Δασμούς 11 δισ. δολαρίων σε ευρωπαϊκά προϊόντα ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ

Δασμούς 11 δισ. δολαρίων σε ευρωπαϊκά προϊόντα ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ
epa07373038 US President Donald J. Trump speaks about a 328 billion USD (290.7 billion euro) spending bill to prevent another government shutdown at the Rose Garden of the White House in Washington, DC, USA, 15 February 2019. President Trump also declared a national emergency to attempt to build his long-promised border wall. Democratic lawmakers have already announced they will challenge that declaration. EPA/CHRIS KLEPONIS / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Αμερικανός πρόεδρος αντέδρασε άμεσα στα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου σχετικά με την υπόθεση ευρωπαϊκών ενισχύσεων στην Airbus.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν δασμούς σε προϊόντα ύψους 11 δισεκ. δολαρίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μία ημέρα αφού ο Αμερικανός αντιπρόσωπος για το εμπόριο (USTR) πρότεινε μια λίστα με προϊόντα που στοχοποιούνται ως αντίποινα για τις ευρωπαϊκές ενισχύσεις στις εταιρίες αεροσκαφών.

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου διαπιστώνει ότι οι ενισχύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Airbus έχουν αρνητικές επιπτώσεις για τις ΗΠΑ, οι οποίες τώρα θα επιβάλουν Δασμούς σε προϊόντα 11 δισεκ. δολαρίων από την ΕΕ! Η ΕΕ εκμεταλλεύεται τις ΗΠΑ στο εμπόριο για πολλά χρόνια. Σύντομα θα σταματήσει!», έγραψε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Έτοιμος ο κατάλογος με τα προϊόντα

Την Δευτέρα οι υπηρεσίες του αντιπροσώπου των ΗΠΑ για το εμπόριο (USTR) έδωσαν στη δημοσιότητα έναν ευρύ κατάλογο προϊόντων που παράγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση- εκτείνεται από τα μεγάλα εμπορικά αεροσκάφη και τα ανταλλακτικά τους ως τα γαλακτοκομικά- στα οποία προτείνεται να επιβληθούν πρόσθετοι δασμοί, σε αντίποινα για τις ευρωπαϊκές κρατικές ενισχύσεις στην Airbus.

Ο προκαταρκτικός κατάλογος περιλαμβάνει προϊόντα προέλευσης ΕΕ στα οποία ίσως επιβληθούν επιπλέον δασμοί εξαιτίας των ευρωπαϊκών ενισχύσεων στην Airbus που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) διαπίστωσε ότι έχουν «αρνητικές επιπτώσεις» στις ΗΠΑ, ανέφεραν οι υπηρεσίες του USTR στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα. Κατά την ίδια πηγή, οι ενισχύσεις αυτές υπολογίζεται ότι προκαλούν στις ΗΠΑ ζημίες ύψους 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε απολεσθείσες εμπορικές συναλλαγές σε ετήσια βάση.

Αντίποινα εξετάζει ήδη η Κομισιόν

Πηγή της Κομισιόν που επικαλείται το Reuters σημείωσε ότι το επίπεδο των προτεινόμενων αμερικανικών μέτρων είναι «υπερβολικό», προσθέτοντας ότι το ποσό των αντιποίνων θα μπορούσε να καθοριστεί από διαιτησία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

«Η ΕΕ θα ζητήσει από τη διαιτησία του ΠΟΕ να καθορίσει τα δικαιώματά της», πρόσθεσε η πηγή, λέγοντας ότι η Κομισιόν προετοιμάζεται έτσι ώστε να αναλάβει δράση μετά την απόφαση της.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ τάχθηκε υπέρ της εύρεσης μίας φιλικής λύσης στη διαμάχη με τις ΗΠΑ. «Το συμφέρον και των δύο χωρών, το συμφέρον των ΗΠΑ, της ευρωπαϊκής ηπείρου και της Γαλλίας είναι να φτάσουμε σε μία φιλική συμφωνία», τόνισε.

«Όταν βλέπω πως είναι η παγκόσμια ανάπτυξη, δεν νομίζω ότι έχουμε το περιθώριο να έχουμε εμπορική διαμάχη, ακόμη και αν αφορά μόνο τα συγκεκριμένα θέματα της βιομηχανίας αεροσκαφών στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη», είπε σε συνέντευξη Τύπου ο Λεμέρ.

Άμεση αντίδραση της Airbus

Η Airbus ανακοίνωσε ότι δεν βλέπει νομική βάση για να κινηθούν οι ΗΠΑ προς την κατεύθυνση επιβολής εμπορικών κυρώσεων στα αεροσκάφη της και προειδοποίησε για επιδείνωση των εμπορικών εντάσεων.

Ο εκπρόσωπος της Airbus Ράινερ Όλερ δήλωσε ότι η εταιρία έχει λάβει μέτρα για να συμμορφωθεί με τις «σχετικά μικρές» απαιτήσεις. Οι ζημιές ύψους 11 δισ. δολαρίων από τις ευρωπαϊκές ενισχύσεις στην Airbus, για τις οποίες κάνουν λόγο οι ΗΠΑ, είναι υπερβολικές, πρόσθεσε.

«Το ποσό είναι πραγματικά υπερβολικό και σε κάθε περίπτωση θα καθοριστεί από τον ΠΟΕ και όχι τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Όλερ.

Ο Όλερ δήλωσε ότι η απόφαση του ΠΟΕ την περασμένη εβδομάδα κατά των φοροαπαλλαγών για την ανταγωνίστρια Boeing θα επιτρέψει στην ΕΕ να επιδιώξει «ακόμα μεγαλύτερα αντίμετρα». Δήλωσε ότι η απόφαση δείχνει ότι «δεν υπάρχει καμία προθυμία από την πλευρά της Boeing να συμμορφωθεί και επιβεβαιώνουν ότι σαφώς καταστρατηγούν τους κανόνες του ΠΟΕ».

Προειδοποίηση Moody’s για την αυτοκινητοβιομηχανία

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s εκτίμησε ότι οι πιθανοί δασμοί των ΗΠΑ στην αυτοκινητοβιομηχανία θα αποτελούσαν κίνδυνο για την παγκόσμια ανάπτυξη, παρεμποδίζοντας τη δυναμική της οικονομίας στη Γερμανία, την Ιαπωνία και την Κορέα.

Ωστόσο, μια τέτοια κίνηση θα είναι λιγότερο σοβαρή για την Κίνα καθώς οι εξαγωγές οχημάτων της χώρας ήδη υπόκεινται σε εμπορικούς περιορισμούς, σύμφωνα με έκθεση του Moody’s, όπου σημειώνεται επίσης ότι θα είναι σε γενικές γραμμές πιστωτικά αρνητικό για την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία.

«Οι περιορισμοί στο εμπόριο αυτοκινήτων θα προκαλέσουν ευρύτερο πλήγμα στις επιχειρήσεις και την καταναλωτική εμπιστοσύνη παγκοσμίως σε μια ήδη επιβραδυνόμενη παγκόσμια οικονομία», ανέφερε η Έλενα Ντούγκαρ, υψηλόβαθμο στέλεχος του οίκου.