«Προβληματίζουν οι υπέρογκες δαπάνες για συντάξεις στην Ελλάδα»

«Προβληματίζουν οι υπέρογκες δαπάνες για συντάξεις στην Ελλάδα»

Economist: Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων οι συντάξεις.

«Για άλλη μια φορά, η νέα κυβέρνηση της Αριστεράς στην Ελλάδα παρέδωσε μια λίστα μεταρρυθμίσεων ελπίζοντας στην επόμενη δόση χρηματοδότησης για τη χώρα», αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Economist σημειώνοντας πως στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της χώρας τίθεται το ζήτημα των συντάξεων.

«Οι δαπάνες της Ελλάδας για τις συντάξεις είναι οι υψηλότερες στην Ευρώπη ως ποσοστό του ΑΕΠ, καθώς διαμορφώνονταν στο 17,5 % το 2012. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το 12,3% του ΑΕΠ που δαπανάται στη Γερμανία, η οποία αποτελεί τον κύριο πιστωτή της Ελλάδας. Είναι, επίσης, διπλάσιο από το ποσοστό του ΑΕΠ που πάει για τις συντάξεις στη Σλοβακία, μία χώρα που αποτελεί έναν από τις πιο αυστηρούς επικριτές της Ελλάδας», αναφέρει το δημοσίευμα του Economist που συμπληρώνει:

«Οι υπέρογκες δαπάνες για τις συντάξεις στην Ελλάδα υπήρξε προβληματισμού με τις πιστώτριες χώρες του Βορρά, ήδη από την πρώτη διάσωση της χώρας πριν πέντε χρόνια. Η Γερμανία μόλις πρόσφατα πέρασε μια μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που προβλέπει αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65-67 στο διάστημα μεταξύ 2012 και 2029. Αυτό έκανε τους Γερμανούς αρνητικούς στο να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να βοηθήσουν μια χώρα της οποίας οι εργαζόμενοι είναι σε θέση να συνταξιοδοτούνται πολύ νωρίτερα με γενναιόδωρες συντάξεις. Η Σλοβακία, ένα πολύ φτωχότερο έθνος από την Ελλάδα, αποχώρησε από το πρώτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας το καλοκαίρι του 2010 ως απάντηση στη δημόσια οργή για την προοπτική της επιδότησης μεσογειακών χωρών».

Το άρθρο του Economist σημειώνει επίσης: «Στην πραγματικότητα, μια σειρά από μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα έχουν περιορίσει τις συνταξιοδοτικές δαπάνες. Η ηλικία συνταξιοδότησης αυξήθηκε στα 67 για άνδρες και γυναίκες από το 2013. Το «ποσοστό αναπλήρωσης» -η αξία της σύνταξης σε σχέση με τις προηγούμενες αποδοχές- μειώθηκε από 96% για το μέσο όρο εισοδημάτων (ποσοστό που αποτελεί το δεύτερο υψηλότερο στις χώρες του ΟΟΣΑ, ένα κλαμπ πλούσιων κυρίως χωρών) στο 54% το 2012. Από τις συντάξεις έχουν «κοπεί» δύο ετήσια μπόνους» και καταλήγει:

«Οι μεταρρυθμίσεις, όμως, δεν έχουν προχωρήσει αρκετά . Ειδικότερα, εξακολουθεί να είναι σχετικά εύκολο να συνταξιοδοτηθεί κανείς πρόωρα, ενώ η σχέση μεταξύ των εισφορών που καταβάλλονται και των παροχών που λαμβάνονται είναι πολύ αδύναμη: το σύστημα δεν είναι δίκαιο εξεταζόμενο από την αναλογιστική άποψη . Παρά το γεγονός ότι ο αναθεωρημένος κατάλογος μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνει δέσμευση για μείωση της πρόωρης συνταξιοδότησης, οι πιστωτές της Ελλάδας θέλουν να δουν ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία ότι αυτό θα είναι αρκετά αυστηρό . Το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 55-64 ετών που εργάζονται στην Ελλάδα , μόλις στο 36 % το 2013, είναι ασυνήθιστα χαμηλό. Στη Γερμανία το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 63 % το ίδιο διάστημα. Υπάρχει πολύ έδαφος ακόμη για να αναπληρώσει η Ελλάδα».