Ράλι για νέο πρόεδρο σε Πειραιώς και Εθνική

Ράλι για νέο πρόεδρο σε Πειραιώς και Εθνική

Προ των πυλών της ανάδειξης νέων προέδρων, βρίσκονται οι τράπεζες Πειραιώς και Εθνική, «υπακούοντας» στο νέο νομικό πλαίσιο.

Λίλυ Σπυροπούλου

Οι τράπεζες Πειραιώς και Εθνική είναι προ των πυλών της ανάδειξης νέων προέδρων. Σε δεύτερη φάση, έπεται η ανάδειξη διευθύνοντος συμβούλου για την Πειραιώς συγκεκριμένα. Ήδη, ακούγονται τα ονόματα των «φαβορί».

Όπως έγραψε το NEWS247, αν και δεν ολοκληρώθηκαν οι αλλαγές στα Διοικητικά Συμβούλια ως τα μέσα Οκτωβρίου, συνολικά για όλα τα μέλη και για όλες τις τράπεζες, κάθε ένας όμιλος προχωρεί με βάση το δικό του χρονοδιάγραμμα την προσαρμογή των ΔΣ στα νέα δεδομένα του Νόμου.

Και ενώ στην Εθνική επίκειται η αντικατάσταση της προέδρου, κυρίας Λούκα Κατσέλη, κατά προτίμηση από Έλληνα που εκδήλωσε ενδιαφέρον στα πλαίσια της προκήρυξης για τη θέση, η Τράπεζα Πειραιώς είναι ένα βήμα νωρίτερα, γιατί σύμφωνα με πληροφορίες, έχει βρει ως κατάλληλο πρόεδρο, τον κ. Γιώργο Χατζηνικολάου, γνωστός τελευταία από τη θέση του deputy ceo (αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου) στην ISDA (International Swaps Derivates Association).

Στο βιογραφικό του κυρίου Χατζηνικολάου αναγράφεται η εμπειρία του από διεθνείς τράπεζες, όπως UBS και Dresdner Kleinwort, αλλά και η Παγκόσμια Τράπεζα και το IFC .

Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, για την επιλογή του κ. Χατζηνικολάου υπάρχει η σύμφωνη γνώμη τόσο του απερχόμενου προέδρου της Πειραιώς, κ. Μιχ. Σάλλα, όσο και του Paulson, του μεγαλοεπενδυτή στην Τράπεζα που είχε μπλοκάρει στο προηγούμενο διάστημα άλλες προτάσεις.

Αναφορικά με το θέμα της ανάδειξης διευθύνοντος συμβούλου επίσης στην Τράπεζα Πειραιώς, κυκλοφορούν διάφορες φήμες. Μία εξ αυτών λέει για τραπεζικό στέλεχος από το εξωτερικό, ενώ άλλες αναφέρουν το όνομα του προσωρινού διευθύνοντος συμβούλου, κ. Πουλόπουλου.

Τις επόμενες ημέρες, αναμένεται να ανακοινωθεί ο νέος μη εκτελεστικός πρόεδρος στην Εθνική Τράπεζα, στη θέση της κυρίας Λούκας Κατσέλη. Τα ονόματα των υποψηφίων τα έχει η Egon Zehnder και τα συζητάει με την Εθνική.
Στη Eurobank, δεν τίθεται θέμα αλλαγών, διότι όπως επίσης έγραψε το news247 σήμερα το πρωί, η Τράπεζα έχει προ πολλού λύσει το θέμα της εταιρικής διακυβέρνησης. Τα ηνία της Τράπεζας κρατούν ο πρόεδρος, κ Νικ. Καραμούζης και ο διευθύνων σύμβουλος, Φωκ. Καραβίας.

Ευνόητο είναι ότι δεν αποκλείονται εκπλήξεις, αν υπάρξει ανάγκη πλήρωσης θέσης από μετακίνηση ανώτατου στελέχους σε άλλη τράπεζα.

Στην Alpha Bank, ως το Φεβρουάριο του 2017 θα έχουν παραιτηθεί και τα τρία μέλη του ΔΣ που γνωστοποίησαν πρόσφατα την πρόθεση παραίτησης. Στο μεταξύ, εκκρεμεί η προσαρμογή ορισμένων επιτελικών στελεχών στις διατάξεις του νέου νόμου. Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας, κ. Δημήτρης Μαντζούνης να αναλάβει καθήκοντα προέδρου. Ψίθυροι από την αγορά θέλουν ως πιθανό διευθύνοντα σύμβουλο, τον κ. Σπ. Φιλάρετο, γενικό διευθυντή σήμερα της Alpha Bank.

Πηγή: news247.gr