Η Ελλάδα θα αποπληρώσει εμπρόθεσμα 5,3 δισ. ευρώ δανείων σε χώρες της Ευρωζώνης

Η Ελλάδα θα αποπληρώσει εμπρόθεσμα 5,3 δισ. ευρώ δανείων σε χώρες της Ευρωζώνης
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το Reuters παρουσιάζει τον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για την αποπληρωμή των δανείων.

Η ελληνική κυβέρνηση θα εξοφλήσει τον Δεκέμβριο εμπρόθεσμα 5,3 δισ. ευρώ από δάνεια που οφείλονται σε χώρες της Ευρωζώνης στο πλαίσιο του πρώτου μνημονίου (προγράμματος διάσωσης) και ελπίζει να επαναλάβει την κίνηση αυτή το 2024, ανέφεραν στελέχη του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στο Reuters.

Όπως υπενθυμίζει το δημοσίευμα, η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ δάνεισαν από κοινού στη χώρα μας πάνω από 260 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης χρέους της.

«Στις 15 Δεκεμβρίου, θα αποπληρώσουμε νωρίτερα από το αναμενόμενο 5,3 δισ. ευρώ σε χώρες της Ευρωζώνης», δήλωσε στο Reuters Έλληνας αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η πληρωμή αφορά δάνεια που λήγουν το 2024 και το 2025.

Η Ελλάδα ανέκτησε πρόσφατα την επενδυτική βαθμίδα ενώ το 2022 αποπλήρωσε το ΔΝΤ, το οποίο της χορήγησε 28 δισεκατομμύρια ευρώ μεταξύ 2010 και 2014, 2 χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.

Επίσης, αποπλήρωσε πρόωρα 2,7 δισ. ευρώ στους εταίρους της Ευρωζώνης στο πλαίσιο των προσπαθειών για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους της και ελπίζει να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο το 2024.

«Μπορεί να αποπληρώσουμε νωρίτερα περισσότερα διμερή δάνεια το επόμενο έτος» ανέφερε ακόμα μια πηγή από το ελληνικό υπουργείο στο Reuters, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το ποσό ή το χρονοδιάγραμμα.

Οι χώρες της Ευρωζώνης δάνεισαν στην Ελλάδα 53 δισεκατομμύρια ευρώ σε διμερή δάνεια του λεγόμενου Greek Loan Facility (GLF) κατά τη διάρκεια του πρώτου προγράμματος διάσωσης, με λήξεις που εκτείνονται έως το 2041. Με την προγραμματισμένη πληρωμή φέτος, η Ελλάδα θα έχει αποπληρώσει συνολικά περίπου 13 δισ. ευρώ.

Από τότε που βγήκε από τα προγράμματα διάσωσης το 2018, η Ελλάδα βασίζεται αποκλειστικά στις αγορές ομολόγων για να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες. Σχεδιάζει να δανειστεί περίπου 7 δισεκατομμύρια ευρώ το επόμενο έτος.

Διαθέτει ένα απόθεμα ρευστότητας άνω των 35 δισ. ευρώ λόγω των υψηλότερων από το αναμενόμενο φορολογικών εσόδων, της ισχυρής ανάπτυξης και των πρωτογενών πλεονασμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com