Πρόταση του Ισραήλ για κατάπαυση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας

Πρόταση του Ισραήλ για κατάπαυση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας

Η πρωτοβουλία της Αιγύπτου εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ. Η Χαμάς την απορρίπτει.

Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ ενέκρινε την πρόταση της Αιγύπτου για κατάπαυση του πυρός, λίγα λεπτά πριν από την έναρξη της εφαρμογής της στις 09.00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος), ανακοίνωσαν ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Τόσο η Χαμάς, όσο και η ένοπλη πτέρυγά της οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ-Κάσαμ,απέρριψαν την πρόταση χαρακτηρίζοντάς την «παράδοση».

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στο αρχηγείο του ισραηλινού στρατού στο Τελ Αβίβ, εξετάζοντας την πρόταση εφαρμογής κατάπαυσης του πυρός που κατέθεσε το Κάιρο, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται να φτάσει στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Η Αίγυπτος είχε προτείνει να φιλοξενήσει ισραηλινή και παλαιστινιακή αντιπροσωπεία, 48 ώρες μετά την εφαρμογή της εκεχειρίας, για την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτισαν τη νύχτα της Δευτέρας την αιγυπτιακή πρωτοβουλία, ενώ αμέσως μετά την πρωτοβουλία της Αιγύπτου ο Τζον Κέρι προχώρησε σε «άμεσες» συνομιλίες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς και κυβερνητικούς αξιωματούχους της Αιγύπτου.

Εκτόξευση ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας
Σειρά ρουκετών εκτοξεύθηκε από τη Λωρίδα της Γάζας κατά του Ισραήλ, μετά την ανακοίνωση της απόφασης του ισραηλινού συμβουλίου ασφαλείας να αποδεχθεί την αιγυπτιακή πρόταση για την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός.

Η ισραηλινή τηλεόραση μετέδωσε ζωντανά την αναχαίτιση από το αντιπυραυλικό σύστημα «Σιδηρούς Θόλος» πολλών ρουκετών επάνω από την ισραηλινή πόλη Ασντόντ, ενώ οι σειρήνες ήχησαν στο νότιο Ισραήλ.

Το ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι επλήγη εργοστάσιο στην πόλη Ασντόντ. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

Το δίκτυο Channel Two TV μετέδωσε ότι εκτοξεύθηκαν δέκα ρουκέτες.

Ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος είχε ανακοινώσει ότι σταμάτησε τις επιθέσεις κατά της Λωρίδας της Γάζας, ανακοίνωσε πριν από την επίθεση κατά της πόλης Ασντόντ ότι τρεις ρουκέτες είχαν εκτοξευθεί από τον παλαιστινιακό θύλακα μετά τις 09.00.

Νετανιάχου: Αν η Χαμάς δεν δεχθεί την εκεχειρία ο ισραηλινός στρατός θα διευρύνει τις επιχειρήσεις του
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του βλέπει την πρόταση εκεχειρίας της Αιγύπτου ως μια ευκαιρία για την αποστρατιωτικοποίηση της Λωρίδας της Γάζας.

«Συμφωνούμε με την αιγυπτιακή πρόταση εκεχειρίας προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία για αποστρατιωτικοποίηση της Λωρίδας της Γάζας από πυραύλους, ρουκέτες και υπόγειες σήραγγες, μέσω της διπλωματικής οδού», δήλωσε ο Νετανιάχου.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός προειδοποίησε ωστόσο πως αν η Χαμάς απορρίψει την εκεχειρία που προτείνει η Αίγυπτος και συνεχίσει τις ρίψεις ρουκετών, τότε ο ισραηλινός στρατός θα διευρύνει τις επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας.

«Αν η Χαμάς δεν δεχτεί την αιγυπτιακή πρόταση, όπως έτσι δείχνει να κάνει, το Ισραήλ θα έχει όλη τη διεθνή νομιμότητα για να διευρύνει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις προκειμένου να επανέλθει η απαραίτητη ηρεμία», τόνισε ο Νετανιάχου κατά τη συνάντηση που είχε με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ στο υπουργείο Άμυνας στο Τελ-Αβίβ και η οποία μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο, Reuters

Διαβάστε ακόμη:

Οι όροι της Χαμάς για εκεχειρία στη Γάζα

Κατά χιλιάδες εγκαταλείπουν οι Παλαιστίνιοι τα σπίτια τους