Ρωσία, Ιράν και Τουρκία έθεσαν κοινούς στόχους για την επόμενη μέρα της Συρίας

Ρωσία, Ιράν και Τουρκία έθεσαν κοινούς στόχους για την επόμενη μέρα της Συρίας
epa05683625 Iranian Foreign Minister Mohammad Javad Zarif, Russian Foreign Minister Sergei Lavrov and Turkish Foreign Minister Mevlut Cavusoglu attend a press conference in Moscow, Russia, 20 December 2016. Russia, Iran and Turkey agreed to guarantee Syria peace talks and backed expanding a ceasefire in the war-torn country, Russian foreign minister said after talks with counterparts. EPA/NATALIA KOLESNIKOVA / POOL

Διακύρηξη με στόχο τη λήψη μέτρων υπέγραψαν οι ΥΠΕΞ των τριών χωρών.

Οι ΥΠΕΞ της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας συμφώνησαν να υπογράψουν κοινή διακήρυξη με στόχο “τη λήψη κοινών μέτρων για την αναγέννηση της πολιτικής διαδικασίας στη Συρία, ώστε να σταματήσει η συριακή διένεξη”, όπως τόνισε ο Σεργκέι Λαβρόφ αμέσως μετά τη συνάντηση με τους ομολόγους του.

Θέλω να τονίσω ότι στη διακήρυξη γίνεται λόγος για την ακεραιότητα, την ανεξαρτησία και την εδαφική οντότητα της Συρίας, διευκρίνισε ο Λαβρόφ .

Πριν τους υπουργούς Εξωτερικών συναντήθηκαν οι υπουργοί Αμύνης των ίδιων χωρών. Ο Ρώσος υπουργός άμυνας, Σεργκέι Σοιγκού, εξήγησε ότι η Ρωσία στο Χαλέπι έκανε τελικά τη δουλειά που δεν κατάφεραν να κάνουν οι Αμερικανοί: “Πολλούς μήνες τώρα μας υπόσχονταν ότι θα ξεχωρίσουν την μετριοπαθή αντιπολίτευση απο τους τρομοκράτες και τους εξτρεμιστές αλλά δεν το έκαναν. Το κάναμε εμείς και αυτό είναι αναγκαίο ώστε να επικεντρωθούμε στο εξής στη μάχη κατά των τρομοκρατών”, είπε.

Στη συναντηση με τον Τούρκο ομολογό του, Φικρί Ησσίκ, ο Ρώσος υπουργός άμυνας εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία θα στηρίξει τη Διακήρυξη της Μόσχας. “Σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορούμε να γίνουμε χώρες – εγγυήτριες στην εκπλήρωση της συμφωνίας κατάπαυσης”.