Public Issue: Οι πολίτες δηλώνουν απαγοητευμένοι – Η δημοτικότητα του Τσίπρα καταρρέει

Public Issue: Οι πολίτες δηλώνουν απαγοητευμένοι – Η δημοτικότητα του Τσίπρα καταρρέει
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσέρχεται στο Μέγαρο Μαξίμου, Μεγάλη Πέμπτη 28 Απριλίου 2016. Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταναστευτικής και Προσφυγικής Πολιτικής συνεδριάζει υπό την προεδρία του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Το 92% των ερωτηθέντων δηλώνει «δυσαρεστημένο» από την κυβέρνηση ενώ αποτυπώνεται και η οργή πρός το πρόσωπο του Αλ. Τσίπρα. 

Σύμφωνα με το μηνιαίο βαρόμετρο της Public Issue που δόθηκε στη δημοσιότητα, οι πολίτες δηλώνουν απογοητευμένοι τόσο από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όσο και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Την ίδια ώρα θεωρούν καταλληλότερο τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά εμφανίζονται διχασμένοι για το αν πρέπει η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές.

Πιο αναλυτικά η δημοσκόπηση διενεργήθηκε  σε δείγμα 1.005 ατόμων, ηλικίας 17 ετών και άνω που διαθέτει το εκλογικό δικαίωμα, μεταξύ 18-25/11/2016 και αποκαλύπτει ότι το 88% θεωρεί οτι η χώρα κινείται σε λανθασμένη πορεία. Η δημοφιλία του Αλέξη Τσίπρα κατρακυλά  με μόλις το 24% να διατηρεί θετική γνώμη για αυτόν, σε αντίθεση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος εμφανίζεται δημοφιλέστερος ως πολιτικός αρχηγός συγκεντρώνοντας το 45% των θετικών κρίσεων.

Η δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης για τη συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ εμφανίζεται σε όλες σχεδόν τις ερωτήσεις της δημοσκόπησης. Στο ερώτημα “σε γενικές γραμμές πιστεύετε ότι τα πράγματα στην Ελλάδα πηγαίνουν σε σωστή ή σε λάθος κατεύθυνση”, σχεδόν εννέα στους δέκα πολίτες, δηλαδή το 88% απαντά “σε λάθος” και μόλις το 8% “σε σωστή”.

“Γροθιά” για την κυβέρνηση αποτελεί το γεγονός ότι το 73% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ απαντά πως τα πράγματα στη χώρα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση. Οι πολίτες δηλώνουν ότι αισθάνονται κατά το 28% “οργή και αγανάκτηση”, το 25% “απογοήτευση”, το 19% “ανησυχία και άγχος”, το 9% “ντροπή”, το 8% “λύπη και στεναχώρια” και μόνο το 5% “¨ελπίδα και αισιοδοξία”.

Στο ερώτημα “σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν η θέση της χώρας έγινε πιο ισχυρή, πιο αδύνατη ή παρέμεινε η ίδια”, το 53% των πολιτών απαντά πως “έγινε πιο αδύνατη”, το 38% πως “παρέμεινε η ίδια” και το 8% πως “έγινε πιο ισχυρή”. Παράλληλα, το 92% των ερωτηθέντων δηλώνει “δυσαρεστημένο” από τη λειτουργία της κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης δεν δίνουν σαφή απάντηση καθώς το 53% των ερωτηθέντων τάσσονται κατά (μάλλον δεν χρειάζονται) ενώ το 45% υπέρ (μάλλον χρειάζονται).

Δείτε αναλυτικά του πίνακες της δημοσκόπησης της Public Issue:

63

45

 

 

63 72

 


91 101