Πρόταση ποινής 301 φορών ισόβια για το δυστύχημα στο ορυχείο της Σόμα

REUTERS

Οι Τούρκοι εισαγγελείς επιθυμούν να τιμωρήσουν παραδειγματικά τους κατηγορούμενους για το δυστύχημα που σκότωσε 301 ανθρακωρύχους τον Μάιο.

Την ποινή των 301 φορών ισόβιας κάθειρξης ζήτησε η εισαγγελία της Αχισάρ, στη δυτική Τουρκία, να επιβληθεί σε οκτώ υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας Soma Komur, οι οποίοι κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από αμέλεια των 301 ανθρακωρύχων στο δυστύχημα στο ορυχεία της Σόμα τον περασμένο Μάιο.

Οι εισαγγελείς που έχουν αναλάβει την έρευνα για το πιο θανατηφόρο δυστύχημα στην ιστορία της Τουρκίας, ζήτησαν να επιβληθούν εξαιρετικά αυστηρές ποινές, ενώ 29 ακόμη στελέχη της εταιρείας, που κατηγορούνται επίσης για ανθρωποκτονία από αμέλεια, κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε ποινές από δύο χρόνια φυλάκιση ως 15 έτη κάθειρξη.

Οι δίκες τους αναμένεται να ξεκινήσουν τις επόμενες εβδομάδες, χωρίς να έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία.

Στις 13 Μαΐου μια έκρηξη που σημειώθηκε στο ορυχείο αυτό κοντά στην πόλη Σόμα προκάλεσε τον θάνατο 301 ανθρακωρύχων, η πλειονότητα των οποίων πέθανε αφού εισέπνευσε μονοξείδιο του άνθρακα.

Οι μαρτυρίες πολλών εργαζόμενων και τεχνικές εκθέσεις έφεραν στο φως μια σειρά παραλείψεων στον τομέα της ασφάλειας, κυρίως την έλλειψη ανιχνευτών μονοξειδίου του άνθρακα.

Η εταιρεία που διαχειρίζεται το ορυχείο, η οποία κατηγορήθηκε ότι θυσίασε την ασφάλεια των εργαζομένων για το κέρδος, αρνείται ότι φέρει οποιαδήποτε ευθύνη για το δυστύχημα.

Παρά τα έκτακτα μέτρα που υιοθέτησε η τουρκική κυβέρνηση για να ενισχύσει την ασφάλεια και τις συνθήκες εργασίας των ανθρακωρύχων, πολλά νέα δυστυχήματα έχουν σημειωθεί σε ορυχεία της Τουρκίας μετά από αυτό στη Σόμα.

Στις 28 Οκτωβρίου μια στοά του ανθρακωρυχείου Ερμενέκ στη νότια Τουρκία πλημμύρισε, παγιδεύοντας σε βάθος μεγαλύτερο των 300 μέτρων 18 εργαζόμενους, οι οποίοι εξακολουθούν να αγνοούνται. Οι αρχές επιβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχουν πλέον ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί.

Σήμερα ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, ο οποίος συντονίζει τις εργασίες διάσωσης, δήλωσε ότι τα σωστικά συνεργεία δεν έχουν καταφέρει να αποχωματώσουν όλη τη στοά. «Έχουμε απομακρύνει τα τρία τέταρτα του νερού και της λάσπης, όμως χρειάζεται ακόμη χρόνος», είπε.