Πρώτο crash test για το νέο φορολογικό

Πρώτο crash test για το νέο φορολογικό
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (Α) και ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Klaus Regling παρευρίσκονται στο συνέδριο του Economist, με θέμα: "Η Ευρώπη: αφήνοντας πίσω την αναποφασιστικότητα", στο Λαγονήσι, κοντά στην Αθήνα, Τρίτη 16 Ιουλίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Θεσμοί και οικονομικό επιτελείο δίνουν το πρώτο σημαντικό ραντεβού για το κρίσιμο ζήτημα της φορολόγησης.

Συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών θα έχει την Πέμπτη το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Αντικείμενο των συζητήσεων θα είναι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, καθώς και οι εκκρεμότητες της τρίτης αξιολόγησης.

Ήδη πάντως το υπουργείο Οικονομικών έχει αποστείλει στους εκπροσώπους των θεσμών τα πρώτα στοιχεία σχετικά με το φορολογικό νομοσχέδιο, το κόστος και τους τρόπους επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων.

Οι συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist με αρκετούς από τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων που έχουν τον πρώτο λόγο στα ελληνικά προγράμματα, έβγαλαν ορισμένες ειδήσεις.

Μετά την αναφορά του επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, περί σύνδεσης της μείωσης της φορολογίας με το αφορολόγητο, διατηρώντας την υποχρέωση για διατήρηση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, το υπουργείο Οικονομικών απάντησε λέγοντας μέσω διαρροών ότι το ζήτημα της «διεύρυνσης» των φορολογικών βαρών μπορεί να λυθεί από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, και όχι της μείωσης του αφορολογήτου ορίου.

Χωρίς να κάνει κάποια αναφορά στο ζήτημα του αφορολόγητου, ο επικεφαλής του Euroworking Group, Χανς Φάιλμπριφ έσπευσε να δηλώσει πως, ναι μεν οι στόχοι αλλάζουν, όμως τα πάντα εξαρτώνται από την επίτευξη ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης. Κάτι το οποίο δεν βλέπει για την ώρα, σημείωσε.

Βασικό διαπραγματευτικό χαρτί της κυβέρνησης αποτελεί το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που φιλοδοξεί να «ξεκολλήσει» επενδύσεις και να διαμορφώσει ένα φιλικότερο επενδυτικό περιβάλλον. Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, περιέγραψε στο συνέδριο του Economist τους τέσσερις άξονες στους οποίους αναμένεται να βαδίσει το οικονομικό επιτελείο, ούτως ώστε να βασιστεί το κύριο σχέδιο μείωσης των φορολογικών συντελεστών:

  • Μία εκτεταμένη αλλά συνεκτική φορολογική μεταρρύθμιση, με απώτερο στόχο την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης.
  • Η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων με φιλο-επενδυτικό και φιλο-εξαγωγικό πρόσημο.
  • Η τόνωση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.
  • Η ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης προς τους πιο αδύναμους πολίτες.

Στο ραντεβού του με τον Ρέγκλινγκ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι η Ελλάδα θα ακολουθήσει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί, ενώ τόνισε ότι εφόσον επιτευχθεί η αναπτυξιακή πορεία που περιλαμβάνεται στο κυβερνητικό πρόγραμμα θα διαμορφωθεί αρκετός δημοσιονομικός χώρος για να εφαρμοστούν οι φορολογικές μειώσεις.

Διαβάστε ακόμη: Ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση έδωσαν οι επενδυτές