Quest: Οι προτεραιότητες το 2022 και η στρατηγική ESG με ορίζοντα το 2025

Quest: Οι προτεραιότητες το 2022 και η στρατηγική ESG με ορίζοντα το 2025
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Θεόδωρος Φέσσας. Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Περαιτέρω ανάπτυξη οργανικών μεγεθών, συνέχιση επενδύσεων και προσέλκυση ταλέντου οι προτεραιότητες το 2022 - Επικαιροποιημένη στρατηγική ESG.

Παρά τις νέες προκλήσεις που αναδύονται στο οικονομικό περιβάλλον το 2022 ο νέος πενταετής στρατηγικός σχεδιασμός του ομίλου Quest προβλέπει διατήρηση και περαιτέρω ανάπτυξη των οργανικών μεγεθών, συνέχιση των επενδύσεων και μετρήσιμους στόχους με γνώμονα τα κριτήρια ESG.

Επιδιώκει μεταξύ άλλων 50% αύξηση της εγκατεστημένης πράσινης ενέργειας μέχρι το 2025 και και πάνω από 6% των εσόδων του να προέρχονται από βιώσιμα προϊόντα και υπηρεσίες την ίδια περίοδο.

Στην επικαιροποιημένη στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης του ομίλου με βάση τα κριτήρια ESG περιλαμβάνονται δεσμεύσεις για μείωση των εκπομπών CO2, προώθηση της κυκλικής οικονομίας, εξασφάλιση ενός υγιούς και ασφαλούς περιβάλλοντος που ενισχύει την ευεξία και αύξηση κατά 10% των ωρών εκπαίδευσης των εργαζομένων μέχρι το 2025. Ο όμιλος δεσμεύεται μεταξύ άλλων για στοχευμένες δράσεις διατήρησης μηδενικών περιστατικών παραβίασης δεδομένων μέχρι το 2025 ενώ συνδέει και το 15% της μεταβλητής αμοιβής (ετήσιο μπόνους) των CEO του ομίλου και των κύριων θυγατρικών με την επίδοση σε θέματα που αφορούν στο περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση.

Οι ESG στόχοι του ομίλου Quest αναπτύσσονται σε 4 άξονες – περιβάλλον, ανθρώπινο δυναμικό, υπεύθυνη επιχείρηση και βιώσιμα προϊόντα – και όπως σχολιάζει η Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ομίλου Έφη Κουτσουρέλη αναδεικνύουν την φιλοσοφία της διαρκούς ανάπτυξης, την αφοσίωση στις αρχές της βιωσιμότητας και τη δέσμευση του ομίλου για υπευθυνότητα και δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Σημειώνεται ότι το 2021 ο όμιλος πέτυχε διψήφια αύξηση μεγεθών, με το 21% του κύκλου εργασιών να προέρχεται από πωλήσεις εκτός Ελλάδος. Ειδικότερα, οι ενοποιημένες πωλήσεις, από τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες του ομίλου ανήλθαν σε 916 εκατ. ευρώ περίπου, αυξημένες κατά 33% έναντι του 2020, τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 51,3 εκατ. ευρώ με αύξηση 60%, ενώ το EBIΤDA ανέρχεται σε 64 εκατ. ευρώ αυξημένο κατά 34% περίπου.

Επίσης, όπως επισημαίνει σε μήνυμά του ο Θεόδωρος Φέσσας, Πρόεδρος Δ.Σ. Quest Συμμετοχών, το 2021, χρονιά που η Quest Συμμετοχών συμπλήρωσε 40 χρόνια από την ίδρυσή της, συμπεριλήφθηκε στις μεγαλύτερες εταιρείες του ΧΑ με την ένταξή της στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25 ενώ συμπεριλήφθηκε και στις εταιρείες του δείκτη ATHEX ESG INDEX.

Όπως υπενθυμίζεται επίσης στην έκθεση, ο όμιλος το 2021 ολοκλήρωσε τη διαδικασία πώλησης της συμμετοχής του στην Cardlink A.E., επιτυγχάνοντας κέρδη 78,1 εκατ. ευρώ και πραγματοποίησε νέες επενδύσεις 24 εκατ. ευρώ ενώ αύξησε τους εργαζομένους του κατά 73 άτομα φθάνοντας τους 2.329. Επίσης, ο Απόστολος Γεωργαντζής, Διευθύνων Σύμβουλος Quest Συμμετοχών, σημειώνει στις δικές του παρατηρήσεις ότι ο όμιλος κατάφερε να έχει 3 εταιρείες με πωλήσεις άνω των 150 εκατ. ευρώ, αύξησε τις πωλήσεις του εκτός Ελλάδος άνω των 170 εκατ. ευρώ, έχοντας και 5 εταιρείες ε κέρδη προ φόρων μεγαλύτερα των 4 εκατ. ευρώ και υλοποίησε σημαντικές επενδύσεις σχετιζόμενες κυρίως με υποδομές στον κλάδο των ταχυδρομικών υπηρεσιών, αλλά και υπηρεσιών πληροφορικής.

Επίσης, διένειμε στους μετόχους του κέρδη περίπου 11 εκατ. ευρώ και αποφάσισε την περαιτέρω διανομή κερδών περίπου 45 εκατ. ευρώ, η οποία ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2022.

Οι προοπτικές

Το 2022, δεδομένων των συνθηκών με την ενεργειακή κρίση αλλά και τον πόλεμο στην Ουκρανία, διαφαίνεται ότι θα είναι άλλο ένα έτος με προκλήσεις. Ο όμιλος ωστόσο διαθέτει καλή χρηματοοικονομική θέση και επαρκή ρευστότητα που του επιτρέπουν τη συνέχιση των αναπτυξιακών επενδύσεών του με ελεγχόμενο ρίσκο, ενώ η διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων του έχει έως τώρα αποδειχθεί, ότι του προσδίδει μεγαλύτερη αντοχή σε περιόδους κρίσεων. Ο νέος πενταετής στρατηγικός σχεδιασμός του ομίλου Quest προβλέπει ανάπτυξη, με βασική προτεραιότητα για το 2022 τη διατήρηση και περαιτέρω ανάπτυξη των οργανικών μεγεθών των συνεχιζόμενων δραστηριοτήτων του, παράλληλα με επενδύσεις και προσέλκυση ταλέντου.