Ροχανί: «Το Ιράν δεν επιζητεί τον πόλεμο»

Ροχανί: «Το Ιράν δεν επιζητεί τον πόλεμο»

Σημαντικές δηλώσεις για τη θέση του Ιράν στη Μέση Ανατολή, αλλά και την ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο έκανε ο Ιρανός πρόεδρος.

«Το Ιράν δεν επιζητεί τον πόλεμο, το Ιράν επιθυμεί η Μέση Ανατολή να κυβερνάται από την βούληση του λαού», δήλωσε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC, το δεύτερο μέρος της οποίας μεταδόθηκε σήμερα.

Ο Ροχανί, που σε μερικές ημέρες θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη για την σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ,  απάντησε σε ερώτηση που αφορούσε τις σχέσεις της χώρας του με το Ισραήλ, λέγοντας, «Αυτό που ευχόμαστε γι’ αυτήν την περιοχή είναι να κυβερνάται από την βούληση του λαού. Πιστεύουμε στις κάλπες. Δεν επιζητούμε πόλεμο με καμία χώρα. Επιζητούμε την ειρήνη και την φιλία μεταξύ των εθνών της περιοχής».

Στο προηγούμενο μέρος της συνέντευξής του, το οποίο μεταδόθηκε χθες, ο Ροχανί δήλωνε ότι το Ιράν δεν θα αναπτύξει ποτέ πυρηνικά όπλα και ότι ο ίδιος έχει «την απόλυτη εξουσία να διαπραγματευτεί μια συμφωνία για τα πυρηνικά με τις ΗΠΑ και τις άλλες δυτικές δυνάμεις».

Ερωτηθείς εάν συμφωνεί με την απόψη του προκατόχου του, Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ, ότι το Ολοκαύτωμα είναι ένας μύθος, ο Ροχανί αρνήθηκε να πάρει θέση, απαντώντας πως «το σημαντικό για το Ιράν είναι οι χώρες, οι λαοί της περιοχής, να έρθουν πιο κοντά και να αποτρέπουν την επίθεση και την αδικία».

Ο Ιρανός πρόεδρος εξέφρασε πάντως εντελώς διαφορετική θέση σε σχέση με τον προκάτοχό του ως προς την ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο και φάνηκε να υποστηρίζει την άρση της λογοκρισίας στο Ίντερνετ στο Ιράν.

«Θέλουμε οι άνθρωποι, στην ιδιωτική τους ζωή, να είναι απολύτως ελεύθεροι. Στον σημερινό κόσμο η πρόσβαση σε πληροφορίες και το δικαίωμα στον ελεύθερο διάλογο όπως και το δικαίωμα στην ελευθερία της σκέψης είναι κάτι που δικαιούνται όλοι οι λαοί, συμπεριλαμβανομένων των Ιρανών. Ο λαός πρέπει να έχει πλήρη πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες παγκοσμίως. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, η ιρανική κυβέρνηση σχεδιάζει να ιδρύσει μια επιτροπή για τα δικαιώματα των πολιτών στο εγγύς μέλλον», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ροχανί που θεωρείται διεθνώς αρκετά πιο αξιόπιστος και μετριοπαθής από τον Αχμαντινετζάντ.

Διαβάστε ακόμη: Σεβασμό προς το Ιράν ζήτησε από τη Δύση ο Ροχανί