Ρέγκλινγκ: «Είναι νωρίς να μιλάμε για τρίτο πακέτο στήριξης»

Ρέγκλινγκ: «Είναι νωρίς να μιλάμε για τρίτο πακέτο στήριξης»

Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίζεται ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθεροποίησης.

«Η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στο να αντιμετωπίσει τις ανισορροπίες που προκάλεσαν την κρίση. Αν λάβει κανείς υπ’ όψη την κατάσταση στην αρχή, πρέπει να πει ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει πολλά. Στα προηγούμενα τρία χρόνια, η χώρα έχει πραγματοποιήσει την πιο σημαντική οικονομική εξυγίανση, η οποία έχει υπάρξει ποτέ», δηλώνει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθεροποίησης (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ο κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Finanzen, Markt & Meinungen πως είναι νωρίς για να αποφασίσει κανείς εάν η Ελλάδα θα χρειαστεί τρίτο πακέτο στήριξης και επισημαίνει ότι «αν κανείς παραβλέψει τις πληρωμές τόκων, η χώρα ήδη σήμερα επιτυγχάνει πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της, η ανταγωνιστικότητα έχει βελτιωθεί και πολλές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν υλοποιηθεί, ωστόσο πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά».

Ο επικεφαλής του ESM παραδέχεται ότι «η κατάσταση, σε πολλά κράτη που ακολουθούν πολιτικές λιτότητας, είναι εξαιρετικά επίπονη για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, καθώς οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν περικοπεί και πολλοί άνθρωποι έχασαν τη θέση εργασίας τους», σημειώνει, ωστόσο, ότι «μακροπρόθεσμα δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, η οποία δεν θα προκαλούσε ακόμα μεγαλύτερο πόνο στους πολίτες».

Αναφερόμενος γενικότερα στην κατάσταση στην ευρωζώνη, ο κ. Ρέγκλινγκ υποστηρίζει ότι η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί, αλλά διευκρινίζει ότι δεν αναμένει νέα όξυνση, καθώς, όπως λέει, τα προγράμματα έχουν αποτέλεσμα και θα πρέπει να συνεχιστεί η ίδια πορεία. Αναφέρει μάλιστα ότι η εμπειρία του ΔΝΤ σε Νότια Κορέα, Βραζιλία και Τουρκία δείχνει ότι η στρατηγική της προσωρινής κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών με ευνοϊκούς όρους, δίνει σε αυτές τις χώρες τον απαραίτητο χρόνο προκειμένου να καταστήσουν πιο ανταγωνιστική την οικονομία τους και να ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: H επικείμενη αναβάθμιση από τη Moody’s ρίχνει τα επιτόκια