Qatar Airways: Στρατηγικής σημασίας αγορά η Ελλάδα

Qatar Airways: Στρατηγικής σημασίας αγορά η Ελλάδα

Ο Jonathan Harding, αντιπρόεδρος της εταιρείας για την Ευρώπη, μιλά για τα άμεσα σχέδια της αεροπορικής εταιρείας, την ελληνική αγορά και το Brexit.

Μεταξύ των σημαντικότερων αγορών, συμπεριλαμβανομένης της Αγγλίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της  Ιταλίας, κατατάσσει τη χώρα μας  η Qatar Airways. Έπειτα από δύο δεκαετίες παρουσίας στην ελληνική αγορά , η γνωστή αεροπορική εταιρεία αποφάσισε να συνδέσει την Αθήνα με την Ντόχα με τρεις πτήσεις ημερησίως, πολιτική που ακολουθεί και σε άλλες ισχυρές αγορές, όπως αυτή του Παρισιού. Το εκτεταμένο δίκτυο της Qatar Airways προς την Νοτιοανατολική Ασία και την Αυστραλία λειτουργεί ως πόλος έλξης επιβατών, με τη διοίκηση να εκτιμά πως ο αριθμός των ταξιδιωτών του δρομολογίου Αθήνα – Ντόχα θα αγγίξει τις 300.000.

Ο εθνικός αερομεταφορέας του Κατάρ, που ανακηρύχθηκε για το 2017 ως η αεροπορική εταιρεία της χρονιάς, φέτος ενέταξε 26 καινούρια δρομολόγια, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 150, και στόχος της διοίκησης παραμένει η ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών καθώς και η γεωγραφική επέκταση των δραστηριοτήτων της.

«Μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούνται δυνατοί  ανταγωνιστές, η Qatar Airways πέτυχε ανάπτυξη οικονομικών μεγεθών, η οποία ήταν αποτέλεσμα της ύπαρξης ενός ενδιαφέροντος δικτύου και της υψηλής ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών. Η ζήτηση είναι τέτοια που κάθε δέκα μέρες παραλαμβάνουμε και ένα νέο αεροσκάφος!», ανέφερε ο Senior Vice President για την Ευρώπη, Jonathan Harding, ο οποίος βρέθηκε στη χώρα μας σε εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού η Qatar Airways και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για τις τελευταίες εξελίξεις της εταιρείας.

Μιλώντας για την Ντόχα, ο κ. Harding τόνισε ότι πρόκειται για έναν τουριστικό προορισμό με δυναμική που χρειάζεται, όμως,  αρκετή δουλειά για να προωθηθεί  στις διεθνείς αγορές. «Γίνονται βήματα. Πλέον η διαδικασία έκδοσης visa είναι άμεση. Αυτό που πουλάει στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η αυθεντικότητα, με ολοένα και περισσότερους  ανθρώπους να επιλέγουν την Ντόχα για διακοπές».

Έμπρακτη στήριξη της Ελλάδας την περίοδο των capital controls
Αναφερόμενος στην  ελληνική αγορά ο κ. Harding υπενθύμισε ότι κατά την περίοδο που επεβλήθησαν τα capital controls, η Qatar Airways όχι μόνο δεν περιόρισε την παρουσία της, αλλά πρόσθεσε και νέα δρομολόγια, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα. Αποτελεί, άλλωστε, και την πρώτη, μη ευρωπαϊκών συμφερόντων, εταιρεία σε επίπεδο όγκου επιβατικής κίνησης.

«Οι πτήσεις γίνονται μέρος μιας ευρύτερης ταξιδιωτικής εμπειρίας και εκεί εστιάζουμε. Η Αθήνα είναι για εμάς μια σημαντική αγορά τόσο για τους business επιβάτες που ταξιδεύουν από Ασία και Αυστραλία, όσο και για εκείνους που την επιλέγουν ως προορισμό αναψυχής. Επίσης μην ξεχνάτε τους ισχυρούς δεσμούς που υπάρχουν μεταξύ Ελλάδας – Κατάρ».

Ερωτηθείς αναφορικά με το αν είναι στα άμεσα πλάνα της εταιρείας η ένταξη του δρομολογίου Αθήνα – Νέα Υόρκη στις πτήσεις της, όπως συνέβη με την ανταγωνίστρια Emirates, ο κ. Harding, απάντησε πως μολονότι πρόκειται για μια σκέψη που είχε ανακοινωθεί εδώ και χρόνια, εντούτοις δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια για το πότε θα υλοποιηθεί άμεσα κάτι τέτοιο.

«Σοκαριστική η απόφαση του Brexit»
Πέραν των capital controls , μια ακόμα πρόκληση που θα κληθεί να αντιμετωπίσει άμεσα η Qatar Airways είναι οι πολιτικο-οικονομικές εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω Brexit. «Ως Άγγλος θα σας έλεγα ότι και για μένα ήταν μια σοκαριστική απόφαση. Σίγουρα αυτή η εξέλιξη αποτελεί πρόκληση για την τουριστική βιομηχανία, όμως πρέπει να γίνουν σωστές κινήσεις που να βασίζονται στη συνεργασία», κατέληξε.