Πρώτα exit poll στη Γαλλία: Πρώτο το κόμμα Μακρόν με 30%

Πρώτα exit poll στη Γαλλία: Πρώτο το κόμμα Μακρόν με 30%

Ρεκόρ αποχής στις βουλευτικές εκλογές.

Δύο exit poll που κυκλοφόρησαν μέσω του βελγικού τύπου δίνουν πρώτο το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν «Δημοκρατία εμπρός».

Οι εκτιμήσεις είναι:

Δημοκρατία εμπρός 30%

Οι Ρεπουμπλικανοί 19-20%

Εθνικό Μέτωπο 17%

Ανυπότακτη Γαλλία (Μελανσόν) 12%

Σοσιαλιστικό κόμμα 7-8%

Στο θέρετρο του Τουκέ, στην περιφέρεια Πα-ντε-Καλέ, άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα για τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Χαμογελαστός, ο Μακρόν, που συνοδευόταν από τη σύζυγό του Μπριζίτ, ψήφισε στο δημαρχείο χωρίς να κάνει καμία δήλωση στους δημοσιογράφους.

Αφού χαιρέτησε πολλούς πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το σπίτι του και δέχτηκε να φωτογραφηθεί μαζί τους, ο Γάλλος πρόεδρος διέσχισε με αυτοκίνητο μερικές εκατοντάδες μέτρα για να φτάσει στο δημαρχείο, όπου τον περίμενε πλήθος υποστηρικτών του.

Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ο Μακρόν είχε έρθει τρίτος στην περιφέρεια του Πα-ντε-Καλέ με ποσοστό 18,45%, πίσω από τη Μαρίν Λεπέν (34,35%) και τον Ζαν-Λικ Μελανσόν (19,13%).

Ρεκόρ αποχής στις βουλευτικές εκλογές

Το 40,75% είχε φτάσει στις 17:00 τοπική ώρα το ποσοστό συμμετοχής στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη μητροπολιτική Γαλλία, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, σημειώνοντας σημαντική υποχώρηση, σχεδόν οκτώ ποσοστιαίων μονάδων, σε σχέση με τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών του 2012 την ίδια ώρα (48,31%).

Αν αυτή η τάση επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για το πιο χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στην Πέμπτη Δημοκρατία. Όπως συμβαίνει συνήθως, η συμμετοχή είναι πολύ χαμηλότερη από εκείνην που καταγράφηκε στις 17:00 τοπική ώρα, στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, στις 23 Απριλίου, το ποσοστό της οποίας είχε φθάσει το 69,42%.