Ρέγκλινγκ: Πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις παρά τις δύσκολες συνθήκες στην Ελλάδα

Ρέγκλινγκ: Πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις παρά τις δύσκολες συνθήκες στην Ελλάδα
Ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Klaus Regling, παρακολουθεί ομιλίες στο συνέδριο του Economist, με θέμα: "Η Ευρώπη: αφήνοντας πίσω την αναποφασιστικότητα", στο Λαγονήσι, κοντά στην Αθήνα, Τρίτη 16 Ιουλίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Είναι σημαντικό για την Ελλάδα να διατηρήσει και, όπου είναι απαραίτητο, να ενισχύσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες για να υποστηρίξει περαιτέρω την οικονομική ανάκαμψη», σημειώνει ο επικεφαλής του ESM.

Το διοικητικό συμβούλιο του European Financial Stability Facility (EFSF) αποφάσισε σήμερα για τέταρτη συνεχόμενη φορά να διατηρήσει παγωμένο το step up margin, διατηρώντας σε χαμηλά επίπεδα το κόστος των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα στο πλαίσιο του δεύτερου μνημονίου.

Η αξία της τέταρτης διαδοχικής σχετικής απόφασης από το ταμείο ανέρχεται στα 122,5 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι ο ESM κατέβαλε στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο 644,42 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στα κέρδη των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του ΕSM Κλάους Ρέγκλινγκ, «η Ελλάδα συνεχίζει την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων υπό δύσκολες συνθήκες. Η κυβέρνηση έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για να βελτιώσει το επιχειρηματικό περιβάλλον και την αποδοτικότητα της δημόσιας διοίκησης.

Επιπλέον, εφαρμόζεται σημαντική μεταρρύθμιση του πλαισίου αφερεγγυότητας. Ως εκ τούτου, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έδωσαν θετική αξιολόγηση σχετικά με την ολοκλήρωση των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων της Ελλάδας», επισήμανε.

Ωστόσο, όπως ανέφερε, «είναι σημαντικό για την Ελλάδα να διατηρήσει και, όπου είναι απαραίτητο, να ενισχύσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, για να υποστηρίξει περαιτέρω την οικονομική ανάκαμψη, να βελτιώσει την ανθεκτικότητα της οικονομίας και να στηρίξει τη δέσμευση για βελτίωση της μακροπρόθεσμης δυνητικής ανάπτυξης».