Πρωταθλήτρια Ευρώπης στις κοινωνικές αδικίες η Ελλάδα

Πρωταθλήτρια Ευρώπης στις κοινωνικές αδικίες η Ελλάδα
Öùôïãñáößá ðïõ äüèçêå óÞìåñá óôç äçìïóéüôçôá áðü ôçí ÐáñáóêåõÞ 13 Éáíïõáñßïõ 2012, ðïõ åéêïíßæåé çëéêéùìÝíç ãõíáßêá íá øÜ÷íåé áíÜìåóá óå ðåôáìÝíá êñåììýäéá ôçò ëáúêÞò áãïñÜò ôçò ËÜñéóáò.Ôïí ôåëåõôáßï êáéñü üëï êáé ðéï óõ÷íÜ Üíèñùðïé, ìåãÜëçò çëéêßáò óõíÞèùò, åìöáíßæïíôáé óôï êëåßóéìï ôùí ëáúêþí áãïñþí êáé áíáæçôïýí êÜèå ôé áîéïðïéÞóéìï, óå üôé Üöçóå ðßóù ï ðáñáãùãüò áðü ôç äéáëïãÞ ôùí ðñïúüíôùí ôïõ, ðñïêåéìÝíïõ íá ôá ÷ñçóéìïðïéÞóïõí óôá ãåýìáôÜ ôïõò. ÄåõôÝñá 23 Éáíïõáñßïõ 2012 ÁÐÅ ÌÐÅ/ÁÐÅ ÌÐÅ/ÔÓÁÍÔÏÐÏÕËÏÓ ÓÐÕÑÏÓ

Μια ακόμη μαύρη πρωτιά για τη χώρα μας, σύμφωνα με νέα έκθεση του γερμανικού ινστιτούτου Bertelsmann.

Στην τελευταία λόγω της χαμηλής βαθμολογίας της στους τομείς της πρόληψης της φτώχειας, των ίσων ευκαιριών για εκπαίδευση, της πρόσβασης στην αγορά εργασίας, στην κοινωνική συνοχή χωρίς διακρίσεις, στην υγεία και την διαγενεακή δικαιοσύνη, βρίσκεται η Ελλάδα μεταξύ των 28 της ΕΕ, σύμφωνα με την έκθεση Social Inclusion Monitor Europe του γερμανικού ινστιτούτου Bertelsmann.

Με καλύτερο το 10 και χαμηλότερο το μηδέν, η Ελλάδα βαθμολογείται με 3,61, έναντι 3,51 της προτελευταίας Ρουμανίας και 5,63 που είναι ο μέσος όρος της ΕΕ.

«Πρωταθλήτριες» της κοινωνικής δικαιοσύνης σύμφωνα με την έρευνα αναδεικνύονται οι σκανδιναβικές χώρες (Σουηδία, Δανία, Φινλανδία) και η Ολλανδία.

«Το 36% του ελληνικού πληθυσμού αντιμετωπίζει άμεσα την απειλη της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και τα Μνημόνια επιδείνωσαν τα υφιστάμενα κοινωνικά προβλήματα», αναφέρεται στην μελέτη του ινστιτούτου Bertelsmann.

«Το μέλλον των νέων στην αγορά εργασίας είναι αβέβαιο, με το ποσοστό ανεργίας στις ηλικίες 15-24 ετών να έχει υπερδιπλασιαστεί από το 2008 στο 52,4%. Το 2014, το 28,4% των νέων ηλικίας 20-243 ετών ούτε εργαζόταν, ούτε συμμετείχε σε κάποιο πρόγραμμα εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης. Εάν η κατάσταση δεν βελτιωθεί, αυτό το υψηλό ποσοστό αδρανών νέων απειλεί να αποσταθεροποιήσει τη χώρα μακροπρόθεσμα», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά.