«Οι τράπεζες διευκόλυναν την επιστροφή στις αγορές»

«Οι τράπεζες διευκόλυναν την επιστροφή στις αγορές»

Αισιόδοξος πως οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν τα stress tests και δεν θα κάνουν χρήση του αποθέματος του ΤΧΣ εμφανίστηκε ο διοικητής της ΤτΕ.

Τα εύσημα στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για την επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές μέσα από την έκδοση ομολόγων απέδοσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος.

Ο ισχυρός άνδρας της ΤτΕ είπε, μιλώντας στο Bloomberg, πως «η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών Πειραιώς και Alpha Bank, με κεφάλαια από ξένους επενδυτές καταδεικνύει ότι ο στόχος της επιστροφής και του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές είναι εφικτός».

Ο ίδιος εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν με επιτυχία και τα επόμενα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και υποστηρίζει ότι το απόθεμα των περίπου 11 δισ. ευρώ που διαθέτει σήμερα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στο βαθμό που δεν θα χρησιμοποιηθεί για τις τράπεζες, μπορεί να αξιοποιηθεί αποκλειστικά για τη μείωση του Δημοσίου Χρέους.

Ο κ. Προβόπουλος προβλέπει ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών θα κορυφωθούν στο τέλος του έτους, ενώ πιστεύει πως η Κεντρική Τράπεζα θα εγκρίνει τη συμμετοχή των λεγόμενων anchor investors στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank. Υπενθύμισε ακόμη ότι η Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. και η Alpha Bank AE κάλυψαν τις αυξήσεις κεφαλαίου τους (περίπου 3 δισ. ευρώ) κυρίως από ξένους επενδυτές, αλλά και ότι η Πειραιώς διέθεσε ομόλογα τριετούς διάρκειας σε ξένους επενδυτές αξίας 500 εκατ. ευρω.

Είπε, ωστόσο, ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα των stress tests η Eurobank Ergasias Α.Ε. και η Εθνική Τράπεζα θα πρέπει να προχωρήσουν σε αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου κατά 2,95 δισ. ευρώ και 2,18 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Αναφορικά με την ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank, o διοικητής της ΤτΕ ανέφερε, ότι οι συζητήσεις μεταξύ της κεντρικής τράπεζας και των μελλοντικών anchor investors (βασικών μετόχων) της τράπεζας βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης. «Η Τράπεζα της Ελλάδος είναι πιθανό να εγκρίνει τη συμφωνία της Eurobank», δήλωσε. Ο ίδιος αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με το χρονοδιάγραμμα για την κάλυψη του κεφαλαιακού ελλείμματος της Εθνικής Τράπεζας, η οποία απαιτείται να υποβάλει στην ΤτΕ το σχέδιο κεφαλαιακής της ενίσχυσης το αργότερα αυτό το μήνα.

Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία μετά από έξι χρόνια ύφεσης έχουν διογκωθεί στα στο 31,7% του συνόλου των δανείων στο τέλος του 2013. Ο κ. Προβόπουλος προέβλεψε ότι θα κορυφωθούν στο τέλος του 2014 , «εφόσον η οικονομική δραστηριότητα συνεχίζει να βελτιώνεται, και το ΑΕΠ να αυξηθεί ελαφρώς το τρέχον έτος» . Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι από τις καλύτερα κεφαλαιοποιημένες στην Ευρώπη εκτιμώντας ότι η εξάρτηση τους από τη ρευστότητα της ΕΚΤ θα περιορίζεται όσο θα συνεχίζουν να ανακτούν το χαμένο έδαφος στις αγορές.

Η επόμενη πρόκληση για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας θα είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, να ενισχύσει την οικονομική ανάκαμψη. «Οι τράπεζες θα πρέπει να στηρίξουν τώρα την αναδιάρθρωση της οικονομίας προς την παραγωγή εμπορεύσιμων αγαθών, η οποία θα ενισχύσει την καθαρή εξαγωγές και να βοηθήσει δημιουργία αειφόρου ανάπτυξης», επεσήμανε ο διοικητής της ΤτΕ.

Αναφερόμενος στο νέο γύρο των stress tests στον οποίο θα υποβληθούν οι ελληνικές τράπεζες μαζί με τις ευρωπαϊκές το Φθινόπωρο από την ΕΚΤ, ο κ. Προβόπουλος επεσήμανε ότι τα τελευταία χρόνια η Τράπεζα της Ελλάδος υλοποιώντας το σχέδιο αναδιάρθρωσης του πιστωτικού συστήματος, κατόρθωσε να εξαλείψει την υπερβάλλουσα προσφορά. Υπενθυμίζεται ότι στη διάρκεια της θητείας του 12 τράπεζες οδηγήθηκαν σε εκκαθάριση ή συγχωνεύτηκαν με άλλες μεγαλύτερες. Όπως ανέφερε ο ίδιος στη συνέντευξη, «εμείς σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε ένα πρωτοποριακό νόμο-ψήφισμα, και τώρα αυτό συμβαίνει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

«Οι ελληνικές τράπεζες πιθανότατα δεν θα αναγκαστούν να χρησιμοποιούν τα αποθεματικά από το ΤΧΣ», τα οποία σήμερα ανέρχονται στα 11 δισ. ευρώ, είπε ακόμη ο κ. Προβόπουλος και πρόσθεσε πως τα χρήματα αυτά του ταμείου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μειωθεί το ελληνικό δημόσιο χρέος.

Κληθείς να σχολιάσει το δικό του μέλλον, ο Γ. Προβόπουλος είπε ότι «η καταγραφή των επιδόσεών μου είναι εκεί για όλους να δουν και να κρίνουν. Εναπόκειται στον Έλληνα Πρωθυπουργό να αποφασίσει αν θα ανανεώσει θητεία μου», η οποία ολοκληρώνεται τον προσεχή Ιούνιο.

Διαβάστε ακόμη:

Σε ΑΜΚ έως 3 δισ. ευρώ στοχεύει η Eurobank

ΤτΕ: Λιγότερα δάνεια και καταθέσεις τον Φεβρουάριο

ΤτΕ: Στα 6,4 δισ. ευρώ οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών