Πρώτο crash test για το ψηφιακό γουάν – Μπορεί να απειλήσει δολάριο και Bitcoin;

Πρώτο crash test για το ψηφιακό γουάν – Μπορεί να απειλήσει δολάριο και Bitcoin;
(210508) -- HAIKOU, May 8, 2021 (Xinhua) -- An exhibitor (R) applies to access payment with digital Chinese yuan (e-CNY) at the first China International Consumer Products Expo in Haikou, capital of south China's Hainan Province, May 8, 2021. Several banks have offered experience zones for payment with e-CNY at the Expo. (Xinhua/Guo Cheng) (Photo by Guo Cheng / XINHUA / Xinhua via AFP) Photo: AFP
Η Κίνα έχει ξεκαθαρίσει πως το ψηφιακό γιουάν δεν είναι κρυπτονόμισμα. Το πρώτο μεγάλο τεστ για την επιτυχία του θα έρθει στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Οι Κινέζοι είναι άκρως εξοικειωμένοι με τις ψηφιακές συναλλαγές. Στο Πεκίνο, τη Σαγκάη και άλλες μεγάλες πόλεις είνα πιο εύκολο να ψωνίσει κανείς από τα καταστήματα με εφαρμογές κινητού παρά να κουβαλάει μαζί του μετρητά. Τώρα το Πεκίνο θέλει να κάνει ένα βήμα παραπάνω με το ψηφιακό γιουάν. Το e – CNY είναι ένα «όπλο» με το οποίο φιλοδοξεί να «χτυπήσει» την απόλυτη κυριαρχία του δολαρίου, αλλά και να νικήσει κατά κράτος το Bitcoin.

Η Κίνα έχει ξεκαθαρίσει πως το ψηφιακό γιουάν δεν είναι κρυπτονόμισμα. Είναι αντιθέτως ένα μέσο στην επίθεση, που έχει εξαπολύσει κατά των κρυπτονομισμάτων το τελευταίο διάστημα. Το πρώτο μεγάλο τεστ για την επιτυχία του θα έρθει στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, που αρχίζουν αύριο. Και τούτο γιατί για πρώτη φορά θα έχουν την ευκαιρία να το χρησιμοποιήσουν αθλητές και άλλα μέλη αποστολών από το εξωτερικό, που θα βρεθούν στο Ολυμπιακό Χωριό.

Μερίδα αναλυτών πιστεύει ότι το ψηφιακό γιουάν θα μπορούσε να ενισχύσει περαιτέρω τον έλεγχο της κυβέρνησης επί του χρηματοοικονομικού συστήματος της χώρας, αλλά και ίσως να αλλάξει τις ισορροπίες ισχύος στην παγκόσμια οικονομική επιρροή. Έχει ως σχεδιαστεί ως μία ηλεκτρονική εκδοχή των χαρτονομισμάτων και κερμάτων του γιουάν και μπορεί να αποθηκευτεί σε ένα ψηφιακό πορτοφόλι ή σε smartphone. Το σχετικό app είναι διαθέσιμο στα Android και Apple stores.

Από το 2021 το ψηφιακό γουάν έχει δοκιμαστεί κυρίως σε λοταρίες στις οποίες οι πολίτες λάμβαναν ένα μικρό ποσό ψηφιακών χρημάτων για να ξοδέψουν, αλλά γίνεται δεκτό ως  μέσο πληρωμής για ορισμένα προϊόντα και από τους κινεζικούς κολοσσούς ηλεκτρονικού εμπορίου.

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί θα μπορούσαν να δώσουν μία ώθηση στο ψηφιακό νόμισμα, που στα τέλη του 2021 είχε 261 εκατομμύρια χρήστες έναντι μόλις 21 εκατομμυρίων τον Ιούνιο του ίδιου έτους. Το μερίδιό του στις ηλεκτρονικές συναλλαγές της δεύτερης ισχυρότερης οικονομίας του πλανήτη και πολυπληθέστερης χώρας είναι ακόμη εξαιρετικά μικρό. Τους τελευταίους μήνες πραγματοποιήθηκαν με αυτό συναλλαγές μόλις 8 δισ. δολαρίων. Πέρα από τις όποιες προωθητικές ενέργειες γίνουν κατά τη διάρκεια των Αγώνων, το Πεκίνο θα πρέπει ουσιαστικά να πείσει πρώτα από όλα τους ίδιους τους Κινέζους, καταναλωτές και επιχειρηματίες, ότι είναι πιο ελκυστικό μέσο από τις άκρως δημοφιλείς apps, Alipay και WeChat Pay, αν θέλει να δει το μερίδιο αυτό να αυξάνεται και το φιλόδοξο όραμά του για διεθνοποίηση του εθνικού νομίσματος να γίνεται πραγματικότητα.