Ρωμανιάς: Πάμε για κατάργηση των πρόωρων συντάξεων

Ρωμανιάς: Πάμε για κατάργηση των πρόωρων συντάξεων

Πιθανή συμφωνία κυβέρνησης-δανειστών θα περιλαμβάνει ενδεχομένως σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2016.

Μιλώντας το πρωί της Δευτέρας σε τηλεοπτική εκπομπή, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργος Ρωμανιάς, δήλωσε πως το ενδεχόμενο κατάργησης των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων σε περίπτωση συμφωνίας Ελλάδας-δανειστών είναι τουλάχιστον δεδομένο.

«Φαίνεται ότι είναι σίγουρο ότι πάμε για κατάργηση των πρόωρων, των μειωμένων συντάξεων, αλλά σταδιακά, θα ξεκινήσει από 1/1/2016 και θα πάει μέχρι το 2025», δήλωσε ο κ. Ρωμανιάς και προσέθεσε: «στο έγγραφο που παρέδωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στον Αλέξη Τσίπρα υπήρχε η φράση τα «θεμελιωμένα δικαιώματα δεν θα θιγούν» και άρα αυτό έχει γίνει δεκτό από τους δανειστές. Υπό αυτό το πρίσμα, δεν θα θιγούν μητέρες ανήλικων παιδιών, υπαγόμενοι βαρέα και ανθυγιεινά και ΑΜΕΑ».

Ωστόσο, εξήγησε παράλληλα: «Δεδομένης, όμως, της πρόβλεψης για κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, το θέμα είναι το ποιοι θα θεωρηθεί ότι έχουν θεμελιωμένα δικαιώματα». Και συμπλήρωσε αναφερόμενος στην κατάργηση της έκπτωσης του 1% των εργοδοτικών εισφορών και θα αύξηση 1% των εισφορών των εργαζομένων: «βρίσκονται στο τραπέζι αλλά εκτιμώ ότι δεν θα περάσουν».