Ρωσία: Έχουμε στοιχεία για λαθρεμπόριο μεταξύ Τουρκίας – τζιχαντιστών

Ρωσία: Έχουμε στοιχεία για λαθρεμπόριο μεταξύ Τουρκίας – τζιχαντιστών

Νέα επίθεση από τη Μόσχα στην Άγκυρα - "Πόλεμος" δηλώσεων. 

Η οικογένεια του Ερντογάν εμπλέκεται στο λαθρεμπόριο πετρελαίου μεταξύ Τουρκίας και τζιχαντιστών, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Όπως προσθέτει το υπουργείο η Τουρκία είναι ο τελικός προορισμός του πετρελαίου που προέρχεται από το Ιράκ και τη Συρία.

Μάλιστα η Ρωσία αναφέρει ότι είναι ήδη ενήμερη για τρεις κύριες διαδρομές που ακολουθεί το λαθρεμπόριο πετρελαίου στην Τουρκία. Αξιωματούχοι του ρωσικού υπουργείου Αμυνας δήλωσαν σήμερα ότι έχουν αποδείξεις πως η Τουρκία είναι ο βασικός καταναλωτής πετρελαίου από το Ισλαμικό Κράτος, προσθέτοντας ότι σε δοσοληψίες με το ISIS εμπλέκεται και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την οικογένειά του.

Ωστόσο, από τότε που ξεκίνησαν οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις της Ρωσίας στη Συρία, στις 30 Σεπτεμβρίου, το εισόδημα του Ισλαμικού Κράτους από το λαθρεμπόριο πετρελαίου έχει μειωθεί σημαντικά, όπως ανέφερε το υπουργείο.

«Τα έσοδα του ΙΚ ήταν περίπου 3.000.000 δολάρια ανά ημέρα. Μετά από δύο μήνες ρωσικών αεροπορικών επιδρομών το εισόδημά τους κατέβηκε στο 1.5 εκατομμύριο δολάρια ανά ημέρα », όπως δήλωσε ο αντιστράτηγος Σεργκέι Ρουντσκόι.

Επίσης, σημείωσαν ότι την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιαστούν στοιχεία που θα δείχνουν πώς η Τουρκία βοηθά το Ισλαμικό Κράτος.

Η Ρωσία διαθέτει πρόσθετες πληροφορίες που επιβεβαιώνουν ότι ποσότητες πετρελαίου που προέρχονται από κοιτάσματα που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος συνεχίζουν να παραδίδονται στην Τουρκία σε βιομηχανική κλίμακα, κατήγγειλε χθες και ο ίδιος ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε δηλώσεις που έκανε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα στο Παρίσι.

«Πρόσφατα λάβαμε κι άλλες αναφορές οι οποίες επιβεβαιώνουν ότι το πετρέλαιο που προέρχεται από τις περιοχές που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος μεταφέρεται σε βιομηχανική κλίμακα στο έδαφος της Τουρκίας» τόνισε ο Ρώσος ηγέτης.

Απαντώντας ο Ταγίπ Ερντογάν -που φαίνεται να επιθυμεί διακαώς μια συνάντηση με τον Πούτιν στο Παρίσι- υποσχέθηκε πως, αν αληθεύουν οι καταγγελίες αυτές, τότε θα παραιτηθεί… Μιλώντας κι ίδιος στο περιθώριο της συνόδου, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι «δεν είμαστε τόσο ανέντιμοι ώστε να αγοράζουμε πετρέλαιο από τρομοκράτες».

«Αν αποδειχθεί ότι το έχουμε κάνει όντως, εγώ θα παραιτηθώ» φέρεται να είπε σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS.