Ρεκόρ 2 ετών για τη μεταποίηση στην Ελλάδα – H κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα ενίσχυσε το κόστος

Ρεκόρ 2 ετών για τη μεταποίηση στην Ελλάδα – H κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα ενίσχυσε το κόστος
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης (δεν εικονίζεται) επισκέφτηκε το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στο Νομό Θεσπρωτίας, την Πέμπτη 02 Νοεμβρίου 2017. Το πρωί, ο Κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, στα γραφεία της Περιφέρειας, στα Ιωάννινα, με κτηνοτρόφους στην Κορύτιανη που του εξέθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην εκτροφή, στην μεταποίηση και την πώληση του κρέατος και του γάλατος, επισκέφτηκε το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και είδε τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στο καινούργιο τμήμα του λιμανιού της πόλης που συνδέει την Ήπειρο με τα νησιά του Ιονίου και την Ιταλία. Ακολούθως, επισκέφθηκε 15 παιδιά με ειδικές ανάγκες στο Σχολείο τους στην Ηγουμενίτσα και τέλος, μετέβη στο εμπορικό κέντρο της Ηγουμενίτσας, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με κατοίκους. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι εταιρείες ανέφεραν ότι οι ευνοϊκότερες συνθήκες ζήτησης τους επέτρεψαν να μετακυλίσουν το υψηλότερο κόστος στους πελάτες.

Σε υψηλό 2 ετών βρέθηκε για τον Φεβρουάριο του 2024 η επιχειρηματική δραστηριότητα στον κλάδο της μεταποίησης στην Ελλάδα, καθώς
η παραγωγή, οι νέες παραγγελίες, τα επίπεδα απασχόλησης και οι προμήθειες αυξήθηκαν λόγω των πιο εύρωστων συνθηκών ζήτησης.

Όπως προκύπτει από έκθεση της S&P Global που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) για τη μεταποίηση στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στις 55,7 μονάδες έναντι 54,7 μονάδων τον Ιανουάριο.

Ο ρυθμός αύξησης επιταχύνθηκε για πέμπτο συνεχή μήνα και ήταν ο εντονότερος που έχει καταγραφεί σε διάστημα δύο ετών.

Στην άνοδο της τιμής του κύριου δείκτη συνέβαλε η σημαντική αύξηση των νέων παραγγελιών που έλαβαν οι Έλληνες κατασκευαστές.

Τα στοιχεία του Φεβρουαρίου υπέδειξαν την ταχύτερη αύξηση των νέων πωλήσεων που έχει καταγραφεί από τον Δεκέμβριο του 2021, ενώ οι εταιρείες απέδωσαν την αύξηση στις ισχυρότερες συνθήκες ζήτησης από το εσωτερικό και το εξωτερικό. Επιπρόσθετα, οι νέες παραγγελίες εξαγωγών αυξήθηκαν με έντονο ρυθμό, τον ταχύτερο που έχει καταγραφεί από τις αρχές του 2022, καθώς αυξήθηκε η ζήτηση από τους πελάτες στην Ευρώπη.

Ως εκ τούτου, οι εταιρείες προσάρμοσαν προς τα πάνω τις απαιτήσεις παραγωγής, καθώς η παραγωγή αυξήθηκε με δριμύ ρυθμό τον Φεβρουάριο. Ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν ιστορικά ισχυρός και ο εντονότερος που έχει καταγραφεί σε διάστημα δύο ετών. Παράλληλα με τη μεγαλύτερη εισροή νέων παραγγελιών, οι εταιρείες ανέφεραν ότι η αυξημένη παραγωγή οφειλόταν σε προηγούμενες επενδύσεις στις λειτουργικές διαδικασίες για τη βελτίωση της αποδοτικότητας.

Κατ’ αναλογία με τις περισσότερες νέες παραγγελίες, οι Έλληνες παραγωγοί αγαθών αύξησαν τη δραστηριότητα πρόσληψης προσωπικού στα μέσα του πρώτου τριμήνου. Τα επίπεδα απασχόλησης αυξήθηκαν για τέταρτο συνεχή μήνα και με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον περασμένο Ιούλιο.

Η αύξηση του δυναμικού συνέβαλε στην ελάφρυνση των πιέσεων, καθώς τα επίπεδα αδιεκπεραίωτων εργασιών εξακολούθησαν να μειώνονται. Ο ρυθμός μείωσης των εργασιών σε εκκρεμότητα ήταν σε γενικές γραμμές σταθερός, παρότι υποχώρησε στον ασθενέστερο που έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο του 2023.

Εν τω μεταξύ, οι κατασκευαστές αύξησαν τις τιμές πώλησης με δριμύ ρυθμό κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου. Ο ρυθμός αύξησης των χρεώσεων ήταν ιστορικά αυξημένος και ο ταχύτερος που έχει καταγραφεί σε διάστημα ενός έτους, καθώς οι εταιρείες ανέφεραν ότι οι ευνοϊκότερες συνθήκες ζήτησης τους επέτρεψαν να μετακυλίσουν το υψηλότερο κόστος στους πελάτες.

Ωστόσο, το κόστος εισροών αυξήθηκε με ελαφρώς ηπιότερο ρυθμό.

Σύμφωνα με αναφορές, την αύξηση του κόστους προκάλεσαν οι τιμές των ναύλων, των μεταφορών και των πρώτων υλών, καθώς τα υλικοτεχνικά προβλήματα για τα αγαθά που συνήθως μεταφέρονται μέσω της διώρυγας του Σουέζ οδήγησαν σε ελλείψεις εισροών και σημαντικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις. Παρ’ όλα αυτά, ο ρυθμός αύξησης των τιμών εισροών ήταν βραδύτερος από τον μέσο όρο της έρευνας.

Η σοβαρή επιδείνωση της απόδοσης των προμηθευτών εμπόδισε τις προσπάθειες των εταιρειών να αναπληρώσουν τα αποθέματά τους τον Φεβρουάριο.

Παρά την ταχύτερη αύξηση των αγορών εισροών, η χρήση των αποθεμάτων τόσο των πρώτων υλών όσο και των ετοίμων προϊόντων για την εκπλήρωση των νέων παραγγελιών ξεπέρασε τις προσπάθειες αναπλήρωσης των αποθεμάτων και οδήγησε σε απότομη συρρίκνωση.

Τέλος, οι ελληνικές εταιρείες του μεταποιητικού τομέα εξέφρασαν εμπιστοσύνη ως προς τις προοπτικές σχετικά με την παραγωγή κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου. Παρότι ελαφρώς χαμηλότερο από τον Ιανουάριο, το επίπεδο αισιοδοξίας ήταν το δεύτερο υψηλότερο που έχει καταγραφεί σε διάστημα λίγο μεγαλύτερο των δύο ετών.

Ανεπιβεβαίωτα στοιχεία συνέδεσαν το θετικό κλίμα με τις ελπίδες για περαιτέρω αύξηση των νέων εργασιών και των προγραμματισμένων επενδύσεων σε νέα μηχανήματα και εξοπλισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: