Ψήφο εμπιστοσύνης και από τη Γερουσία έλαβε η κυβέρνηση Τζεντιλόνι

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μειωμένη η πλειοψηφία της νέας ιταλικής κυβέρνησης, με τα σενάρια για νέο δημοψήφισμα ή πρόωρες εκλογές να συνεχίζονται.

Η  ιταλική γερουσία έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Πάολο Τζεντιλόνι. Συνολικά, 169 γερουσιαστές τάχθηκαν υπέρ και 99 με αρνητική ψήφο.

Η πλειοψηφία στην οποία μπορεί να βασισθεί η κυβέρνηση στην γερουσία είναι πιο περιορισμένη από εκείνη της βουλής, με κύρια αιτία την απόφαση των 18 πρώην γερουσιαστών της Φόρτσα Ιτάλια και της Scelta Civica (Επιλογής Πολιτών) που είχε ιδρύσει ο Μάριο Μόντι να μην στηρίξουν το νέο κυβερνητικό σχήμα, λόγω του ότι δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν κανένα υπουργείο. Σήμερα δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των υπεύθυνων της ομάδας «Ala-Scelta Civica», στο εξής θα εξετάζουν κάθε μέτρο και νόμο που θα προτείνεται και θα ψηφίζουν ανάλογα με το περιεχόμενό του.

Τις τελευταίες ώρες, παράλληλα, τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης κάνουν αναφορά σε μια νέα πιθανή εξέλιξη: αν το συνταγματικό δικαστήριο δώσει πράσινο φως, στις 11 Ιανουαρίου, στη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος (κατά των μεταρρυθμίσεων στο εργασιακό που εισήγαγε ο Ρέντσι) το δημοψήφισμα αυτό είναι πιθανόν να γίνει από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο του 2017. Μόνος λόγος αναβολής του, θα μπορεί να είναι η προκήρυξη πρόωρων εκλογών, ακριβώς την ίδια περίοδο, την ερχόμενη Άνοιξη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα