Πρωτοφανές διπλωματικό επεισόδιο στην Ευρώπη: Το Παρίσι ανακαλεί τον Γάλλο πρέσβη στην Ιταλία

Πρωτοφανές διπλωματικό επεισόδιο στην Ευρώπη: Το Παρίσι ανακαλεί τον Γάλλο πρέσβη στην Ιταλία
epaselect epa06810534 French President Emmanuel Macron (L) and Italian Prime Minister Giuseppe Conte (R) after their meeting at Elysee Palace in Paris, France, 15 June 2018. French President Macron and Italian Premier Conte met on the day amid tensions between the two countries over migration issues. EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Το Παρίσι εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για «επιθέσεις χωρίς προηγούμενο από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

 

Η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στην Ιταλία «για διαβουλεύσεις», μετά τη συνάντηση του αρχηγού των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο με τα «κίτρινα γιλέκα».

Σε ανακοινωθέν της, η γαλλική κυβέρνηση τονίζει ότι «εδώ και μήνες γίνεται στόχος αβάσιμων επιθέσεων και κατηγοριών από μέρους της Ιταλίας, «κάτι που δεν έχει προηγούμενο, από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου».

Ο γραμματέας της Λέγκα και υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, απάντησε ότι είναι έτοιμος για διάλογο και να συναντήσει τον πρόεδρο Μακρόν, «υπό τον όρο, όμως, το Παρίσι να ακούσει τα αιτήματα της Ρώμης». «Δεν θέλουμε να τσακωθούμε με κανέναν, δεν μας ενδιαφέρουν οι εριστικές προσεγγίσεις», συμπλήρωσε.

Κατά την συνάντησή του, προχθές στο Παρίσι, με εκπροσώπους των «κίτρινων γιλέκων», ο Ντι Μάιο είχε τονίσει ότι υπάρχουν πολλά κοινά σημεία, στις διεκδικήσεις τους, με το πρόγραμμα του κινήματος Πέντε Αστέρων.

Απάντηση Ντι Μάιο με επίθεση κατά του Μακρόν

Ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων και υπουργός Εργασίας της Ιταλίας απάντησε στο ανακοινωθέν που εξέδωσε σήμερα η γαλλική κυβέρνηση και στην απόφαση να ανακληθεί προσωρινά ο Γάλλος πρέσβης στην Ιταλία, για διαβουλεύσεις.

«Ο γαλλικός λαός είναι φίλος και σύμμαχός μας. Ο πρόεδρος Μακρόν επιτέθηκε επανειλημμένα κατά της ιταλικής κυβέρνησης, για πολιτικούς λόγους, ενόψει των Ευρωεκλογών», τόνισε ο Ντι Μάιο. «Αυτό δεν επηρέασε ποτέ και ούτε θα επηρεάσει το αίσθημα φιλίας που ενώνει τις δυο χώρες μας», σημειώνει ο Ντι Μάιο.

Παράλληλα, ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων υπογραμμίζει: «Σε θέματα, όπως του μεταναστευτικού, η συνεργασία με τη γαλλική κυβέρνηση είναι πάντα η ευρύτατη και είμαστε διατεθειμένοι να πραγματοποιηθούν συναντήσεις στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, για να βρεθούν λύσεις».