Ρυθμίστε τις οφειλές στο Δημόσιο αλλιώς κατασχέσεις

Ρυθμίστε τις οφειλές στο Δημόσιο αλλιώς κατασχέσεις

Η εφορία πλέον θα έχει τη δυνατότητα να κατασχέσει έως και το 100% του μισθού ή της σύνταξης.

Τελείωσε και τυπικά το μορατόριουμ της εφορίας για κατασχέσεις. Με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων από εδώ και στο εξής όσοι φορολογούμενοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο, τα οποία δεν έχουν ρυθμιστεί για να εξοφληθούν με δόσεις, θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, συνεπώς θα κατάσχεται η κινητή και η ακίνητη περιουσία τους από το κράτος.

Η απόφαση αυτή υπήρχε στα πλάνα της κυβέρνησης αρκετό καιρό, ωστόσο είχε «παγώσει» λόγω της επιβολής των capital controls.

Ειδικότερα, η εφορία πλέον θα έχει τη δυνατότητα να κατασχέσει έως και το 100% του μισθού ή της σύνταξης για το τμήμα που υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ μηνιαίως. Ακόμη και για τα μικρά χρέη που δεν ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ, οι τραπεζικοί λογαριασμοί θα δεσμεύονται στο κράτος, ώστε το δημόσιο να διασφαλίζει τα συμφέροντά του.

Από την πλευρά τους οι οφειλέτες μπορούν να αποφύγουν την κατάσχεση, ρυθμίζοντας τις οφειλές τους σε έως και 12 δόσεις ή 24 σε ορισμένες περιπτώσεις, βάσει της πάγιας ρύθμισης οφειλών.

Σημειώνεται ότι από τις αρχές του έτους έχουν δημιουργηθεί πάνω από 11 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμα χρέη, ενώ συνολικά ξεπερνούν τα 83 δισ. ευρώ.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων υπογράμμισε μέσω της ανακοίνωσης ότι «το δημόσιο έχει δικαίωμα να επιβάλλει κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς με συγκεκριμένη διαδικασία».