Ράλι στα ομόλογα μετά την απόφαση της ΕΚΤ- Θεαματική υποχώρηση στην απόδοση του 10ετούς

Ράλι στα ομόλογα μετά την απόφαση της ΕΚΤ- Θεαματική υποχώρηση στην απόδοση του 10ετούς
epa07496037 A exterior view of the European Central Bank (ECB) before a press conference of the Governing Council of the European Central Bank in Frankfurt Main, Germany, 10 April 2019. The bank is expected to publish its decisions on monetary policies, including the monthly interest rate. EPA/RONALD WITTEK Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η ΕΚΤ ανακοίνωσε νέες αγορές ομολόγων, ύψους 750 δισ. ευρώ, σε μία έκτακτη συνεδρίασή της χθες το βράδυ, επιχειρώντας να σταματήσει τη χρηματοπιστωτική αναταραχή που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.

Τελευταία Ενημέρωση: 12:03

«Ανάσα» στα ελληνικά ομόλογα έδωσε η χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να τα συμπεριλάβει στο έκτακτο πρόγραμμα παρέμβασης ύψους 750 δισ. ευρώ.

Τη μεγαλύτερη μείωση στην Ευρωζώνη σημείωναν σήμερα οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων, οι οποίες είχαν αυξηθεί κατά σχεδόν 300 μονάδες βάσης (3 ποσοστιαίες μονάδες) τις δύο τελευταίες εβδομάδες, υποχωρώντας περισσότερο από 160 μονάδες βάσης στο 2,2%, σύμφωνα με τις τιμές της πλατφόρμας διαπραγμάτευσης Tradeweb που επικαλείται δημοσίευμα του Reuters.

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας με αυτό το νέο πρόγραμμα η ΕΚΤ θα μπορέσει να αγοράσει ελληνικά ομόλογα ύψους 12 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ήταν αποκλεισμένα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (το περίφημο QE) που εφαρμόζει η ΕΚΤ από το 2015, καθώς το Ελληνικό Δημόσιο δεν διαθέτει την απαραίτητη πιστοληπτική διαβάθμιση εκ μέρους των κυριότερων οίκων αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.

Αργά χθες το βράδυ η επικεφαλής της ΕΚΤ Κρ. Λαγκάρντ μετά την απόφαση που έληφθη στη διάρκεια έκτακτης τηλεδιάσκεψης του Διοικητικού Συμβουλίου της Τραπέζης δήλωσε ότι «οι εξαιρετικές περιστάσεις απαιτούν εξαιρετική δράση. Δεν υπάρχουν όρια όσον αφορά τη δέσμευσή μας στο ευρώ. Είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε το πλήρες δυναμικό των εργαλείων που διαθέτουμε, εντός των ορίων της εντολής μας».

Μεγάλη πτώση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης

Μεγάλη μείωση σημειώνουν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης σήμερα, μετά την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με έκτακτα μέτρα στήριξης για να καθησυχάσει τις πανικόβλητες, λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού, αγορές.

Η Ιταλία, το κόστος δανεισμού της οποίας είχε αυξηθεί απότομα τις τελευταίες ημέρες, καθοδήγησε την πτώση των αποδόσεων. Οι αποδόσεις των διετών ομολόγων της έκαναν βουτιά μεγαλύτερη από 100 μονάδες βάσης (μία ποσοστιαία μονάδα) στο 0,41% και αναμένεται να σημειώσουν τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το 1996. Οι αποδόσεις των 10ετών ιταλικών ομολόγων υποχώρησαν έως και 90 μονάδες βάσης στο 1,40%, ενώ η διαφορά τους από τις αποδόσεις των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων μειώθηκαν κατά σχεδόν 100 μονάδες βάσης από τα χθεσινά επίπεδα σε περίπου 169 μονάδες βάσης. Οι αποδόσεις των ισπανικών και πορτογαλικών 10ετών ομολόγων μειώθηκαν κατά περίπου 30 μονάδες βάσης, ενώ αυτές των γερμανικών 10ετών τίτλων αναφοράς υποχώρησαν 12 μονάδες βάσης στο -0,35%.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε νέες αγορές ομολόγων, ύψους 750 δισ. ευρώ, σε μία έκτακτη συνεδρίασή της χθες το βράδυ, επιχειρώντας να σταματήσει τη χρηματοπιστωτική αναταραχή που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού. Με τις νέες αγορές, το σύνολο των προγραμματισμένων για φέτος αγορών από την ΕΚΤ θα φθάσει τα 1,1 τρισ. ευρώ, ενώ μόνο οι νέες αγορές αντιστοιχούν στο 6% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης.

Οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου χαιρέτισαν την απόφαση της ΕΚΤ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αυτός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου χαιρέτισαν σήμερα το «έκτακτο» σχέδιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ύψους 750 δισ. ευρώ το οποίο παρουσιάστηκε τη νύκτα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού στην οικονομία.

«Εκφράζω την ικανοποίησή μου για το έκτακτο σχέδιο (αγοράς ομολόγων) της ΕΚΤ», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Δεν θα φεισθούμε καμίας προσπάθειας για να περιορίσουμε την covid-19 και να προστατεύσουμε τις οικονομίες μας από νέες ζημίες», δεσμεύθηκε, τασσόμενος υπέρ «μιας ενεργητικής οικονομικής απάντησης της ΕΕ» στην κρίση.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι χαιρέτισε το γεγονός ότι η ΕΚΤ «διασφάλισε την ευρωπαϊκή οικονομία προστατεύοντας τις οικογένειες, τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις».

Λεμέρ: Το σχέδιο της ΕΚΤ για την αντιμετώπιση της κρίσης μειώνει τον κίνδυνο κατακερματισμού στην ευρωζώνη

Το νέο πρόγραμμα αγορών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα βοηθήσει να περιοριστεί ο κίνδυνος του κατακερματισμού μεταξύ των κρατών-μελών της ευρωζώνης, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.

«Το σχέδιο που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι το σωστό», δήλωσε ο Μπρουνό Λεμέρ στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.

«Είναι ένα τεράστιο σχέδιο διότι προβλέπει 750 δισεκ. ευρώ σε αγορές περιουσιακών στοιχείων, θα έχει ισχυρό οικονομικό αντίκτυπο διότι θα επιτρέψει στις εταιρίες να είναι καλύτερα χρηματοδοτημένες και θα έχει τεράστιο πολιτικό αντίκτυπο, θα περιορίσει τον κίνδυνο κατακερματισμού στην ευρωζώνη», πρόσθεσε ο Λεμέρ.