Reuters: Προς υπογραφή συμφωνίας SOCAR και Rosneft

Reuters: Προς υπογραφή συμφωνίας SOCAR και Rosneft

Κομβικής σημασίας η επίσκεψη Πούτιν στο Αζερμπαϊτζάν.

Συμφωνία συνεργασίας με την ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Rosneft σκοπεύει να υπογράψει ο αγοραστής της ΔΕΣΦΑ, SOCAR, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Η συμφωνία αναμένεται να θα καλύψει τους κλάδους του φυσικού αερίου και του πετρελαίου αλλά δεν θα συμπεριλαμβάνει συγκεκριμένα σχέδια.

«Η συμφωνία μεταξύ της Rosneft και της SOCAR θα υπογραφεί την Τρίτη. Συγκεκριμένα έργα θα προσδιοριστούν στο επόμενο μισό του έτους», δήλωσε στο Reuters στέλεχος της αζέρικης εταιρείας.

Η υπογραφές θα μπουν κατά την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στο Μπακού και της συνάντησής του με τον Αζέρο ομόλογο του, Ιλάμ Αλίγιεφ.

H Rosneft στοχεύει να σπάσει το μονοπώλιο της ρωσικής εταιρίας αερίου Gazprom που ελέγχεται από την κυβέρνηση. Παράλληλα, συνεργάζεται με την Exxon Mobil για την κατασκευή μονάδας υγροποίησης φυσικού αερίου στην Ανατολική Ρωσία.

Ο Αλεξέι Μίλερ, επικεφαλής της Gazprom και στενός συνεργάτης του Ρώσου προέδρου, δεν θα συμμετέχει στην ρωσική αποστολή στο Αζερμπαϊτζάν.

Η Ρωσία έχει περιορισμένη παρουσία στην αγορά ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν, με την Gazprom να αγοράζει μικρές μόνο ποσότητες αερίου για εξαγωγή. Παρουσία έχει στην χώρα και η Lukoil, στους κλάδους πετρελαίου και αερίου.

Διαβάστε ακόμη: ΤΑΙΠΕΔ: Οριστικό «ναι» στην πρόταση της Socar για ΔΕΣΦΑ