμένη από το τρίτο κατά σειρό βίντεο με αποκεφαλισμό ομήρων, οι μαχητές του ΙΚ προέβησαν στη δημόσια εκτέλεση οκτώ σουνιτών σε ένα μικρό χωριό του βόρειου Ιράκ προχθές και χθες, αφού τους κατηγόρησαν πως ενήργησαν εναντίον του ΙΚ.

Όπως είπε κάτοικος του χωριού στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, οι σκοτωμοί άρχισαν το βράδυ της Παρασκευής, όταν ένα δίδυμο μασκοφόρων ενόπλων του ΙΚ δολοφόνησε έναν αστυνομικό στο χωριό αλ Τζουμάσα, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι κατασκόπευε για λογαριασμό των κουρδικών και των ιρακινών δυνάμεων, σύμφωνα με τον κάτοικο, που υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας.

Οι μαχητές του ΙΚ συγκέντρωσαν τους κατοίκους του χωριού, περίπου 120 χλμ. βόρεια του Τικρίτ, για να παρακολουθήσουν την εκτέλεση. «Τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους είπαν πως αυτή είναι η μοίρα όποιου τους εναντιώνεται», δήλωσε ο αυτόπτης μάρτυρας. «Παρουσίασαν ως αποδεικτικά στοιχεία CD και αντίγραφα της αλληλογραφίας του άνδρα με τις δυνάμεις ασφαλείας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Κανένας συντονισμός ΗΠΑ-Δαμασκού για δράση κατά των τζιχαντιστών
O υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι επιβεβαίωσε σήμερα ότι δεν θα υπάρξει συντονισμός με τη Δαμασκό στο πλαίσιο των ενδεχόμενων αεροπορικών επιδρομών των ΗΠΑ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία όμως όλα θα γίνουν προκειμένου να αποφευχθούν οι όποιες άτοπες παρεμβάσεις.

«Όχι δεν θα συντονίσουμε με τη Συρία. Σίγουρα θα εξασφαλίσουμε ότι θα αποφευχθούν οι παρεμβάσεις και ότι θα μας διαβεβαιώσουν ότι αυτοί (οι Σύροι) δεν θα κάνουν κάτι για το οποίο θα μετανιώσουν ακόμα περισσότερο», δήλωσε ο Κέρι σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή Face The Nation του αμερικανικού τηλεοπτικού δίκτυου CBS, η οποία μαγνητοσκοπήθηκε στο Κάιρο χθες και μεταδόθηκε σήμερα στις ΗΠΑ.

Ο Κέρι χρησιμοποίησε στρατιωτικούς όρους που περιγράφουν τα μέτρα συντονισμού προκειμένου να αποφευχθεί για παράδειγμα ο κίνδυνος της σύγκρουσης αεροσκαφών στον αέρα ή τα φίλια πυρά.

«Δεν θα θα υπάρξει συντονισμός…» επέμεινε την ίδια στιγμή o υπουργός, την ώρα που Σύροι αξιωματούχοι εμφανίζονται ευνοϊκά διακείμενοι στο ενδεχόμενο επιδρομών εναντίον των εξτρεμιστών που αποτελούν τον κοινό εχθρό, υπό τον όρο ότι θα τις συντονίσουν.

Επιπλέον ο Τζον Κέρι εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση στο αίτημά του για παροχή στρατιωτικής βοήθειας εκτιμώντας ότι ήδη έχει λάβει αρκετή στήριξη ακόμα και για τη συμμετοχή σε αεροπορικές επιδρομές αλλά για άλλες πτυχές του πολέμου που οι ΗΠΑ θέλουν να εξαπολύσουν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας διευκρίνισε- χωρίς ωστόσο να κατανομάσει χώρες- ότι ορισμένα μέλη του συνασπισμού είναι έτοιμα να στείλουν χερσαίες δυνάμεις. «Αλλά δεν είναι ούτως ή άλλως αυτό που εξετάζουμε αυτή τη στιγμή» υπογράμμισε ο ίδιος.

«Υπάρχουν χερσαίες δυνάμεις, που δεν ανήκουν σε εμάς. Τους αποκαλούμε τους Σύρους»- τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, το στρατιωτικό σκέλος «Της συριακής αντιπολίτευσης που βρίσκεται στο πεδίο και είναι λυπηρό που πολεμά το Ισλαμικό Κράτος ολομόναχη τα τελευταία αυτά χρόνια» προσέθεσε ο Κέρι, σημειώνοντας ότι η παροχή εξοπλισμού και η εκπαίδευση της συριακής αντιπολίτευσης αποτελεί ένα σημαντικό τμήμα της στρατηγικής του προέδρου Ομπάμα με στόχο την εξόντωση του Ισλαμικού Κράτους.

Διαβάστε ακόμη:

«Αυθεντικό» το βίντεο του αποκεφαλισμού του Βρετανού ομήρου

Νέο βίντεο με εκτέλεση Βρετανού αιχμαλώτου από το Ισλαμικό Κράτος

Η 11η Σεπτεμβρίου, η Αραβική Άνοιξη και ο ισλαμικός «χειμώνας»

Το Χαλιφάτο, η Σάικς-Πικό και η επαναχάραξη του παγκόσμιου χάρτη

Η πιο τρομακτική «startup» στον κόσμο