Πρώτες ύλες, ενεργειακό κόστος και αεροπορικά εισιτήρια «πετσοκόβουν» τα έσοδα των ξενοδόχων

Πρώτες ύλες, ενεργειακό κόστος και αεροπορικά εισιτήρια «πετσοκόβουν» τα έσοδα των ξενοδόχων
A waiter walks by a pool in a hotel in Aghia Marina resort near the town of Chania, northwestern Crete island as the tourism season has started on the island on April 21, 2022. - In Crete, the season begins with a lack of seasonal workers, who have changed jobs or left abroad due to the two years of Covid-19 pandemic. (Photo by Louisa GOULIAMAKI / AFP) Photo: AFP
Ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, προειδοποιεί για τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που προκαλούν οι απανωτές κρίσεις.

Στενεύει ο κλοιός για τους Έλληνες ξενοδόχους οι οποίοι, εκτός από την ενεργειακή κρίση που ανεβάζει τα λειτουργικά κόστη στα ύψη και τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας που στερεί από τη χώρα δύο σημαντικούς τουριστικούς εμπορικούς εταίρους, έρχονται αντιμέτωποι και με την έλλειψη βασικών πρώτων υλών.

Αν και οι πληθωριστικές πιέσεις υπήρχαν πριν τον πόλεμο, τα οικονομικά δεδομένα έχουν αναθεωρηθεί και οι επιχειρηματίες αναζητούν εναγωνίως ένα plan b που δεν θα θέσει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητά τους. Η ελπίδα για βελτιωμένα οικονομικά μεγέθη έχει εξανεμιστεί και οι σκέψεις όλων στριφογυρίζουν γύρω από την επιβίωση.

«Οι τιμές που ακόμα πουλάμε τα πακέτα μας, είναι “κλειδωμένες” στα επίπεδα του 2019. Αυτό σημαίνει ότι λειτουργούμε με ζημιά ακόμη κι αν έχουμε τις ίδιες πωλήσεις, με αυτές που είχαμε προ της πανδημίας» λέει χαρακτηριστικά στο fortunegreece.com ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Aldemar. Η εκτίμησή του είναι ότι το αυξημένο κόστος λειτουργίας των ξενοδοχείων μπορεί να αγγίξει ακόμη και το +10% –  +11% του συνολικού τζίρου.

Συνεχίζει λέγοντας πως σε ό,τι αφορά την επάρκεια πρώτων υλών η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχουν τόσες για να καλύψουν την ζήτηση. Σιτηρά, δομικά υλικά, ξυλεία καταγράφουν ελλείψεις. «Είναι μια κατάσταση που θεωρώ ότι θα αργήσει να αλλάξει. Το 2019 είχαμε 18 δισ. ευρώ έσοδα ενώ η εξαγωγή συναλλάγματος, τα λεφτά δηλαδή που ξοδέψαμε για να εισάγουμε προϊόντα από το εξωτερικό, άγγιζαν τα 4,9 δισ. ευρώ. Καθίσταται λοιπόν σαφές ότι πρέπει να γυρίσουμε στην πρωτογενή παραγωγή. Βέβαια αυτό είναι ένα γενικότερο πρόβλημα στην Ευρώπη, το οποίο έχει λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις στην Ελλάδα».

Όλα τα παραπάνω, συνδυαστικά με το αυξημένο κόστος ενέργειας δημιουργούν, όπως τονίζει ο κ. Αγγελόπουλος, ένα ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας για τις επιχειρήσεις. Στην περίπτωση του ομίλου Aldemar η εξάρτηση από την ρωσική αγορά είναι στο 35%  και το plan B που έχει ως επιχειρηματίας είναι να κλείσει τα συγκεκριμένα δωμάτια εντελώς. Θα δουλέψει με προορισμούς όπου υπάρχει επάρκεια πτήσεων όπως η Γερμανία, το Βέλγιο, η Αγγλία, η Γαλλία και Ιταλία.

Επισημαίνει δε πως την περίοδο του Πάσχα ο κόσμος προτίμησε να πάει στο χωρίο ή στο εξοχικό, αλλά και σε χώρους φιλοξενίας οικείων. Η κίνηση στο Aldemar ήταν στο + 60% σε σχέση με το Πάσχα του 2019, γεγονός που δείχνει ότι υπήρξαν και Έλληνες που θέλησαν να περάσουν τις γιορτινές μέρες κάτω από τις ανέσεις και τις υπηρεσίες που προσφέρει μια μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα.

«Κατά τη γνώμη μου οι διθυραμβικές δηλώσεις του Υπουργείου Τουρισμού δεν επιβεβαιώνονται, διότι όλη η Ελλάδα δεν εμφανίζει την ίδια εικόνα σε πληρότητα. Υπάρχει μεγάλη θέληση για ταξίδι, όμως οι ανατιμήσεις στα καύσιμα των αεροπλάνων από τέλος του μήνα θα μετακυλήσουν το κόστος στον τελικό καταναλωτή. Σκεφτείτε ότι η μέση τιμή εβδομαδιαίου πακέτου στην Ελλάδα ανέρχεται σε 580€, ενώ η αύξηση στο αεροπορικό εισιτήριο θα αγγίξει τα 120€ με 130€. Το πιο πιθανό είναι να πάνε στην Τουρκία που είναι φθηνότερη αγορά. Ο ρυθμός ανάπτυξης δεν θα είναι σταθερός καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και το ριμπάουντ από το χρήμα που δεν ξοδεύτηκε μέσα στην πανδημία θα κρατήσει μόλις λίγους μήνες».

Υπογραμμίζει πως η πορεία του παγκόσμιου τουρισμού και κατ’ επέκταση η τύχη των ξενοδόχων, θα εξαρτηθούν από το τις εξελίξεις στο Ρωσο-ουκρανικό μέτωπο, αλλά και τις αποφάσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ενεργειακά.

«Στην Ευρώπη Ρώσοι τουρίστες δεν μπορούν να έρθουν, οπότε θα διοχετευθούν σε Αίγυπτο και Τουρκία. Μιλάμε καθημερινά και με τις δύο αγορές κι αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι υπάρχει ένα ρήγμα που δύσκολα γεφυρώνεται. Τα 700.000 ευρώ έσοδα από Ρωσία, Ουκρανία και Λευκορωσία θα πρέπει να τα ξεχάσουμε. Δεν υπάρχει πιθανότητα να τα κερδίσουμε από κάποια άλλη αγορά» καταλήγει.