Ρώσοι και Κινέζοι «αγοράζουν» άδειες παραμονής στην Ελλάδα

Ρώσοι και Κινέζοι «αγοράζουν» άδειες παραμονής στην Ελλάδα

Τους 107 έφτασαν μέσα σε 19 μήνες οι αγοραστές ακινήτων που εξασφάλισαν άδεια παραμονής στη χώρα.

Κυρίως από τη Ρωσία και την Κίνα προέρχονται οι επενδυτές- υπήκοοι τρίτων χωρών που έκαναν χρήση του Ν. 4146/2013 και τους χορηγήθηκαν άδειες παραμονής. Πρόκειται για τον νόμο που προέβλεψε τη δυνατότητα χορήγησης εθνικής θεώρησης και, κατά συνέπεια, άδειας διαμονής στη χώρα σε πολίτες τρίτων χωρών, οι οποίοι επιθυμούν να επενδύσουν σε ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα. Συναφούς περιεχομένου πρόβλεψη έχει συμπεριληφθεί και στον νέο Μεταναστευτικό Κώδικα.

Σύμφωνα με στοιχεία που διαβίβασε στη Βουλή ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας, κατά τη χρονική περίοδο από 1ης Απριλίου 2013 έως 27 Νοεμβρίου 2014 έχουν χορηγηθεί, βάσει των ανωτέρω διατάξεων, θεωρήσεις εισόδου σε 107 επενδυτές- υπηκόους τρίτων χωρών, προελεύσεως κυρίως, Ρωσίας και Κίνας.

Όπως αναφέρει ο κ. Κούρκουλας, το υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει σε συστηματική ενημέρωση των Αρχών Εξωτερικού σχετικά με το καθεστώς χορηγήσεως αδειών διαμονής στην Ελλάδα λόγω αγοράς ακινήτων. Ειδικά δε για την Κίνα, η ενημέρωση των ενδιαφερομένων φορέων από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας Πεκίνου είναι αδιάλειπτη και τακτική.

Σύμφωνα με το έγγραφο, κατά τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο του τρέχοντος έτους, πραγματοποιήθηκε σειρά παρουσιάσεων στο Πεκίνο, από στελέχη του Enterprise Greece, των επενδυτικών ευκαιριών στη χώρα μας με υπόμνηση της δυνατότητας χορήγησης αδειών διαμονής λόγω αγοράς ακινήτων. Επίσης, τον Νοέμβριο διοργανώθηκαν από τα αρμόδια Γενικά Προξενεία της Ελλάδας, ενημερωτικά fora σε Καντόνα και Χόνγκ Κονγκ.

Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν μετά από ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές των ΑΝ.ΕΛΛ, Γιάννης Δημαράς και Γαβριήλ Αβραμίδης για τους αλλοδαπούς που έως σήμερα έκαναν χρήση των διατάξεων του Ν. 4146/2013 με επένδυση αγοράς ακινήτου άνω των 250.000 ευρώ.