Ρωσία: Επιχειρηματίας πουλά το ιδιωτικό «μεσαιωνικό κάστρο» του για 550.000 δολάρια – Ένα φρούριο-έκπληξη στις όχθες του Ντον
- 26/06/2026, 19:01
- SHARE
- Ιδιωτικό «μεσαιωνικό κάστρο» 1.100 τ.μ. στη Ρωσία πωλείται για περίπου 550.000 δολάρια.
- Το ακίνητο διαθέτει πύργους, τείχη και οικόπεδο 1,2 εκταρίων στις όχθες του ποταμού Ντον.
- Ο ιδιοκτήτης προτείνει μετατροπή του σε ξενοδοχείο, τουριστικό κάμπινγκ ή κέντρο αναψυχής.
Ένα από τα πιο ασυνήθιστα ακίνητα της ρωσικής αγοράς real estate επιστρέφει προς πώληση, καθώς ένας τοπικός επιχειρηματίας αποφάσισε να διαθέσει το ιδιωτικό του «μεσαιωνικό κάστρο» στο χωριό Πεσκοβάτκα, στις όχθες του ποταμού Ντον.
Το επιβλητικό οχυρό, συνολικής επιφάνειας 1.100 τετραγωνικών μέτρων και χτισμένο σε οικόπεδο 1,2 εκταρίων, προσφέρεται στην τιμή των 550.000 δολαρίων, αποτελώντας μια εντυπωσιακή και σπάνια περίπτωση θεματικής κατοικίας στην αγορά ακινήτων.
Το ακίνητο, που βρίσκεται σε σχετική απομόνωση – λίγες εκατοντάδες μέτρα από το πλησιέστερο σπίτι – διαθέτει ψηλούς πέτρινους τοίχους, πύργους τοξοτών και αρχιτεκτονικά στοιχεία εμπνευσμένα από μεσαιωνικά οχυρά, παραπέμποντας περισσότερο σε κινηματογραφικό σκηνικό παρά σε σύγχρονη κατοικία.
Το όνειρο ενός ιδιωτικού κάστρου
Ιδιοκτήτης του ακινήτου είναι ο Ρώσος επιχειρηματίας και κατασκευαστής Βλαντιμίρ Γκαλαγκάνοφ, ο οποίος είχε γίνει viral το 2021 όταν επιχείρησε για πρώτη φορά να πουλήσει το ακίνητο μέσω πλατφορμών real estate. Όπως έχει δηλώσει, η κατασκευή ενός προσωπικού κάστρου αποτελούσε διαχρονικό του όνειρο, το οποίο υλοποίησε εν μέρει μέσα από αυτό το έργο.
Ωστόσο, για λόγους που δεν έχουν διευκρινιστεί πλήρως, το φρούριο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, με τον ίδιο να αναζητά πλέον νέο ιδιοκτήτη που θα μπορούσε να το επεκτείνει ή να το αξιοποιήσει εμπορικά.
«Σκέφτηκα να διοργανώσω τουρνουά Κοζάκων και ιπποτών. Στον Μεσαίωνα, ένα κάστρο δεν ήταν μόνο κατοικία αλλά και πολιτιστικό κέντρο. Όμως δεν φτάσαμε ποτέ ως εκεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επιχειρηματίας.
Διακυμάνσεις τιμής και επενδυτικό ενδιαφέρον
Το ακίνητο έχει περάσει από αρκετές αναπροσαρμογές τιμής τα τελευταία χρόνια. Η αρχική ζητούμενη τιμή ανερχόταν σε 33 εκατ. ρούβλια, ενώ στη συνέχεια μειώθηκε προοδευτικά έως τα 27,7 εκατ. ρούβλια το 2023. Σήμερα, η τιμή επανέρχεται στα 40 εκατ. ρούβλια, δηλαδή περίπου 550.000 δολάρια.
Ο ιδιοκτήτης αναφέρει ότι η απόφαση πώλησης σχετίζεται με ανάγκες ρευστότητας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο το ακίνητο να μετατραπεί σε τουριστική επιχείρηση, boutique resort ή χώρο φιλοξενίας.
Πιθανή χρήση ως τουριστικό project
Το κάστρο θεωρείται από ειδικούς της αγοράς real estate μια niche αλλά ενδιαφέρουσα επενδυτική ευκαιρία, λόγω της μοναδικής του αρχιτεκτονικής και της τοποθεσίας του δίπλα στον ποταμό Ντον. Ο ίδιος ο δημιουργός του εκτιμά ότι μπορεί να αξιοποιηθεί ως ξενοδοχειακή μονάδα, κάμπινγκ ή κέντρο αναψυχής, εφόσον ολοκληρωθεί η κατασκευή και η διαμόρφωση των χώρων.
Η περίπτωση του φρουρίου της Πεσκοβάτκα αναδεικνύει μια ιδιαίτερη κατηγορία ακινήτων, όπου η προσωπική φαντασία και η θεματική αρχιτεκτονική μετατρέπονται σε επενδυτικό προϊόν με διεθνές ενδιαφέρον.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Συμφωνία «μαμούθ» 9 δισ. δολαρίων για αμερικανικό LNG μέσω Ελλάδας στα Βαλκάνια – Ενισχύεται ο Κάθετος Διάδρομος
- Κόκκινα δάνεια – Πιερρακάκης από τη Βουλή: Πάνω από 100.000 πολίτες θα δουν τη δόση τους να μειώνεται ραγδαία
- Τραμπ: «Το Ιράν δεν εισπράττει ούτε επιδιώκει διόδια στο Ορμούζ – Αν το κάνει, οι διαπραγματεύσεις σταματάνε»