Randstad: Η νέα πραγματικότητα της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα και οι στρατηγικές των επιχειρήσεων

Randstad: Η νέα πραγματικότητα της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα και οι στρατηγικές των επιχειρήσεων
Η Randstad είναι παγκόσμιος ηγέτης στις υπηρεσίες Ανθρώπινου Δυναμικού και καλύπτει την εύρεση και επιλογή προσωπικού για προσωρινή και μόνιμη απασχόληση.

Από τον Γρηγόρη Αναστασιάδη, Commercial Director, Randstad Ελλάδας

Η παγκόσμια υγειονομική κρίση δημιούργησε ή, σε πολλές περιπτώσεις, επιτάχυνε σημαντικές αλλαγές στην αγορά εργασίας, με τις συνέπειες της πανδημίας να είναι πολυδιάστατες, τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τις επιχειρήσεις. Σε μια αγορά όπου ο πόλεμος για ταλέντο δείχνει να παγιώνεται ως μια νέα πραγματικότητα, οι επιχειρήσεις σχεδιάζουν και υλοποιούν νέα μοντέλα εργασίας και αναδιαμορφώνουν τις στρατηγικές τους για την προσέλκυση και τη διατήρηση των ταλέντων, τη στιγμή που οι υποψήφιοι και οι εργαζόμενοι ιεραρχούν με διαφορετικό τρόπο τόσο τη σημασία της εργασίας, όσο και τα κριτήρια αξιολόγησης εργοδοτών και θέσεων εργασίας.

Randstad Workmonitor: Millennials και Generation Z διαμορφώνουν το νέο εργασιακό τοπίο

Η τελευταία έρευνα Workmonitor της Randstad,του παγκόσμιου ηγέτη στον κλάδο των υπηρεσιών Ανθρώπινου Δυναμικού, με συνολικό δείγμα 35.000 εργαζομένους, σε 31 αγορές, αποτύπωσε την επιτακτική ανάγκη για τις επιχειρήσεις να συμπεριλάβουν στη στρατηγική τους τη νέα δυναμική μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών, η οποία επηρεάζεται από την έλλειψη ταλέντων στην αγορά.

Η «Μεγάλη Παραίτηση», το κύμα που πυροδοτήθηκε μετά την έναρξη της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, παραμένει ως σημαντική τάση, χωρίς να δείχνει σημάδια επιβράδυνσης. Χαρακτηριστικό είναι ότι σχεδόν το 1/3 των νέων που συμμετείχαν στην έρευνα (28,4% της Gen Z και 28% των Millennials) αναζητούν ενεργά την επόμενη επαγγελματική τους ευκαιρία, ενώ το 74% των Ελλήνων εργαζομένων είναι ανοιχτοί σε νέες ευκαιρίες απασχόλησης. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Workmonitor, μία αναδυόμενη τάση, ιδιαίτερα στις νεότερες γενιές, συνδέει την προσωπική με την επαγγελματική ζωή, με το 59% του δείγματος να θέτει ως βασική του προτεραιότητα την προσωπική του ζωή έναντι της επαγγελματικής και με το 95% του δείγματος να δηλώνει ότι η διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής είναι πολύ σημαντική τόσο στην τρέχουσα, όσο και στη μελλοντική του απασχόληση.

Η ευτυχία στο εργασιακό περιβάλλον αποτελεί προτεραιότητα για τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα μετά την έναρξη της πανδημίας, ενώ οι προσωπικές τους αξίες θα ήθελαν να συμβαδίζουν με την αποστολή και την κουλτούρα του εργοδότη τους. Συνολικά, καταγράφεται μια σημαντική μεταβολή της νοοτροπίας των εργαζομένων, με τις νεότερες γενιές να θέτουν ως προτεραιότητα την αναζήτηση μεγαλύτερης ικανοποίησης και ευτυχίας στον εργασιακό τους χώρο, ενώ δείχνουν σαφή προτίμηση στα ευέλικτα μοντέλα εργασίας, τη στιγμή που ένα σημαντικό μέρος νέων εργαζόμενων δεν έχει εργαστεί ποτέ από το γραφείο. Οι εργοδότες, από την πλευρά τους, θα πρέπει να καθορίσουν πώς θα αναπτύξουν την εταιρική τους κουλτούρα, αλλά και τη στρατηγική τους για το ανθρώπινο δυναμικό, προκειμένου να διαχειριστούν αυτό το φαινόμενο.

Randstad Employer Brand Research: Η φήμη των επιχειρήσεων και η ανταγωνιστικότητά τους στην αγορά εργασίας

Η διατήρηση και διεύρυνση της φήμης των επιχειρήσεων αποτελεί σήμερα καίριο παράγοντα στην προσπάθεια των επιχειρήσεων να παραμείνουν πλήρως ανταγωνιστικές στη διατήρηση και προσέλκυση ταλαντούχων επαγγελματιών. Όπως αποτυπώνει η έρευνα Employer Brand Research 2022 από την Randstad, η ελκυστικότητα των εργοδοτών καθορίζεται από διαφορετικούς παράγοντες, με τους μισθούς και τις παροχές προς το προσωπικό να διατηρούν φυσιολογικά την πρώτη θέση, ανάμεσα στα κριτήρια για την επιλογή τους από τους υποψήφιους εργαζόμενους. Την ίδια στιγμή, έννοιες όπως το ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον, η δυνατότητα εξέλιξης της καριέρας και η εργασιακή ασφάλεια αναδεικνύονται ως δυναμικές παράμετροι για την επιλογή ενός εργοδότη. Η φήμη αποτελεί πλέον ένα βασικό κριτήριο για την προσέλκυση ταλαντούχων υποψηφίων.

Οι επιχειρήσεις σήμερα, αντιλαμβανόμενες τα νέα δεδομένα της αγοράς εργασίας, τόσο παγκοσμίως όσο και στην Ελλάδα, έχουν ενσωματώσει στη στρατηγική τους τον στόχο της ενίσχυσης της φήμης τους, καθώς και τη συνεχή μέτρηση και παρακολούθησή της, έτσι ώστε να μπορούν να αποκτούν πολύτιμα δεδομένα για τη διαμόρφωση της στρατηγικής ανθρώπινων πόρων. Όπως καταγράφουν τα στοιχεία της έρευνας για το 2022, οι ελληνικές επιχειρήσεις θα πρέπει να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα της αγοράς εργασίας, η οποία, εκτός των άλλων, αναδεικνύει τη σημασία των ελκυστικών μισθών και παροχών, την αξία της μακροπρόθεσμης ασφάλειας της εργασίας, καθώς και την κρισιμότητα της εξέλιξης της σταδιοδρομίας των εργαζομένων.

Η διατήρηση της ελκυστικότητας ενός εργοδότη είναι πλέον μια πολυπαραγοντική διαδικασία και τα τμήματα ανθρώπινου δυναμικού αναπτύσσουν ένα πλέγμα διαφορετικών παροχών, προγραμμάτων και πρωτοβουλιών, έτσι ώστε να μπορούν να προσαρμόζονται στις προτεραιότητες εργαζομένων και υποψηφίων.

Η προσωρινή απασχόληση ως στρατηγική προσέλκυσης ταλέντων

Οι επιχειρήσεις υποχρεώθηκαν τα τελευταία χρόνια να αναθεωρήσουν τον τρόπο λειτουργίας τους, την προσέγγισή τους ως εργοδότες και, σε πολλές περιπτώσεις, να προχωρήσουν σε δομικές αλλαγές, οι οποίες αποτελούν πλέον τη νέα τους πραγματικότητα. Επένδυσαν στις νέες τεχνολογίες, ενίσχυσαν την εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού τους, διαμόρφωσαν σύγχρονους χώρους εργασίας και υιοθέτησαν απομακρυσμένα μοντέλα εργασίας.

Κυρίως, όμως, έμαθαν να είναι προσαρμοστικές και ευέλικτες. Η προσωρινή απασχόληση είναι ένα μοντέλο το οποίο ανταποκρίνεται πλήρως σε αυτή την ανάγκη των επιχειρήσεων για προσαρμοστικότητα και ευελιξία. Ανταποκρίνεται, ταυτόχρονα, και στις νέες ανάγκες των εργαζομένων, οι οποίοι, και αυτοί μετά την πανδημία, όπως αναδεικνύεται και από τα παραπάνω στοιχεία, παρουσιάζουν διαφορετικά χαρακτηριστικά και διαφοροποιημένες προσδοκίες απ’ ό,τι στο παρελθόν, βλέποντας την προσωρινή απασχόληση ως μια νέα δυνατότητα για καλύτερη ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και προσωπικής τους ζωής.

Η ενσωμάτωση της προσωρινής απασχόλησης αποτελεί σίγουρα ένα πολύτιμο εργαλείο που βελτιώνει τον προγραμματισμό της εργασίας, εξοικονομώντας χρόνο και άλλους πόρους, μειώνοντας τα  κόστη και ενισχύοντας παράλληλα την παραγωγικότητα του μόνιμου προσωπικού, ιδιαίτερα σε περιόδους  έντονου φόρτου εργασίας. Καλύπτει, ουσιαστικά, έκτακτες ή προσωρινές ανάγκες, οι οποίες διαφορετικά θα επιβάρυναν τη λειτουργία των εταιρειών ή σε κάποιες περιπτώσεις δεν θα ήταν δυνατή η διεκπεραίωση των εργασιών για την κάλυψή τους. Καλύπτει, επίσης, τις ανάγκες για εξειδικευμένη γνώση ή ακόμη για την υλοποίηση ενός project με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι σε θέσεις προσωρινής απασχόλησης ωφελούνται από τη γρήγορη απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, την ανάπτυξη δεξιοτήτων, την ενεργή παρουσία τους στην αγορά, καθώς και την προοπτική να μετατρέψουν αυτή την ευκαιρία σε μόνιμη απασχόληση.

Executive Search: Ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων

Σε μια αγορά εργασίας όπου καταγράφεται σημαντική έλλειψη ταλέντων και ταυτόχρονα αυξημένη ανάγκη των επιχειρήσεων για επιλογή στελεχών που θα συμβάλουν και θα ενισχύσουν την αναπτυξιακή τους πορεία, το executive search αναδεικνύεται σε μια υπηρεσία που συνδέεται με άμεσο τρόπο με την επιτυχία των επιχειρηματικών στρατηγικών. Σε αυτό το περιβάλλον, η υπηρεσία executive search αποτυπώνει σήμερα ακόμη περισσότερο την αξία των υπηρεσιών ανθρώπινου δυναμικού. Μέσα από τη συνεργασία με εξειδικευμένους συμβούλους, οι επιχειρήσεις αποκτούν πρόσβαση στη γνώση των τάσεων και των δεδομένων της αγοράς, απευθύνονται σε μια μεγαλύτερη δεξαμενή στελεχών, αποτυπώνουν και μεταφράζουν με τον πλέον αποδοτικό τρόπο τις ανάγκες τους σε ζήτηση.

Παράλληλα, εξοικονομούν χρόνο ακολουθώντας μια συγκεκριμένη διαδικασία και ελαχιστοποιούν το ρίσκο της επιλογής στελέχους, βασιζόμενοι στην εμπειρία, τη γνώση και τη μεθοδολογία που ακολουθούμε για την συγκεκριμένη υπηρεσία. Αν η επιτυχία της αναζήτησης ενός στελέχους από μια επιχείρηση καθορίζεται από την εύρεση των κατάλληλων επιλογών, όπως και από τον χρόνο ολοκλήρωσης της διαδικασίας, τότε η συνεργασία μεταξύ της επιχείρησης και του εξειδικευμένου στελέχους executive search είναι το πρώτο, αποφασιστικό βήμα που καθορίζει την ίδια την αποδοτικότητα της υπηρεσίας. Βασικό χαρακτηριστικό της συνεργασίας αυτής είναι η διαμόρφωση των πραγματικών στοιχείων της αναζήτησης, που ενσωματώνουν τόσο την τρέχουσα και μελλοντική ανάγκη της επιχείρησης -βάσει του πλάνου ανάπτυξής της-, όσο και τα δεδομένα της αγοράς εργασίας.

Η μεγάλη εξειδίκευση της αναζήτησης μειώνει εκ των πραγμάτων τις διαθέσιμες επιλογές, όπως και η ενσωμάτωση πολλών διαφορετικών δεξιοτήτων στο προφίλ του ιδανικού υποψηφίου διευρύνει φυσιολογικά το κενό ανάμεσα στην προσφορά και τη ζήτηση. Κεντρικός ρόλος του συμβούλου και σημαντική προϋπόθεση για την επιτυχία του executive search είναι η σωστή καταγραφή της ανάγκης, βάσει της οποίας θα πραγματοποιηθεί η έρευνα και θα καταρτιστεί τελικά η λίστα των διαθέσιμων επιλογών, η οποία, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν θα πρέπει να είναι ευρεία αλλά συγκεκριμένη, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η αποδοτικότητα της διαδικασίας.  Τα στοιχεία των ερευνών που διεξάγει η Randstad, ο παγκόσμιος ηγέτης στις υπηρεσίες ανθρώπινου δυναμικού, κατέγραψαν για το περασμένο έτος σημαντικές αλλαγές στην αγορά εργασίας, καθώς και νέες τάσεις, στις οποίες οι επιχειρήσεις θα κληθούν να προσαρμοστούν τα επόμενα χρόνια.

Σε αυτό το νέο περιβάλλον της αγοράς εργασίας, όπως διαμορφώνεται στη μετά-Covid εποχή, οι επιχειρήσεις καλούνται να αναθεωρήσουν τις στρατηγικές τους και να ενσωματώσουν νέα στοιχεία για την ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητάς τους, τη διεύρυνση της φήμης τους, καθώς και τη μεγιστοποίηση της σύνδεσης με τους εργαζομένους τους. Η μελέτη των νέων τάσεων θα τους δώσει ένα πολύτιμο εργαλείο για τον σχεδιασμό της στρατηγικής για το ανθρώπινο δυναμικό, η οποία αναδεικνύεται πλέον σε κομβικό παράγοντα για την επίτευξη των επιχειρηματικών τους στόχων.