Ψήφος εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών στο τραπεζικό σύστημα

Ψήφος εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών στο τραπεζικό σύστημα

Σε τιμή 1,5 ευρώ για κάθε μετοχή της Τρ. Πειραιώς έγινε το placement, ενώ για τα warrant η τιμή διαμορφώθηκε σε 0,6 ευρώ.

 

Λίγους μήνες μετά την ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, η Πειραιώς είδε το 4,64% του μετοχικού της κεφαλαίου να αλλάζει χέρια μέσα σε διάστημα λίγων ωρών. Το placement της πορτογαλικής BCP το απόγευμα της Τρίτης, διαθέτοντας προς πώληση το 4,5% των μετοχών της τράπεζας Πειραιώς που κατείχε, έδειξε το μεγάλο ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών, όπως προκύπτει από την υπερκάλυψη κατά τουλάχιστον 1,5 φορά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της BCP, δόθηκε αντίτιμο 1,5 ευρώ για κάθε μετοχή και 0,6 ευρώ για κάθε warrant. Έτσι, το μέσο discount διαμορφώνεται στο 16,7% με βάση το χθεσινό κλείσιμο. Τα έσοδα από τη συναλλαγή φτάνουν τα 494 εκατ. ευρώ για τον πορτογαλικό όμιλο, που βλέπει τη μετοχή του σήμερα να σημειώνει άνοδο 5,4%.

Η επιτυχής πραγματοποίηση του placement από την πορτογαλική BCP σηματοδοτεί την απήχησή της Τράπεζας Πειραιώς στο διεθνές επενδυτικό κοινό, καθώς οι ξένοι θεσμικοί κατέχουν πλέον πάνω από το 20% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.
Υπενθυμίζεται ότι τα στελέχη της Τρ. Πειραιώς πραγματοποίησαν για αυτό το σκοπό σειρά συναντήσεων τους προηγούμενους μήνες στο εξωτερικό για να εξασφαλίσουν το ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτικών παιχτών της αγοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες ανάμεσα στους αγοραστές του ποσοστού της BCP είναι το Third Point του Ντ. Λεμπ, το Baupost, το York Capital και άλλα γνωστά hedge funds, κυρίως αμερικανικά, ενώ συνολικά το 95% καλύφθηκε από υφιστάμενους μετόχους της Πειραιώς.

Η BCP συμμετείχε στο μετοχικό κεφάλαιο της Πειραιώς, προσωρινά, βάσει της συμφωνίας που υπέγραψαν οι δύο πλευρές τον περασμένο Μάιο, και για τον λόγο αυτό είχε περιορισμένα δικαιώματα ψήφου μόνο για στρατηγικής σημασίας θέματα.

Διαβάστε ακόμη: Big Deal 500 εκατ.ευρώ για την Πειραιώς

H Τράπεζα Πειραιώς σε ανακοίνωση της αναφέρει:

«Σε συνέχεια της συμμετοχής της Banco Comercial Portugues S.A., μέσω της πλήρως ελεγχόμενης θυγατρικής της BCP Investment B.V. (“BCP”), στην πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς τον Ιούνιο 2013, η BCP ανακοίνωσε σήμερα ότι διέθεσε, μέσω ταχείας διαδικασίας βιβλίου προσφορών (accelerated placement), το σύνολο των μετοχών και warrants της Τράπεζας Πειραιώς που κατέχει (η “Συναλλαγή της BCP”).

Η Τράπεζα Πειραιώς αξιολογεί θετικά τη διεύρυνση της μετοχικής της βάσης και την αύξηση του ποσοστού των διαθέσιμων προς διαπραγμάτευση μετοχών της (free float), που συνεπάγεται η Συναλλαγή της BCP, η οποία αποτελεί σημαντικό βήμα ενίσχυσης της παρουσίας της στις αγορές κεφαλαίου.

Η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ παρείχε υπηρεσίες χρηματιστηριακής διαμεσολάβησης στη Συναλλαγή της BCP.

Η Barclays Bank PLC ενήργησε ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς σε σχέση με τη Συναλλαγή της BCP».