Πρόστιμο 100 εκατ. ευρώ στη Barclays για ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Πρόστιμο 100 εκατ. ευρώ στη Barclays για ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Βαρύ πρόστιμο στην τράπεζα μετά από ύποπτες κινήσεις πλούσιων πελατών της.

Πρόστιμο που αγγίζει τα 100 εκατομμύρια ευρώ επέβαλε η βρετανική Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς (Financial Conduct Authority, FCA) στην Barclays η οποία κρίθηκε ένοχη για το ότι δεν ακολούθησε τις κατάλληλες νόμιμες διαδικασίες για την αποτροπή ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Η εν λόγω υπόθεση αφορά συναλλαγή ύψους 1,88 δισεκατομμυρίων λιρών, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των ετών 2011-2012 και απέφερε στην Barclays κέρδη ύψους 52,3 εκατομμυρίων λιρών.

«Είναι ευθύνη των βρετανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να διασφαλίσουν ότι ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος να χρησιμοποιηθούν για ποινικά κολάσιμους σκοπούς και, ιδίως, για τη διευκόλυνση της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων ή της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Η Barclays παρέλειψε να το πράξει», σημειώνει η Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς.

Προκειμένου να διεκπεραιώσει άμεσα τις συναλλαγές, η Barclays δεν υπέβαλε τους απαραίτητους ελέγχους στους πλούσιους πελάτες της οι οποίοι αποτελούσαν πρόσωπα «πολιτικά εκτεθειμένα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανακοίνωση.

Τα ονόματα των πελατών, όμως δεν δημοσιοποιήθηκαν, ενώ τα στοιχεία για τη συναλλαγή κρατήθηκαν σε ξεχωριστό αρχείο έξω από τα συστήματα της τράπεζας και ελάχιστοι γνώριζαν για αυτήν.

Στην περίπτωση που διαρρεύσουν τα ονόματα, η Barclays έχει δεσμευτεί να αποζημιώσει τους πελάτες. Παρ’ όλα αυτά από την έρευνα προέκυψε ότι η συναλλαγή ήταν νόμιμη.