PwC: Ποια ελληνικά «assets» βρίσκονται στο ραντάρ ξένων επενδυτών

PwC: Ποια ελληνικά «assets» βρίσκονται στο ραντάρ ξένων επενδυτών
Συνολικά πέρυσι πραγματοποιήθηκαν 94 εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Το θετικό momentum στις εξαγορές και συγχωνεύσεις για ελληνικά assets και επιχειρήσεις που σημειώθηκε την περασμένη χρονιά διατηρείται και τη φετινή, και εκτιμάται ότι οι συναλλαγές θα ξεπεράσαν το περσινό ιστορικό υψηλό των 12 δισ. ευρώ. Πέρυσι αποτελεί χρονιά σταθμό, καθώς οι ολοκληρωμένες συναλλαγές Ε&Σ ελληνικών εταιρειών ήταν αυξημένες σε αριθμό και υπερδιπλάσιες σε όρους αξίας σε σχέση με το 2021 ξεπερνώντας κάθε ιστορικό προηγούμενο.

Από τα 12 δισ. ευρώ που προσέλκυσαν οι ελληνικές επιχειρήσεις, τα 10,4 δισ. ευρώ προέκυψαν από εξαγορές και συγχωνεύσεις (Ε&Σ), 530 εκατ. ευρώ αφορούσαν εταιρικά ομόλογα, 489 εκατ. ευρώ από αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που καλύφθηκαν από στρατηγικούς επενδυτές, και 595 εκατ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις. Επιπλέον, οι συναλλαγές μη εξυπηρετούμενων δανείων στην πρωτογενή και δευτερογενή αγορά ανήλθαν σε 8,6 δισ. ευρώ λογιστικής αξίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνολικά πέρυσι πραγματοποιήθηκαν 94 εξαγορές και συγχωνεύσεις. Εξ αυτών οι πέντε μεγαλύτερες συναλλαγές άγγιξαν τα 4,2 δισ. ευρώ, με τους κλάδους των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών, των Τροφίμων & Ποτών, των ΤΜΤ και της Ενέργειας να πρωταγωνιστούν.

Οι πρωταγωνιστές του 2023

Για τη φετινή χρονιά τόσο ο κ. Μάριος Ψάλτης επικεφαλής της PwC, όσο και οι κ.κ. Θανάσης Πανόπουλος Partner και επικεφαλής του τμήματος deals όσο και ο Γιώργος Μακρυπίδης Partner και επικεφαλής Corporate Finance ανέφεραν χθες κατά τη διάρκεια παρουσίασης της έρευνας της PwC ότι η κινητικότητα των εξαγορών και συγχωνεύσεων είναι ισχυρή και τη φετινή χρονιά.

Όπως υπογράμμισαν έντονο ενδιαφέρον καταγράφεται για τον κλάδο της ενέργειας, των ξενοδοχείων και του real estate. Με τον κ. Πανόπουλο να αναφέρει ότι πιθανή αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις ελληνικές τράπεζες θα προσελκύσει επιπλέον κεφάλαια στην εγχώρια αγορά. Για το ενδιαφέρον ξένων κεφαλαίων για τα ελληνικά assets, χαρακτηριστική είναι η δήλωση του κ. Ψάλτη: «είναι η πρώτη φορά, εδώ και πολλά χρόνια, που παρατηρούμε ότι πολλά ελληνικά assets είναι στο «ραντάρ» διεθνών επενδυτών. Βλέπουμε συναλλαγές που δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε πριν μερικά χρόνια ότι θα γίνουν στην Ελλάδα».

  1. Ενέργεια

O όμιλος Motor Oil ανακοίνωσε την εξαγορά ολόκληρου του μεριδίου της Thalis ES, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της κυκλικής οικονομίας. Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2023. Η Fairfax Financial Holdings με έδρα τον Καναδά αναμένεται να αποκτήσει το 1,9% της Μυτιληναίος και η αξία της συναλλαγής εκτιμάται στα 50 εκ. ευρώ. Η ΔΕΗ βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τον ιταλικό ενεργειακό όμιλο Enel για την απόκτηση της Enel Ρουμανίας. Αναμένεται και η πώληση του 51% της Τέρνα Ενεργειακή μέσω δημόσιας πρότασης. Μέσα στο 2023 θα πραγματοποιηθεί η εξαγορά της Watt and Volt Εκμετάλλευση Εναλλακτικών Μορφών Ενέργειας Α.Ε. από την Mytilineos S.A., με το τίμημα να διαμορφώνεται στα 36 εκατ. ευρώ. Τέλος, αναμένεται η πώληση μέσω της Enel Green Power Hellas που αποτιμάται γύρω στο 1 δισ. ευρώ.

  1. Μεταφορές

Η ελληνική εταιρεία μεταφορών GEODIS γνωστοποίησε πως σκοπεύει να εξαγοράσει τη γερμανική εταιρεία Trans-O-Flex με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου δικτύου εμπορευματικών μεταφορών και στη Γερμανία.

Ο όμιλος Olympia Group ανακοίνωσε την εξαγορά της Box Now, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του έτους, με στόχο τη δημιουργία του μεγαλύτερου δικτύου lockers στη ΝΑ Ευρώπη. Ο αμερικανικός επενδυτικός όμιλος HIG ολοκλήρωσε στα τέλη Ιανουαρίου 2023 την απόκτηση του 80% του ομίλου Βεϊνόγλου με την οικογένεια Βεϊνόγλου να διατηρεί τον έλεγχο του 20%. Ο ακτοπλοϊκός όμιλος Attica Group ανακοίνωσε το σχέδιο διάσωσης για την απόκτηση της ακτοπλοϊκής εταιρείας ΑΝΕΚ. Η συμφωνία με τους πιστωτές της ΑΝΕΚ φαίνεται πως έχει ολοκληρωθεί, ενώ αναμένονται και οι σχετικές αποφάσεις από τις αρμόδιες αρχές το πρώτο εξάμηνο του 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
  1. Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες

Αναμένεται η αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς, ωστόσο ένα μέρος της διαδικασίας ενδέχεται να πραγματοποιηθεί το 2024. Στις αρχές του έτους η Τράπεζα Πειραιώς απέκτησε το 36,22% της Marfin Investment Group. Η πώληση της HSBC Greece στην Παγκρήτια Τράπεζα καθώς επίσης και η πώληση της Aegean Baltic Bank αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2023. Έντονη συναλλακτική δραστηριότητα αναμένεται στον τομέα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς επίκειται η ολοκλήρωση συμφωνηθέντων συναλλαγών συνολικής λογιστικής αξίας 6,5 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα αναμένεται η έναρξη των διαδικασιών για την πώληση χαρτοφυλακίων με λογιστική αξία άνω των 10 δισ. ευρώ κυρίως στη δευτερογενή αγορά.

  1. Τρόφιμα & Ποτά

Εντός του 2023 αναμένεται η ολοκλήρωση της εξαγοράς της United Milk Co από την Tyrbul, βουλγαρική θυγατρική της Hellenic Diaries, η οποία είχε ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο 2022.

  1. Αναψυχή

Εντός του έτους αναμένεται η ολοκλήρωση της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ του ομίλου Sani/Ikos με αποτίμηση περί τα 2,5 δισ. ευρώ και της GIC. Επίσης, αναμένεται να ολοκληρωθεί η συμφωνία για την πώληση του συνόλου των μετοχών του συλλόγου ΠΑΕ Παναιτωλικός.

  1. Βιομηχανία

Ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου ανακηρύχθηκε πλειοδότης στον διαγωνισμό της ειδικής διαχείρισης της Ελληνική Ναυπηγεία Α.Ε. με το τίμημα να ανέρχεται σε 25 εκατ. ευρώ, ενώ για τα ακίνητα της ΕΤΑΔ η προσφορά του ήταν 37,2 εκατ. ευρώ. Οι δύο συμφωνίες αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του έτους.

  1. Κατασκευές

Η Intracom, συμφερόντων του Σωκράτη Κόκκαλη ανακοίνωσε την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας για την εξαγορά του 27,61% από την τεχνική – κατασκευαστική εταιρεία με την επωνυμία Ι. Κλουκίνας – Ι. Λάππας Τεχνική και Εμπορική Α.Ε. Το τίμημα αναμένεται να ανέλθει στα περίπου 10 εκ. ευρώ. Επίσης, αναμένεται και η πώληση του ομίλου Παυλίδη Μάρμαρα – Γρανίτες στην ECM Partners.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
  1. Υγεία

Ανακοινώθηκε συμφωνία της Blantyre Capital Limited με την Ημίθεα Α.Ε. για τη συγχώνευση του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» με τον ιατρικό όμιλο Euromedica. Εντός του 2023 αναμένεται η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

  1. Ακίνητη Περιουσία

Η Alpha Bank προχώρησε σε συμφωνία με την κοινοπραξία της Dimand A.E. και της Premia Properties για τη δημιουργία μετοχικής συνεργασίας στον τομέα επένδυσης ακινήτων. Η συμφωνία αφορά το 65% και το τίμημα αναμένεται να ανέλθει περίπου στα 438 εκατ. ευρώ.

  1. Λιανική

Μέσα στο 2023 αναμένεται να ολοκληρωθεί η δίκη της Folli-Follie ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία εξυγίανσης της. Τέλος, εντός του έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί η απόκτηση της FCA Greece από την κοινοπραξία AutoHellas και Samelet.

  1. TMT

Στις αρχές του έτους ολοκληρώθηκε η απόκτηση της CGSoft από την Entersoft έναντι 3,5 εκατ. ευρώ.

  1. Ιδιωτικοποιήσεις

Στις αρχές του έτους ολοκληρώθηκε η πώληση της ΛΑΡΚΟ Μεταλλευτική και Μεταλλουργική Α.Ε. στην κοινοπραξία ΓΕΚ Τέρνα και AD Holdings AG. Εντός του 2023 αναμένεται η ιδιωτικοποίηση της Εγνατία Οδός Α.Ε. από τον όμιλο ΓΕΚ Τέρνα έναντι τιμήματος που εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 1,5 δισ. ευρώ.

Επίσης, αναμένεται η πώληση του λιμένα Ηγουμενίτσας στην κοινοπραξία Grimaldi Euromed S.p.A, Μινωικές Γραμμές Α.Ν.Ε. & Επενδυτική Κατασκευαστική Εμπορική και Βιομηχανική Α.Ε. έναντι τιμήματος που εκτιμάται στα 84 εκατ. ευρώ. Επίσης, αναμένεται και η διάθεση του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών και το τίμημα αναμένεται να διαμορφωθεί από 800 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ. Τέλος, αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2023 η παραχώρηση της Αττικής Οδού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: