Ράλι 11.000% για το Dogecoin – Οι λόγοι που το καθιστούν το πιο κερδοσκοπικό κρυπτονόμισμα

Ράλι 11.000% για το Dogecoin – Οι λόγοι που το καθιστούν το πιο κερδοσκοπικό κρυπτονόμισμα
Dogecoin logo displayed on a phone screen, representation of cryptocurrencies and a keyboard are seen in this illustration photo taken on February 8, 2021. Dogecoin cryptocurrency soars the highest scores in its history in the last days. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP

Φωτιά έχει πάρει το Dogecoin, το τρολ κρυπτονόμισμα με σήμα κατατεθέν ένα σκυλάκι της φυλής Σίμπα Ίνου. Από τις αρχές του 2021 «τρέχει» με απόδοση 11.000% και δεν φαίνεται να το σταματά τίποτε στην ξέφρενη πορεία την οποία καταγράφει.

Μάλιστα, την Τρίτη 4 Ιανουαρίου «έσπασε» το φράγμα των 60 σεντ, σημειώνοντας απόδοση +50% σε μόλις 24 ώρες, σύμφωνα με το Coindesk. Αυτή η παραβολική άνοδος προσελκύει τόσο επευφημίες όσο και επικρίσεις, καθώς αφενός οι υποστηρικτές της θέλουν να οδηγήσουν το κρυπτονόμισμα νόμισμα σε μια τιμή κοντά στο 1 δολ. ενώ από την άλλη οι σκεπτικιστές προειδοποιούν ότι το περιουσιακό στοιχείο φέρει όλα τα χαρακτηριστικά μιας «φούσκας» που δεν θα αργήσει να σκάσει.

Οι λόγοι της ανόδου

Αλλά γιατί το συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα παρουσιάζει τόσο μεγάλη επιτυχία; Ο κύριος λόγος για τον οποίο φαίνεται πως μόνο «ο ουρανός είναι το όριό του» είναι ο ιδρυτής της αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla, Έλον Μασκ, ο οποίος με tweet, τακτικά, φροντίζει να κινητοποιεί τους επενδυτές να το αγοράσουν. Μάλιστα, τον αποκαλούν για αυτό περιπαικτικά «Dogefather».

Eπίσης, τα νέα υψηλά έρχονται μια μέρα μετά την ανακοίνωση της πλατφόρμας χρηματιστηριακών συναλλαγών περιουσιακών στοιχείων, eToro, αλλά και του ανταλλακτηρίου Gemini, για την υποστήριξη του κρυπτονομίσματος, που επικαλούνται την έντονη ζήτηση των πελατών. Η γρήγορη ανάκαμψη από τη διολίσθηση κατά 40% της 23ης Απριλίου δείχνει ξεκάθαρα την τάση «αγοράστε στα χαμηλά» (buy the dip ) που κυριαρχεί στην συγκεκριμένη αγορά.

Με το άκρως κερδοσκοπικό ράλι, η κεφαλαιοποίηση του Dogecoin έχει ξεπεράσει τα 88 δισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας το τέταρτο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο.

Εκ των πραγμάτων, άλλη μια αιτία ανόδου είναι το λεγόμενο στην επενδυτική αργκό FOMO (Fear of Missing Out). Με άλλα λόγια, o φόβος των επενδυτών να μείνουν έξω από το ράλι λέγεται επίσης ότι βρίσκεται πίσω από την έκρηξη που σημειώνεται στο κρυπτονόμισμα.

Τέλος, ορισμένοι συμμετέχοντες στο crypto εικάζουν ότι η αύξηση του dogecoin υποστηρίζεται από μικρομετόχους που βλέπουν το νόμισμα ως πιο προσιτή επένδυση (ή εμπόριο) από, για παράδειγμα, το bitcoin, το οποίο τυγχάνει διαπραγμάτευσης στα 54.000 δολ.