Qualcomm- NXP: Θα ολοκληρωθεί τελικά η μεγαλύτερη εξαγορά στον χώρο των ημιαγωγών;

Qualcomm- NXP: Θα ολοκληρωθεί τελικά η μεγαλύτερη εξαγορά στον χώρο των ημιαγωγών;

Η συμφωνία φαίνεται να «κρέμεται από μια κλωστή» καθώς εξαρτάται από τις κυρώσεις της κυβέρνησης Τραμπ και τις σχέσεις ΗΠΑ- Κίνας.

Η κινεζική Qualcomm αναμένεται να πάρει το «πράσινο φως» για την προγραμματισμένη εξαγορά της ολλανδικής εταιρείας ημιαγωγών NXP.

Η έγκριση της συγχώνευσης από τις κινεζικές εποπτικές αρχές είχε συναντήσει σημαντικές καθυστερήσεις και κωλύματα λόγω της συνεχιζόμενης εμπορικής διαμάχης μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ. Φαίνεται, όμως, ότι η πρόσφατη βελτίωση του κλίματος στις διμερείς σχέσεις συνέβαλλε στην επανεκκίνηση των σχετικών συζητήσεων.

Σύμφωνα με πηγές της Wall Street Journal, η κινεζική Κρατική Αρχή Εποπτείας της Αγοράς αναμένεται να δώσει την έγκρισή της για την εξαγορά μέσα στις επόμενες μέρες.

Επίσης, πηγές του Reuters ανέφεραν ότι η ρυθμιστική αρχή πραγματοποίησε «γόνιμες συνομιλίες» με τους εκπροσώπους της Qualcomm στο Πεκίνο την περασμένη Παρασκευή. Ο γίγαντας των τσιπ, με έδρα στην Καλιφόρνια, είναι «σχετικά αισιόδοξος» ως προς τις πιθανότητες επιτυχίας του εγχειρήματος.

Η ύψους 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων εξαγορά της NXP από την Qualcomm θα είναι η μεγαλύτερη στον κλάδο των ημιαγωγών, εάν φυσικά ολοκληρωθεί.

Η NXP είναι ένας σημαντικός παίκτης στα τσιπ για κάρτες ασφαλείας, στη συνδεσιμότητα των συσκευών στο διαδίκτυο, και στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, ενώ η Qualcomm έχει έντονη παρουσία στους επεξεργαστές για τον κλάδο της κινητής τηλεφωνίας.

Φαίνεται ότι η μοίρα της συμφωνίας συνδέεται με τη μοίρα της κινεζικής εταιρείας τηλεφώνων ZTE, στην οποία οι ΗΠΑ απαγόρευσαν να αγοράζει αμερικανικά εξαρτήματα – όπως επεξεργαστές της Qualcomm – λόγω της παραβίασης από τη ΖΤΕ των κυρώσεων που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ στο Ιράν.

Η κυβέρνηση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Παρασκευή ότι αν η ZTE πληρώσει το πρόστιμο ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων και την πραγματοποιήσει αλλαγές στη διοίκησή της, θα άρει αυτή την απαγόρευση ως αντάλλαγμα.