Reuters για Ουκρανία: Ο Πούτιν έτοιμος για κατάπαυση του πυρός, με τα σημερινά «σύνορα»

Reuters για Ουκρανία: Ο Πούτιν έτοιμος για κατάπαυση του πυρός, με τα σημερινά «σύνορα»
In this pool photograph distributed by Russian state agency Sputnik, Russian president-elect Vladimir Putin walks prior to his inauguration ceremony at the Kremlin in Moscow on May 7, 2024. (Photo by Sergei BOBYLYOV / POOL / AFP) Photo: AFP
Ο Ρώσος πρόεδρος είναι έτοιμος να συνεχίσει τον πόλεμο αν το Κίεβο και η Δύση δεν ανταποκριθούν.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι έτοιμος να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία με μια εκεχειρία που θα αναγνωρίζει τις σημερινές γραμμές μάχης, δήλωσαν τέσσερις ρωσικές πηγές στο Reuters, λέγοντας ότι είναι έτοιμος να πολεμήσει αν το Κίεβο και η Δύση δεν ανταποκριθούν.

Τρεις από τις πηγές, που γνωρίζουν τις συζητήσεις στο περιβάλλον του Πούτιν, δήλωσαν ότι ο ώσος ηγέτης εξέφρασε την απογοήτευσή του σε μια μικρή ομάδα συμβούλων για αυτό που θεωρεί ως προσπάθειες που υποστηρίζονται από τη Δύση να εμποδίσουν τις διαπραγματεύσεις και για την απόφαση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι να αποκλείσει τις συνομιλίες.

«Ο Πούτιν μπορεί να πολεμήσει για όσο χρειαστεί, αλλά ο Πούτιν είναι επίσης έτοιμος για κατάπαυση του πυρός – να παγώσει τον πόλεμο» δήλωσε ένας άλλος από τους τέσσερις, μια ανώτερη ρωσική πηγή που έχει συνεργαστεί με τον Πούτιν και έχει γνώση των συνομιλιών σε ανώτατο επίπεδο στο Κρεμλίνο.

Ο ίδιος, όπως και οι άλλοι που αναφέρονται σε αυτή την ιστορία, μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

Για τον απολογισμό αυτό, το Reuters μίλησε συνολικά με πέντε άτομα που συνεργάζονται ή έχουν συνεργαστεί με τον Πούτιν σε υψηλόβαθμο επίπεδο στον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο. Η πέμπτη πηγή δεν σχολίασε το πάγωμα του πολέμου στα σημερινά μέτωπα.

Ο εκπρόσωπος του Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ, απαντώντας σε αίτημα για σχολιασμό, δήλωσε ότι ο επικεφαλής του Κρεμλίνου έχει επανειλημμένα καταστήσει σαφές ότι η Ρωσία είναι ανοικτή στον διάλογο για την επίτευξη των στόχων της, λέγοντας ότι η χώρα δεν θέλει «αιώνιο πόλεμο».

Τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας της Ουκρανίας δεν απάντησαν σε ερωτήσεις.

Πόσο πιθανή η κατάπαυση;

Ο διορισμός την περασμένη εβδομάδα του οικονομολόγου Αντρέι Μπελούσοφ ως υπουργού Άμυνας της Ρωσίας θεωρήθηκε από ορισμένους δυτικούς στρατιωτικούς και πολιτικούς αναλυτές ότι θέτει τη ρωσική οικονομία σε μόνιμη πολεμική βάση προκειμένου να κερδίσει μια παρατεταμένη σύγκρουση.

Ακολούθησε τη συνεχή πίεση στο πεδίο της μάχης και τις εδαφικές προόδους της Ρωσίας τις τελευταίες εβδομάδες.

Ωστόσο, οι πηγές δήλωσαν ότι ο Πούτιν, ο οποίος επανεξελέγη τον Μάρτιο για μια νέα εξαετή θητεία, θα προτιμούσε να χρησιμοποιήσει την τρέχουσα δυναμική της Ρωσίας για να αφήσει πίσω του τον πόλεμο. Δεν σχολίασαν άμεσα τον νέο υπουργό Άμυνας.

Με βάση τη γνώση τους για τις συνομιλίες στα ανώτερα κλιμάκια του Κρεμλίνου, δύο από τις πηγές δήλωσαν ότι ο Πούτιν ήταν της άποψης ότι τα κέρδη στον πόλεμο μέχρι στιγμής ήταν αρκετά για να πουλήσουν μια νίκη στον ρωσικό λαό.

Η μεγαλύτερη χερσαία σύγκρουση της Ευρώπης μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο έχει κοστίσει δεκάδες χιλιάδες ζωές και στις δύο πλευρές και έχει οδηγήσει σε σαρωτικές δυτικές κυρώσεις στη ρωσική οικονομία.

Τρεις πηγές δήλωσαν ότι ο Πούτιν κατανοούσε ότι οποιαδήποτε νέα δραματική πρόοδος θα απαιτούσε άλλη μια πανεθνική κινητοποίηση, την οποία δεν ήθελε, ενώ μια πηγή, που γνωρίζει τον Ρώσο πρόεδρο, δήλωσε ότι η δημοτικότητά του έπεσε μετά την πρώτη κινητοποίηση τον Σεπτέμβριο του 2022.

Η εθνική επιστράτευση τρόμαξε μέρος του πληθυσμού της Ρωσίας, προκαλώντας την έξοδο από τη χώρα εκατοντάδων χιλιάδων ανδρών σε ηλικία στράτευσης. Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι η δημοτικότητα του Πούτιν μειώθηκε κατά αρκετές μονάδες.

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία δεν είχε ανάγκη για κινητοποίηση και αντ’ αυτού στρατολογούσε εθελοντές συμβασιούχους στις ένοπλες δυνάμεις.

Η προοπτική κατάπαυσης του πυρός ή ακόμη και ειρηνευτικών συνομιλιών φαίνεται προς το παρόν απομακρυσμένη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com