Πρόστιμο-ρεκόρ 16,7 δισ. δολαριών στην Bank of America

Πρόστιμο-ρεκόρ 16,7 δισ. δολαριών στην Bank of America

Η τράπεζα κατέληξε στην υψηλότερη συμβιβαστική συμφωνία στην αμερικανική ιστορία προκειμένου να βάλει τέλος στις έρευνες για τα όσα προηγήθηκαν της κρίσης του 2008.

Το ποσό – «μαμούθ» των 16,65 δισ. δολαρίων καλείται να καταβάλει η Bank of America, προκειμένου να «κλείσει» οριστικά την εις βάρος της έρευνα για την πώληση «τοξικών» τίτλων πριν την οικονομική κρίση του 2008.

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα που χθες κατέληξε με τις αμερικανικές αρχές σε αυτή τη συμβιβαστική συμφωνία, θα πληρώσει 9,65 δισ. δολάρια σε ρευστό και 7 δισ. δολάρια υπό τη μορφή μέτρων «ανακούφισης» προς όσους υπέστησαν ζημιές. Το ποσό του συμβιβασμού προσεγγίζει τα συνολικά κέρδη των τριών τελευταίων ετών της αμερικανικής τράπεζας. Σε αυτά τα κεφάλαια περιλαμβάνονται τροποποιήσεις υπαρχόντων στεγαστικών δανείων και παροχή νέων δανείων σε αξιόχρεους δανειολήπτες.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο τίμημα συμβιβαστικής συμφωνίας του είδους στην ιστορία των ΗΠΑ και είναι υψηλότερο από τα 13 δισ. δολάρια που κάλεσαν οι αρχές να πληρώσει η JPMorgan Chase και τα 7 δισ. δολάρια της Citigroup.

«Σήμερα το πρωί επιβεβαιώνουμε για μια ακόμη φορά πως καμία οντότητα δεν είναι ούτε αρκετά ισχυρή, ούτε μεγάλη για να ξεφύγει από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Στα σχεδόν 17 δισ. δολάρια, αυτή η συμβιβαστική λύση είναι η μεγαλύτερη που έχει επιτευχθεί ποτέ ανάμεσα στο υπουργείο και μια εταιρική οντότητα», δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας στην Ουάσιγκτον, Τόνι Ουέστ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ουάσινγκτον.

Με τη συμφωνία αυτή αυξάνεται ακόμη περισσότερο ο «λογαριασμός» των προστίμων που έχουν επιβληθεί στην Bank of America για τις πρακτικές που εφάρμοζε πριν και στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2007-09, ο οποίος αγγίζει πλέον τα 80 δισ. δολάρια δολάρια. Η τράπεζα είχε ήδη κληθεί να πληρώσει 11,6 δισ. δολάρια τον Ιανουάριο του 2013 για την πώληση αμφιλεγόμενων δανείων εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στην εταιρεία στεγαστικής πίστης Fannie Mae. Φέτος τον Μάρτιο κατέβαλε 9,5 δισ. δολάρια στην κρατική αρχή εποπτείας στεγαστικής πίστης για την παραπλανητική πώληση δανείων στην Fannie Mae και την αντίστοιχη Freddie Mac, οι οποίες τα τιτλοποιούν με την εγγύηση του αμερικανικού κράτους. Τον Ιούνιο του 2011, η Bank of America αποζημίωσε ομάδα επενδυτών που έχασαν τα χρήματά τους.

Οι αναλυτές, πάντως, εκτιμούν ότι η συμβιβαστική συμφωνία θα καθησυχάσει τον επενδυτικό κόσμο, καθώς πλέον η τράπζα αφήνει πίσω τις επιπτώσεις της πιστωτικής κρίσης.

Διαβάστε ακόμη:

Νέο πρόστιμο ύψους 1,27 δισ. δολαρίων στην Bank of America για απάτη

Αγωγές εναντίον της Bank of America

Πώς η Bank of America έχασε δισεκατομμύρια και ξέχασε να το πει

BofA: Οχταπλασίασε τα κέρδη της η αμερικανική τράπεζα!