Προβλέψεις-σοκ της Goldman Sachs για την αμερικανική οικονομία

Προβλέψεις-σοκ της Goldman Sachs για την αμερικανική οικονομία
epa07508160 (FILE) - A view of the Goldman Sachs desk at the New York Stock Exchange in New York, New York, USA, 18 January 2019 (reissued 15 April 2019). Goldman Sachs on 15 April 2019 reported their 1st quarter 2019 results, saying their quarterly profit dropped 20 per cent. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η γνωστή τράπεζα προβλέπει απώλειες 24% για το ΑΕΠ των ΗΠΑ το δεύτερο τρίμηνο.

του Erik Sherman

Οι περισσότερες προβλέψεις για την πορεία του αμερικανικού ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του έτους είναι από φρικτές (-8%) έως καταστροφικές (-15%). Αλλά η πιο πρόσφατη πρόβλεψη της Goldman Sachs πραγματικά προκαλεί σοκ.

Η τράπεζα εξέδωσε ένα ερευνητικό σημείωμα όπου αναφέρεται η πρόβλεψή της για πτώση 24% του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Ως αιτία, αναφέρεται η «ξαφνική παύση της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ».

Το πρώτο τρίμηνο, η Goldman Sachs αναμένει μείωση του ΑΕΠ κατά 6%. Ακόμα κι αν προκύψει σημαντική ανάπτυξη στο τρίτο και τέταρτο τρίμηνο, το ετήσιο αποτέλεσμα αναμένεται να είναι πτώση του ΑΕΠ κατά 3,8%.

Το σημείωμα επικαλείται «μια ξαφνική αύξηση απολύσεων και κατάρρευση της καταναλωτικής δαπάνης … καθώς και το κλείσιμο σχολείων, καταστημάτων, γραφείων, εργοστασίων και κατασκευαστικών έργων» ως βάση της αρνητικής πρόβλεψής του.

Οι συγγραφείς υποθέτουν ότι θα προκύψει 85% μείωση στις δαπάνες για άθληση, 75% μείωση στις μεταφορές, και 65% μείωση των εσόδων για ξενοδοχεία και εστιατόρια. Άλλοι κλάδοι που αναμένεται να πληγούν σκληρά είναι τα καζίνο (-90%), οι κοινωνικές υπηρεσίες (-30%), η προσωπική φροντίδα (-30%) και η εκπαίδευση (-15%).

«Εκτιμούμε ότι θα υπάρξει πτώση στη ζήτηση για υπηρεσίες, στη μεταποιητική δραστηριότητα και στην επένδυση σε κτίρια, η οποία θα μειώσει κατά 10% το ΑΕΠ τον Απρίλιο. Η πτώση αυτή αναμένεται να αντιστραφεί σταδιακά, σε επόμενους μήνες» καταλήγει το σημείωμα.

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι το ποσοστό της ανεργίας στις ΗΠΑ θα κορυφωθεί στο 9% αργότερα φέτος.

Ένα σημείωμα της Berenberg Capital Markets περιέχει παρόμοια αρνητικές προβλέψεις, με εκτιμώμενη πτώση 18% του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο. Η Berenberg σημειώνει ότι οι υπηρεσίες καταλαμβάνουν σχεδόν το 70% της συνολικής κατανάλωσης και το 50% του συνολικού ΑΕΠ των ΗΠΑ, ενώ «από τους 153 εκατομμύρια εργαζόμενους, 109 εκατομμύρια απασχολούνται σε κλάδους παροχής ιδιωτικών υπηρεσιών».

Η Goldman δεν βλέπει άμεση αντιστροφή της κατάστασης – η αρνητική επίδραση της συγκυρίας θα αρχίσει να αντισταθμίζεται «σταδιακά».